Headlineři i černí koně Aerodrome Festivalu

25.06.2018 12:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Letošní Aerodrome Festival, který se uskuteční už na konci června na letišti v Panenském Týnci, je doslova nabitý nejzářivějšími hvězdami rockové, popové, ale i metalové scény. Abyste se v náročném programu neztratili, představíme vám několik našich tipů z řad hvězd, ale i černých koňů festivalu.

Hlavní hvězdy

Parkway Drive

Země původu: Austrálie
Rok založení: 2003
Hrací den: čtvrtek

Australští Parkway Drive definitivně vyrostli ve hvězdné jméno a právem obsadili pozici jedné z hlavních hvězd celého Aerodrome festivalu. Jejich nabroušený corový set zakončí hned úvodní čtvrteční program tvrdší stage. Kapela zcela jistě představí především své aktuální šesté album "Reverence", které vyšlo teprve 4. května letošního roku. Surfaři z Byron Bay na něm sice hodně experimentují se zvukem, přesto si stále zachovávají onu metalcorovou až hardcorovou tvář. Páteří koncertu budou nepochybně i skladby z veleúspěšné předchozí nahrávky "Ire", která kapelu katapultovala do první ligy tvrdé scény.

Právě Parkway Drive mimo jiné mohou za popularizaci a zviditelnění australské corové školy, povedlo se jim totiž vyšlapat cestičku do daleké Evropy a Ameriky třeba rovněž stále populárnějším In Hearts Wake, Northlane či Feed Her To The Sharks. Král je ale jen jeden, a kdo viděl pražský koncert Parkway Drive ve Foru Karlín v roce 2017, nepochybuje o tom, kdo jím je.


Lana Del Rey

Země původu: USA
Rok založení: 2005
Hrací den: pátek

Jedna z nekorunovaných královen alternativního popu Lana Del Rey se České republice zatím spíše vyhýbala. O to překvapivější je je její účast na Aerodrome festivalu, kterému se jako jedinému, vyjma maďarského Szigetu, povedlo osobitou americkou zpěvačku přivézt do Evropy. Ta se pokusí u tuzemských fanoušků spravit reputaci po svém nepříliš zdařilém koncertním debutu v roce 2013 v rámci festivalu Electronic Beats. Tehdy sem ovšem přijela jako nezkušený mladý objev s tíhou ohromného očekávání po vydání oceňovaného debutu "Born To Die".

Nyní už je rodačka z New Yorku zkušenou a ostřílenou hvězdou, která má za sebou pět nahrávek, včetně té poslední z loňského roku "Lust For Life". Za dobu svého působení stačila prodat miliony desek, získat bezpočet cen a ještě více nominací, včetně té na Cenu Grammy, a vytvořit si auru chladné, ale podmanivé umělkyně. Vzhledem k jejímu nepříliš častému koncertování na Starém kontinentě půjde o jedinečnou událost americkou zpěvačku vidět a slyšet naživo.


Nine Inch Nails

Země původu: USA
Rok založení: 1988
Hrací den: sobota

Sobotní program Aerodrome festivalu vedle Limp Bizkit a Macklemora připraví i jednu opravdovou hudební lahůdku pro všechny fanoušky nejen industriální hudby. Do České republiky se totiž vrátí fenomenální Nine Inch Nails v čele s jejich srdcem a mozkem Trentem Reznorem, kterého dle tradice doplní plnohodnotná kapela koncertních spoluhráčů. Nine Inch Nails se u nás naposledy objevili v roce 2014 ve Foru Karlín a ten večer rozhodně patří k těm památným. Ostatně živá provedení Reznorovy tvorby jsou pravidelně ohromným hudebním zážitkem.

Stejně tak studiový materiál. Na ten fanoušci kultovní skupiny čekali od roku 2013, kdy vyšlo zatím poslední album "Hesitation Marks". EP "Add Violence" předznamenalo vydání jubilejní desáté řadové desky "Bad Witch". Té se fanoušci dočkali ještě před startem festivalu, a to 22. června. Můžou tak naposlouchat nové písně, kterými Reznor svůj set protkaný hity jistě zpestří.


Černí koně

PVRIS

Země původu: USA
Rok založení: 2012
Hrací den: čtvrtek

Americká poprocková skupina PVRIS (dříve Paris) pochází z amerického Massachusetts a svou koncertní premiéru si u nás odbyla minulý rok v listopadu v klubu Lucerna Music Bar. Talentovaná formace sice začínala na tvrdších základech, s přesahem až k metalcoru, ale časem zjistila, že tudy cesta nepovede. Zatímco debut "White Noise" ještě obsahoval zbytky syrového jádra, loňské album "All We Know Of Heaven, All We Need Of Hell" už naznačilo, že PVRIS se vydají ve stopách Paramore či Mallory Knox.

Ačkoliv pro příznivce tvrdších žánrů byla novinka zklamáním, své kvality druhá deska bezpochyby má. Svědčí o tom dobré recenze i prodejní úspěchy, na poměry začínajících hudebníků slušné. Kapelu v současnosti tvoří trio Lynn Gunn (zpěv, kytara, klávesy), Alex Babinski (kytara, klávesy) a Brian MacDonald (baskytara, klávesy), přičemž Brada Griffina, bubeníka, který skupinu v roce 2013 opustil, nahrazují koncertním spoluhráčem Justinem Nacem. Tahle čerstvá krev má rozhodně potenciál na multižánrovém festivalu zaujmout a získat mnoho nových fanoušků.


Halestorm

Země původu: USA
Rok založení: 1997
Hrací den: pátek

Americká hardrocková formace Halestorm patří mezi zasloužilé hudební dělníky, kteří si svou aktuální slávu odpracovali koncertováním a postupným laděním vlastního zvuku. Skupinu založila zpěvačka Lzzy Hale společně s bratrem Arejayem už v roce 1997, kdy jim bylo teprve 10 a 13 let. Těžko si v té době asi představovali, že se jejich dětská kapela stane jedním z největších jmen současné rockové scény. Přes brzký start se jim však debut povedlo vydat až o mnoho let později. Eponymní nahrávkou z roku 2009 si ale hned vysloužili první kladné recenze i zájem fanoušků, kteří si oblíbili především energický projev frontmanky.

Skutečný komerční úspěch přišel až s druhým, o tři roky mladším albem "The Strange Case Of...". Pět singlů, skvělá místa v prodejních žebříčcích i vítězství v cenách Grammy za skladbu "Love Bites (So Do I)", to je vysvědčení, kterým se nemůže pyšnit mnoho současných rockových kapel. Podobné popularitě se těšila také zatím poslední studiová nahrávka "Into the Wild Life". Letos v červenci pak získá nástupce v podobě čtvrté desky "Vicious". Věřme, že kromě neodmyslitelného koncertního nasazení, kterým jsou Halestorm proslulí, a výběrem největších hitů, dostaneme i ochutnávku ze zatím stále očekávané novinky.


Frank Carter & The Rattlesnakes

Země původu: USA
Rok založení: 2015
Hrací den: sobota

Ještě než Frank Carter založil punk rockovou úderku The Rattlesnakes, působil v oceňované hardcorové skupině Gallows, ze které si do své aktuální kapely přenesl především energické vystupování a neurvalé nasazení. Ze své druhé party Pure Love zase použil výraznou melodiku a rockový přesah. Výsledkem je formace Frank Carter & The Rattlesnakes, která čerpá z punku, hardcoru, ale nebojí se zabrousit do elektroniky a koketovat s popovým mainstreamem.

Zatímco debut "Blossom" ještě stále připomínal Carterovy hardcorové kořeny, loňské druhé album "Modern Ruin" už cílí na širší posluchačskou obec, aniž by přitom působilo lacině. Kapela stojí především na svém lídrovi, jehož obvyklé koncertní nasazení je velkým lákadlem.


Tip z české scény

Marpo & TroubleGang

Rodné město: Praha
Rok založení: 2012
Hrací den: pátek

Ačkoliv je Aerodrome festival napěchovaný zahraničními hvězdami, zaujme i pestrou nabídkou z domácí produkce. Otakar Petřina aka Marpo před nedávnem opustil řady Chinaski a nové období nemohl začít lépe. V květnu se mu povedlo odehrát koncert ve vyprodané O2 areně, a to se svou kapelou Marpo & TroubleGang. Na tuzemské poměry věc nevídaná, zvlášť když v této formě skupina funguje teprve od roku 2012. Aktuálně má Marpo také venku novou desku "Dead Man Walking", kde se nedrží jen zajetých mantinelů hip hopu, ale posouvá hranice své tvorby i do překvapivých vod country a rocku. Jeho koncert, který skvěle zapadá do koncepce Aerodrome festivalu, by si fanoušci rozhodně neměli nechat ujít.

Zmíněná jména jsou samozřejmě jen malým výsekem z celého programu Aerodrome Festivalu, který se uskuteční ve dnech od 28. - 30. června na letišti v Panenském Týnci. Veškeré další informace najdete na webu festivalu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY