Po hitu toužící Poletíme? se postarali o nejúspěšnější novinku albové hitparády, Kryštof zase vládne éteru

05.06.2018 18:02 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Rádia hlásí staronového krále, to v albovém žebříčku se první ani druhé místo nemění. Přesto do pořadí promluvila celá řada novinek. Nejúspěšnější z nich vzešla od brněnské skupiny Poletíme?, která deskou "Chce to hit!" předčila třeba i kanadskou popovou hvězdu Shawna Mendese.
Kryštof - 25 (Best Of)
© facebook interpreta
RÁDIA - Nadvláda Rudimental v éteru trvala celkem čtyři týdne a pád z prvního místa byl poměrně strmý - z vrcholu se "These Days" poroučí až na chvost první desítky. Podobně dopadl i minule stříbrný Lost Frequencies, jehož "Crazy" mění dvojku za devítku. Kdo ale čeká, že je na čelních příčkách střídají ještě neohrané hity, plete se.

První místo totiž uzmuli Kryštof, kteří si se "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" vedoucího postavení poprvé užili už v závěru minulého roku. Ani po půl roce ale písnička dramaturgy (a snad ani posluchače) neomrzela, protože se po několika týdnech mimo medailové stupně vrací na piedestal. Také Lucie už s "Takhle tě mám rád" slast první trojky okusila. Nejlépe byla dosud bronzová, takže aktuální druhé místo je pro kapelu vracející se s novou hudbou po šestnácti letech novým maximem.

Alespoň třetí stupínek představuje skladbu, která se v popředí dosud nevyskytovala. Ani úspěch Imagine Dragons ale za překvapení považovat nelze - vzpomeňme na dlouhé týdny dopředu vyprodaný koncert v O2 areně, který odehráli v dubnu. Čeští fanoušci tuhle partu zkrátka zbožňují, a tak není divu, že jim rádia servírují "Next To Me".

Další změny v první desítce jsou tak trochu oldschool. Z dvaadvacátého místa na šesté totiž poskočil bezmála rok starý singl Pink "What About Us". A to už zpěvačka od té doby z alba "Beautiful Trauma" vydala dva další. Ještě staršího data vydání je song "Pro Emu", který Michal Hrůza natočil pro film "Pohádky pro Emu". Singl vyšel už v říjnu 2016 a nyní si z devatenáctého pořadí polepšil na osmičku. To, že rozhlasové stanice takto adorují skoro dva roky starou píseň, je smutným ukazatelem invenčnosti našich rádií.

Nejvýše umístěnou novinku dohledáme na čísle čtyřicet jedna. Jméno Kendrick Lamar z českého éteru nejsme zvyklí slýchat, takže alespoň v tomto směru můžeme hlásit překvapení. Uvidíme, jak si kritikou respektovaný raper s "All The Stars" povede dále. Z čerstvé domácí tvorby se nejlépe prosadil Adam Mišík, který startuje s písničkou "V Tobě" jako dvaašedesátý.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  2. Lucie - Takhle tě mám rád
  3. Imagine Dragons - Next To Me
  4. Zedd & Maren Morris & Grey - The Middle
  5. Axwell Λ Ingrosso - Dreamer
  6. Pink - What About Us
  7. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  8. Michal Hrůza - Pro Emu
  9. Lost Frequencies & Zonderling - Crazy
  10. Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen - These Days

Post Malone - beerbongs & bentleys
© facebook interpreta
ALBA - Můžeme sice žehrat, že první dvě pozice už pátý týden v řadě obývají dva stejní interpreti, na druhou stranu ale první desítka albového žebříčku alespoň přináší celou řadu novinek. Informaci, že první zůstal Post Malone a druhý Yzomandias, tedy tentokrát ponechme bez dalšího komentáře a pojďme si představit čerství zboží v prodejnách.

Hned třetí příčka je velké překvapení. Brněnská parta Poletíme? totiž dosud nebyla zvyklá okupovat přední pozice žebříčků. Čtyři roky staré album "Turbošansón" má jako nejlepší výsledek zapsáno číslo padesát tři. A nyní je to hned o padesát míst lepší! Je vidět, že skupina vedená písničkářem a výtvarníkem Rudolfem Brančovským na sobě v mezidobí zapracovala. Možná jí pomohlo i loňské turné s Divokým Billem. A nebo posluchače nalákal úderný název novinky "Chce to hit!".

Medaile naopak nezbyla na kanadského lamače dívčích srdcí. Shawn Mendes sice ovládl hitparády doma v Kanadě, USA a třeba i v Austráll, v Evropě mu ale k vrcholu ještě něco chybí. V Německu i Británii byl třetí, u nás čtvrtý. Zpěvákovi, který byl na začátku kariéry často srovnáván s Justinem Bieberem, bude ovšem teprve v srpnu dvacet let, takže má na dobývání met ještě mnoho času.

Šťastnou sedmičku si připisuje Michal Hrůza. Novinka "V Rudolfinu" je sice jen živák, obsahující záznam z loňského koncertu s orchestrem k příležitosti dvaceti let na scéně, i tak ale vzbudila zájem fanoušků. A poslední novinkou v Top 10 je "Mapa lásky", ve které hledá Štefan Margita. Vynesla mu devítku.

Na nové desky byl uplynulý týden skutečně bohatý, takže je najdeme i v dalších patrech hitparády. Čtrnácté místo získává Tereza Kerndlová, která vydala další studiové album "S tebou" po skoro sedmi letech. Předchozí řadovka "Schody z nebe" na tom ve své době byla o pět příček lépe. První dvacítku uzavírá A$AP Rocky s "Testing", dvaadvacítku si pro sebe uloupil Vladimír Mišík s výběrem "Životní režim - Bigbít 1976 - 2010".

Top 10 - alba:
  1. Post Malone - beerbongs & bentleys
  2. Yzomandias - Sbohem Roxano
  3. N Poletíme? - Chce to hit!
  4. N Shawn Mendes - Shawn Mendes
  5. Imagine Dragons - Evolve
  6. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  7. N Michal Hrůza - V Rudolfinu
  8. Katapult - Esential - Zlatá kolekce
  9. N Štefan Margita - Mapa lásky
  10. Marpo - Dead Man Walking

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 22. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY