shop.musicserver.cz
Meshuggah, Roxy, Praha, 13.6.2018

Meshuggah úřadovali v Praze. Byl to klubový koncert roku?

Vydáno: 15.06.2018 14:02 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Atomic Fire

Švédští matematici Meshuggah poctili po dlouhých deseti letech klubovým koncertem matičku stověžatou. Navzdory absenci principála Fredrika Thordendala a slabšímu materiálu z poslední desky "The Violent Sleep of Reason" vidělo zcela zaplněné Roxy naprosto fenomenální vystoupení.

Live: Meshuggah

support: Between The Planets
místo: Roxy, Praha
datum: 13. června 2018
setlist: Clockworks, Born in Dissonance, Do Not Look Down, The Hurt that Finds You First, Rational Gaze, Pravus, Lethargica, Nostrum, Violent Sleep of Reason, Bleed, Straws Pulled at Random, Demiurge

Na klubové podmínky impozantně naaranžovaná stage s motivy robotických lidí, zabijácká světla, přes která nejsou hudebníci prakticky vidět a míhají se jako temné siluety v záři stroboskopů. A skrze světelnou stěnu si k lidem razí cestu hudba, kterou lze popsat mnoha přízvisky. Temná. Sofistikovaná. Energická. Drtivá. Technická. Atmosférická. Především ale tak precizně podaná, až čelist padá k podlaze.

Meshuggah
© www.meshuggah.net
Meshuggah prostě umí, vládnou, diktují. Úderem jednadvacáté hodiny, přesně dle programu, pódium zhaslo a pětice hudebníků vyzbrojená hned jednadvaceti strunami spustila s tóny novinky "Clockworks" pětasedmdesátiminutový exkurz do jiné dimenze. Hrálo se bez jakýchkoliv zbytečných řečí, pánové za sebe nechali mluvit své nástroje (počítejme mezi ně i jedovaté hrdlo Jense Kidmana). Víc nebylo potřeba.

Kapela působila, jako by v ní nezbyla špetka lidského elementu. Šlo o do nejmenšího detailu seštelovaný stroj naprogramovaný k plnění mimořádně obtížných úkolů. Nejenže fungoval bez sebemenšího zádrhelu, ale do jeho módu rozhodně nepatří prvky jako sterilnost či chlad. Není zdaleka pravidlem, aby tak složitá a posluchačsky náročná hudba v sobě nesla takovou dávku energie. Do nalámaných polyrytmů se většinou hlavou máchá dost špatně, ale tentokrát bylo zhola nemožné pouze v klidu postávat a nenechat se strhnout.

Meshuggah
© wikimedia.org
Preciznost necharakterizovala pouze výkon kapely, ale také nazvučení. Meshuggah jsou důrazem na zvukový háv své produkce a novátorskými postupy v tomto směru dostatečně známí. V Roxy jsme se o tom mohli vrchovatě přesvědčit. Začátek byl možná mírně přebasovaný, zvukař ale rychle provedl žádoucí korekci a během setu již do nastavení mixu příliš zasahovat nemusel. Koncert nechť je příkladem pro všechny mudrce, kteří tvrdí, že složitá produkce se nedá živě slušně nazvučit.

Před vystoupením se hodně diskutovalo o absenci mozku kapely, kytaristy Fredrika Thordenadala. Tomu se zkrátka již na turné jezdit nechce, zřejmě se ve svých osmačtyřiceti letech již cítí starý na tvrdý chlebíček kočující rockstar. Naštěstí Meshuggah nemají problém sehnat si adekvátní náhradu. Per Nilsson koncert odehrál bez sebemenšího zaváhání a jeho sólové výstupy patřily k tomu vůbec nejlepšímu, co večer nabídl.

Meshuggah
© Metal Injection
Další diskutovanou záležitostí bude zřejmě setlist. Hrálo se výhradně ze čtyř posledních alb, nedostalo se například na výbornou "Catch Trirtythree". Novinka "The Violent Sleep of Reason" nabízí krom vypalovaček jako úvodní "Clockworks" i o něco pomalejší věci typu "Nostrum", které možná zaznít nemusely. Koncert naštěstí vygradoval prověřenými vály "Bleed" a "Straws Pulled at Random". Výběr skladeb byl opravdu zanedbatelnou vadou na kráse večera.

Meshuggah ukázali, že si jedou vlastní ligu a záplavy kapel, které se jejich matematickým řáděním snažily inspirovat - včetně drtivé většiny fenoménu zvaného djent -, originálu sahají tak maximálně po kolena.

Dobrým příkladem budiž předskakující Between The Planets. Sympatická česká parta, kde hraje prim někdejší mimořádně zručná rytmická sekce z Mindwork, předvedla zdařilé, byť krátké vystoupení, které ovšem v porovnání s tím, co následovalo, nezanechalo hlubší stopu. Trojice zkrátka měla nezáviděníhodný úkol a nebýt tak silné konkurence, jejich set by zaujal o poznání více. Dav mohutně skandující "Meshuggah! Meshuggah!" totiž následně pravděpodobně zažil klubový koncert roku, alespoň v ranku extrémní kytarové hudby.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Messhugah v Praze drtili hlavy na prach (10.03.2024 11:31)
- Fotogalerie: Metalový nářez v Karlíně! Meshuggah uchvátili davy (09.03.2024 15:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Between The Planets jsou v songu "Reckoning" melancholičtí i znepokojiví (21.12.2023 12:24)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault poprvé: bahno, metalová matematika i rituální meditace (15.08.2023 12:12)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Naživo: Vzácně hraný prog. Face The Day a Between The Planets přivezli do Rock Café emoce i hudební barevnost (15.04.2023 12:13)
- Fotogalerie: V Rock Café zahrály naděje progresivního rocku a metalu, vystoupili Her Nature, Face The Day a Between The Planets (12.04.2023 08:43)
- Face the Day spojí síly s Between the Planets na jednom pódiu. Prog-rockový večírek se koná už v úterý v Rock Café (05.04.2023 07:33)
- Video: Between The Planets hledají v "The Walk" cestu z vnitřní temnoty (25.03.2023 17:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu