Před Rolling Stones zahrají Pražský výběr a Gotthard

12.06.2018 08:21 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Pořadatelé pražského koncertu Rolling Stones zveřejnili jména předkapel. Na Letišti v Letňanech 4. července vystoupí domácí legenda Pražský výběr a hardrockoví Švýcaři Gotthard.

Gotthard se na hudební scéně pohybují už do roku 1992. Za sebou mají dvanáctku studiových alb, poslední, "Silver" vyšlo loni. V jejich hudbě se prolínají prvky hard rocku a heavy metalu. Všechna jejich alba dosáhla první příčky v domácích hitparádách, což z nich dělá jednu z nejúspěšnějších kapel švýcarského rocku v tamních hudebních dějinách.

Druhým ohlášeným předskokanem je domácí Pražský výběr. Kapelu už v roce 1976 založil klávesista a zpěvák Michael Kocáb. V roce 1980 se stal členem formace kytarista Michal Pavlíček a Pražský výběr se stal jedním z nejoriginálnějších domácích souborů a asi nejvýraznějším místním zástupcem Nové vlny. Jejich hudba obsahuje humor, textový i hudební, je pevně provázaná s osobitou pódiovou prezentací. To jsou všechno prvky, které rozhodně nebyly tehdejšímu režimu po chuti. V roce 1982 natočili album "Straka v hrsti", to však mohlo vyjít až o dlouhých šest let později. V roce 1983 postihl kapelu zákaz, na pódia se pod názvem Výběr vrátila v roce 1986. V devadesátých letech skupina utlumila svoji činnost, v roce 1997 vyšlo poslední album v klasické sestavě, dostalo název "Běr"., po přelomu milénia ji Kocáb, bez Pavlíčka, obnovil pod názvem Pražský výběr II. Od roku 2012 kapela opět koncertuje v původní sestavě a spekuluje se o vznikající nové studiové desce.

Legendární Rolling Stones vystoupí v Praze 4. července, vstupenky jsou i nadále v prodeji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY