shop.musicserver.cz
Ozzy Osbourne - Příběh Madmana

Ozzy Osbourne - Příběh Madmana

Vydáno: 12.06.2018 11:30 v sekci Komentované diskografie - Ondřej Hricko | foto: Epic

Středa 13. června přinese (možná) vůbec poslední tuzemské vystoupení jedné z největších hudebních legend rockové historie Ozzyho Osbourna. S Black Sabbath už se rozloučil v roce 2016 koncertem v O2 areně, nyní přišla na řadu jeho sólová kariéra. A my vám z ní připomeneme její nejzásadnější momenty.

Blizzard Of Ozz (1980)

Stopáž: 39:31
Hodnocení: 10/10
Zásadní skladby: Crazy Train, Mr. Crowley, I Don´t Know

Ozzy Osborune - Blizzard Of Ozz
© facebook interpreta
Ozzy Osbourne se po krátkém návratu k Black Sabbath v letech 1978 až 1979 znovu odštěpil od své domovské skupiny a svým sólovým debutem "Blizzard Of Ozz" dokázal, že může fungovat i mimo ni. Pomohlo tomu i štěstí, neboť měl ve své kariéře vždy dobrý čuch na geniální kytaristy. Ikonického Tonyho Iommiho na jeho debutu vystřídal talentovaný mladík Randy Rhoads, který byl nejen skvělým kytaristou, ale i nápaditým skladatelem. Zpěvákovi totiž se skládáním materiálu vydatně vypomohl, a ze spolupráce se tak zrodily nesmrtelné hity "Crazy Train" či "Mr. Crowley". Nutno ještě vyzdvihnout atmosférické texty, které celou desku provázely. Ty měl na svědomí basák Bob Daisley a psal je nezabrzditelnému bohémovi skutečně na míru. Ne nadarmo magazín Rolling Stone zařadil album mezi sto nejlepších metalových počinů historie.

Suicide Solution

Právě Daisley svým sugestivním rukopisem vzbudil velké kontroverze textem k písni "Suicide Solution", mylně vykládané jako návod na řešení problémů sebevraždou. V roce 1984 se na základě jejího poslechu zabil americký teenager John McCollum, který trpěl depresemi. Skladba mu prý posloužila jako odpověď. Jeho rodiče Ozzyho zažalovali, ale soud nakonec žalobu zamítl. Daisley dle výpovědi mínil text jako Ozzyho zpověď z drogových hříchů.


Diary Of A Madman (1981)

Stopáž: 43:19
Hodnocení: 10/10
Zásadní skladby: Over the Mountain, Flying High Again, Diary Of A Madman

Ozzy Osbourne - Diary Of A Madman
© facebook interpreta
Sólový příběh ďábelského Johna Michaela Osbourna, jak se zpěvák ve skutečnosti jmenuje, pokračoval hned následující rok vydáním druhého sólového počinu "Diary Of A Madman". Zatímco Black Sabbath s Ronniem Jamesem Diem zažívali neúspěch se slabším "Mob Rules", Ozzy opanoval rockovou a metalovou scénu dalším žánrovým skvostem. Kolekce Deník šílence je milníkem, který přesně charakterizoval jeho osobu. Deska obsahuje syrové metalové kusy jako "Flying High Again", ale také emotivní balady "Diary Of A Madman" a "You Can't Kill Rock'n'roll", kterými se muzikant zpovídal ze svých démonů. Bohužel je to rovněž poslední spolupráce s Randym Rhoadsem, který se následující rok ve věku 25 let zabil během letecké havárie, a svět tak přišel o jednoho z nejtalentovanějších kytaristů tehdejší doby.

Smrt Randyho Rhoadse

Randy Rhoads byl dle pozdějších Ozzyho slov jeho nejlepším přítelem a takovým protikladem, který ho po dobu spolupráce držel alespoň trochu na uzdě. Byl to workoholik, který se vyhýbal alkoholu a drogám a čas raději věnoval trénováním hry na kytaru. O to absurdnější je jeho brzká smrt, která ho nečekaně zasáhla v roce 1982, rok po vydání skvělého Madmana. Rhoads společně s tiskovou mluvčí kapely a řidičem jejich tourbusu Andym Aycockem nasedají do malého sportovního letadla, na které má Aycock licenci, aby se po dlouhé cestě za volantem na chvíli jen tak pro zábavu proletěli. Bohužel zřejmě unavený řidič a pilot v jednom nedokázal s letadlem ani vzlétnout a křídlem zavadil o střechu hangáru. Letadlo vzplálo a celá jeho posádka na místě uhořela.


No Rest For The Wicked (1988)

Stopáž: 43:08
Hodnocení: 8/10
Zásadní skladby: Miracle Man, Demon Alcohol, Crazy Babies

Ozzy Osbourne - No Rest for the Wicked
© facebook interpreta
Po prvních dvou skvělých počinech si Ozzyho parta vybrala slabší období. Nahrávky "Bark At The Moon" a "The Ultimate Sin", ve kterých zpěvák po smrti Rhoadse angažoval nového kytaristu Jakea Leeho, do té doby působícího u nepříliš známé a v nedávné době znovu obnovené metalové skupině Rough Cutt, jsou o poznání vlažnější než jejich předchůdci a i přes své nesporné kvality patří k méně výrazným momentům Ozzyho kariéry. Neúspěch desek rockera inicioval k rozhodnutí, že potřebuje personální obměnu. Opět mu pomohlo jeho pověstné štěstí - ruku podal Zakku Wyldovi. Sázka na neznámého hřmotného chlapíka se mu ale vyplatila. Jejich spojení na tomto albu započalo dlouholetou spolupráci, která sahá až do současného finálního turné. Právě album "No Rest For The Wicked" nasměrovalo Ozzyho v jeho další kariéře. Nový zvuk, nový styl a nový vizuál udělaly tlustou čáru za divokými osmdesátkami a otevřely muzikantovi dveře do další dekády.

Jimmy Swaggart

Skladba "Miracle Man" vznikla jako reakce na souboj mezi Ozzym a televizním reverendem Jimmym Swaggartem. Ten ve svém pořadu "The Jimmy Swaggart Telecast", který mimochodem funguje dodnes, hlasitě kritizoval Osbournovu hudbu. Ozzy na to reagoval posměšnou skladbou "Miracle Man", na jehož textu se znovu podílel Daisley, který se k Ozzymu po letech vrátil. Swaggart byl posléze spojen se skandálem s prostitucí, a to dokonce opakovaně. Přesto jeho show běží dál, byť po těchto událostech mu výrazně ubylo publika. I tento souboj Madman vyhrál.


No More Tears (1991)

Stopáž: 57:02
Hodnocení: 9/10
Zásadní skladby: No More Tears, Mama, I'm Coming Home, Hellraiser

Ozzy Osbourne - No More Tears
© facebook interpreta
Směr, který naznačil předchozí počin "No Rest For The Wicked", se na následovníkovi "No More Tears" naplno rozvinul. Ozzy zvážněl a místo metalového běsnění nabídl klidnou rockovou nahrávku plnou silných hitových melodií, které se nebála a stále nebojí hrát ani mainstreamová rádia. Zpěvák tímto albem získal celou řadu nových fanoušků. Čtyři americké a dvě kanadské platiny mluví za vše. Asi největšího úspěchu dosáhla balada "Mama, I'm Coming Home", která se navždy zapsala do setlistů jeho sólových koncertů. Velký vliv na výsledný zvuk měl také dnes již zesnulý producent John Purdell, který spolupracoval třeba s Alice Cooperem, Heart či Dream Theater.

Lemmy Kilmister

Druhý singl "Mama, I'm Coming Home" se stal jednou z komerčně nejúspěšnějších a nejslavnějších skladeb Ozzyho kariéry. Ač se původně mělo za to, že se jedná o hold Sharon Osbourne, ve skutečnosti je autorem textu zesnulý lídr Motörhead Lemmy Kilmister. Hudbu napsal Ozzy společně s Wyldem a producentem Tomem Fletcherem. Lemmy ale nenapsal text pouze ke slavné baladě, ale i k dalším úspěšným Ozzyho hitům z této desky, a to k "Hellraiser", "Desire" a "I Don't Want To Change The World". Další dva jeho texty, které vznikly v době příprav "No More Tears", byly použity ještě na dalším albu "Ozzmosis".


Down To Earth (2001)

Stopáž: 48:34
Hodnocení: 8/10
Zásadní skladby: Gets Me Through, Dreamer

Ozzy Osbourne - Down To Earth
© facebook interpreta
Nové tisíciletí zastihlo zpěváka v dobré formě a s čerstvým větrem v zádech. Zatímco předchozí "Ozzmosis" měl navázat na komerční úspěch "No More Tears" a nabídl asi vůbec nejklidnější kolekci v jeho diskografii, "Down To Earth" byl návratem do raného období, jen s modernějším zvukem. Metalová nahrávka v produkci Tima Palmera má ohromný groove a náboj a Ozzy na ní působí čerstvě a energicky. Příjemným bonusem je další kultovní balada "Dreamer", jejíž klip rotoval MTV prakticky bez přestání mnoho let. Poprvé a naposledy před odchodem k Metallice se součástí sestavy stal Roberto Trujillo a svou dlouholetou spolupráci zde odstartoval bicman Mike Bordin z Faith No More, který byl do té doby pouze koncertním hráčem. Zajímavostí je, že je to jediné album, na kterém se autorsky nepodílel Zakk Wylde, přestože u nahrávání byl.

Dreamer

Baladu "Dreamer" Ozzy vyslal do světa 16. října 2001 a dle informací z jeho zápisků k výběrovému box setu "Princess Of Darkness" z roku 2005 měla být takovou temnější obdobou Lennonovy "Imagine" - i text této skladby pojednává o přání a snech vytvořit bezpečný a lepší svět pro své děti. V Japonsku a Evropě také vyšla odlišná akustická verze singlu, ke které byla připojena i dosud nezveřejněná skladba "Black Skies".


Scream (2010)

Stopáž: 49:00
Hodnocení: 8/10
Zásadní skladby: Let Me Hear You Scream, Soul Sucker

Ozzy Osbourne - Scream
© facebook interpreta
Od posledního alba Ozzyho Osbourna "Scream" uběhlo dlouhých osm let, a zda na něj Madman ještě někdy nějakou studiovkou naváže, začíná být spíš nepravděpodobné. Po solidní "Down To Earth" zpěvák dlouho přešlapoval na místě, alespoň co do tvorby nového materiálu. Na druhou stranu pokračoval s úspěšným putovním festivalem Ozzfest, který sdružoval největší hvězdy metalové a rockové scény a jezdil po celém světě. Zastavil se i v České republice, a to na Strahovském stadionu v květnu 2002 (historická reportáž zde), kde kromě Ozzyho zahráli třeba Slayer či Tool. Na albu se poprvé po dlouhých letech nepodílel Zakk Wylde, kterého Ozzy vyměnil za řeckého instrumentálního mága Guse G, známého především z power metalové formace Firewind. Zpěvák prý potřeboval nový impuls a řecký hudebník se zdál být typově zcela odlišným kytaristou, než byl Wylde. Gus G odvedl dobrou práci, ale Wyldův osobitý rukopis na nahrávce zkrátka chybí, i proto se k němu Ozzy později zase vrátil. (Ten mezitím rozvíjel kariéru svých Black Label Society.) Deska je nicméně tím nejlepším, co Ozzy během poslední dekády vydal, a výraznou měrou se na tom podílel také moderní sound v režii Kevina Churka. Je-li to rozloučení s Ozzyho tvorbou, pak bylo důstojné.

Propagace

Vydání alba "Scream", které se původně mělo jmenovat "Soul Sucker", doprovázela velká mediální masáž a propagace v nejrůznějších podobách. Tři písně z něj ("Let Me Hear You Scream", "Soul Sucker" a "Diggin' Me Down") se objevily ve videohře "Rock Band", hned vedle letitých hitů "Crazy Babies", "No More Tears" a pecky z minulé desky "Black Rain" "Don't Wanna Stop". Bizarní formou proma byla akce v rámci baseballového zápasu mezi Los Angeles Dodgers a Los Angeles Angels of Anaheim 12. června 2010, ve které Osbourne povzbuzoval dav, aby křičel název alba co nejhlasitěji a co nejdéle. Cílem bylo získat celosvětový rekord za nejhlasitější a nejdelší výkřik davu. Pokus byl úspěšný, ačkoliv se míra hlasitosti v decibelech neuveřejnila. Singl "Let Me Hear You Scream" byl společně s písní "Crazy Train" také součástí soundtracku k baseballové počítačové hře "Madden NFL 11", zazněl také třeba v jedné z epizod televizní show "CSI: NY".


Na závěr ještě připomeneme, že koncert se uskuteční 13. června v areálu letiště v pražských Letňanech. Předskakovat mu budou hvězdní Hollywood Vampires s Johnnym Deppem, Alice Cooperem či Joem Perrym v sestavě, lídr nu-metalových Korn Jonathan Davis a madridští metalisté Lords Of Black v čele s Ronniem Romerem (Rainbow).

NÁZORY
  • Ikonického Tonyho Iommiho !!!!... (Farel Kemkný, 12.06.2018 12:07) Reagovat

    Ikonického Tonyho Iommiho !!!!

    • Re: Ikonického Tonyho Iommiho !!!!... (Anonym, 12.06.2018 12:20) Reagovat

      Tak asi překlik ne? ty hnidopichu..:-D

      • Re: Ikonického Tonyho Iommiho !!!!... (Farel Kemkný, 12.06.2018 12:57) Reagovat

        tři chyby v tak slavném jméně, ty ignorante :-D

  • Alba Bark At The Moon a The Ultimate Sin jsou slab... (Hugo, 12.06.2018 12:36) Reagovat

    Alba Bark At The Moon a The Ultimate Sin jsou slabá ? No dobře, tohle je čistě subjektivní věc, dejme tomu, ale tak slabá že by nestála za rozbor opravdu nejsou !

  • Ještě doplním. Článek mohl v klidu obsáhnout... (Hugo, 12.06.2018 12:42) Reagovat

    Ještě doplním. Článek mohl v klidu obsáhnout všechna alba, u No More Tears je špatný obal a vynechat z podrobného výčtu Ozzmosis ? Je vidět že autor asi dostal úkol napsat to před koncertem a stihl to jen tak tak :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Video: Alice Cooper skládá v "Dead Don’t Dance" hold životu v kapele (06.11.2023 14:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu