Lídři českých hitparád se nemění, s albovými novinkami uspěli Katapult i jihokorejský boyband

29.05.2018 12:15 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Ani rádiový ani albový žebříček nevykazují na prvním místě změnu. Alespoň se tedy v komentáři můžeme zaměřit na novinky. Zatímco do éteru vstoupil dánský aktivista Asbjørn, který brojí proti maskulinním stereotypům, albovou hitparádou otřásl Katapult. Dařilo se ale i jihokorejskému boybandu BTS.
Rudimental - These Day
© facebook interpreta
RÁDIA - Ani tři triumfy Rudimental nestačily, a tak britská drum'n'bassová formace přidává už čtvrtý vavřín. "These Days" zkrátka z rádií nelze přeslechnout a už nyní je to u nás dle počtu vítězství zatím nejúspěšnější zahraniční skladba roku. Stejný počet prvenství už mají v tomto kalendářním roce na kontě jen domácí Chinaski s "Potkal jsem tě po letech", aktuálně devátí. Rudimental mezitím stihli vydat další singl, jmenuje se "Toast To Our Differences" a avizuje stejnojmennou desku, která má vyjít v září. Zdali bude i nový song tak úspěšný, ukážou až následující týdny.

Druhé místo také nemění majitele, v držení ho stále má Lost Frequencies s "Crazy". Ještěže alespoň na bronzovém stupínku se něco děje. O pět příček si tam polepšili Švédové Axwell Λ Ingrosso. Dvojice DJů stále doslova dojí svou jedinou desku "More Than You Know". Ta vyšla v loňském roce, první singl z ní představili už v roce 2014 a v pořadí jedenáctý (!) "Dreamer" se u nás nyní dostává do nejvyšších rotací. Připomeňme, že titulní skladba desky u nás loni dosáhla vedoucího postavení. Právě z této skutečnosti nejspíš dramaturgové při svých preferencích čerpají, protože v zahraničí aktuální singl příliš neboduje. V domovském Švédsku byl sedmnáctý, v Německu třicátý čtvrtý a ve Velké Británii zůstal mimo Top 100.

Do první desítky nově vtrhl Zedd, ke kterému se v "Middle" připojila country zpěvačka Maren Morris a také duo Grey. Písnička už se do Top 10 podívala v USA, Velké Británii, Kanadě, ale i v Austrálii či Irsku, takže nově nabyté osmé místo nepřekvapí. Přesto je zisk dvaceti pozic k dobru oproti minulému týdnu pěkný výsledek. Mezi elitu se nově vklínili ještě Imagine Dragons, desátí s "Next To Me". A na svou šanci trpělivě čeká i Dua Lipa, která s "IDGAF" poskočila ze sedmatřicítky na jedenáctku.

Minule jsme kritizovali fatální nedostatek novinek, tehdy se do první stovky nedostala žádná. Tentokrát je to naštěstí lepší. Na osmatřicítku si vyšlápla Ariana Grande, která se po loňském atentátu v Manchesteru vrátila se singlem "No Tears Left To Cry". Zajímavá je i nová hudba na čtyřicátém druhém místě. Dánský zpěvák Asbjørn totiž singlem "Nothing To Lose" láká na album "BOY PWR", kterým bude oslavovat diverzitu mužství a aktivovat klučičí sílu ke zboření maskulinních stereotypů.

Nejvyšší česká novinka je zapsána v kolonce s pořadovým číslem šedesát jedna. Kapela z Týnce nad Sázavou Czech It se hlásí třeba k odkazu Charlie Straight. Do povědomí posluchačů by se ráda dostala s písní "Unexpected".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen - These Days
  2. Lost Frequencies & Zonderling - Crazy
  3. Axwell Λ Ingrosso - Dreamer
  4. Justin Timberlake feat. Chris Stapleton - Say Something
  5. Lucie - Takhle tě mám rád
  6. Eminem feat. Ed Sheeran - River
  7. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  8. Zedd & Maren Morris & Grey - The Middle
  9. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  10. Imagine Dragons - Next To Me

Post Malone - beerbongs & bentleys
© facebook interpreta
ALBA - Ani na konci května hiphoppeři nemizí z playlistů a znovu mají Top 10 ve své moci. Hned šest z prvních deseti alb vzešlo z rapového žánru, včetně vedoucího dua. Post Malone udržel prvenství s "beerbongs & bentleys", deskou, která mu v USA vynesla už po čtyřech týdnech platinu. Yzomandias tedy se "Sbohem Roxano" zůstal na dvojce a oba pánové mají zatím v hitparádě totožnou bilanci: dvakrát byli první, dvakrát druzí.

Nejvyšší novinka kola se uvelebila na bronzu. I když je internet plný vtipů o čerstvém sedmdesátníkovi Oldovi Říhovi, pravda je, že Katapult má stále dost fanoušků. "Essential - Zlatá kolekce" nabízí na třech nosičích 48 největších hitů skupiny, která své debutové album vydala přesně před čtyřiceti lety.

Zbytek první desítky už mnoho velkých rošád neskýtá. Nejvíc si polepšil Marpo, který s "Dead Man Walking" po koncertě v O2 areně postoupil o čtyři příčky nahoru na bramborový post.

Novinka na patnáctém místě možná leckoho překvapí - s asijskými popovými hvězdami se totiž v české hitparádě zas tak často nesetkáváme. Jihokorejský boyband BTS se ale stal takovou globální senzací, že kromě žebříčků v Jižní Koreji a Japonsku vyhrál dokonce i v USA. A dostal se i do Evropy - v Británii se s aktuální třetí řadovkou "Love Yourself: Tear" vydrápal na osmičku.

Naopak vyšší ambice měl možná James Bay, někdejší vítěz prestižní Ceny kritiků na Brit Awards, který vydal studiovou dvojku "Electric Light" tři roky po úspěšném debutu "Chaos And The Calm". Stačilo to jen na čtyřicáté třetí místo. Také ostatní země hlásí horší výsledky než v případě debutu, do Top 10 zatím Bay pronikl jen doma v Británii. Ani tam ale na triumf minulé nahrávky nenavázal a připsal si dvojku.

Top 10 - alba:
  1. Post Malone - beerbongs & bentleys
  2. Yzomandias - Sbohem Roxano
  3. N Katapult - Esential - Zlatá kolekce
  4. Marpo - Dead Man Walking
  5. Imagine Dragons - Evolve
  6. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  7. Rest - Restart
  8. Ektor - Alfa
  9. Ego - Precedens
  10. Doctor P.P. - Levák

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 21. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY