Ólafur Arnalds na "re:member" otestuje nový hudební software

10.06.2018 14:35 - Dan Hájek | foto: Héðinn Eiríksson

Po mnoha odbočkách (včetně filmové a seriálové hudby) a projektu Kiasmos se Ólafur Arnalds konečně připomíná s regulérní sólovou deskou. Čtvrtá v pořadí dostala název "re:member" a dočkáme se jí v druhé polovině srpna. S jejím ohlášením byla uvedena kompozice "unfold", ve které vokálně hostuje Sohn. Ólafur tuto novinku představí i na právě probíhajícím turné, jehož pražská zastávka 12. října ve Velkém sále Lucerny je již téměř vyprodána.

Ólafur Arnalds - re:member
© facebook interpreta
Ólafur Arnalds nový materiál popisuje jako zkoumání svého vlastního tvůrčího procesu a toho, jak s ním může on sám manipulovat, aby se dostal z kruhu očekávání a navyklých postupů. Obal nahrávky vidíte vlevo. Prý máme očekávat smyčcové aranže (pro kvartet), klávesové linky, elektroniku a živé bicí. Smyčce se natáčely v londýnských Air Studios. Bude tu však i zastoupen experiment s hudebním softwarem Stratus. Jeho autorem je skladatel a studiový inženýr Halldór Eldjárn, který je i členem skupiny Sykur. Proces fungoval tak, že Arnalds zahrál několik tónů a Stratus k tomu vygeneroval další harmonie a melodické sekvence.

Album "re:member" vyjde 24. srpna a přinese těchto dvanáct kompozic: re:member, unfold (feat. Sohn), saman, brot, inconsist, they sink, ypsilon, partial, momentary, undir, ekki hugsa, nyepi. Vše vychází u labelu Mercury KX a deska bude k mání na CD a LP (to bude mít vložený speciální booklet). Jako ukázky již byly uvolněny skladby "unfold" a titulní "re:member", včetně doprovodných videí, které můžete zhlédnout níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY