"Wildness" Snow Patrol je léčbou těžkého období

30.05.2018 10:00 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Útrapy, s nimi spojené deprese frontmana, sedm let čekání na nový materiál, žádné koncerty, spisovatelský blok, neustálé odklady další řadové desky. Tak vypadala poslední etapa severo-irských Snow Patrol. Etapa nesoucí označení "Wildness" přináší deset nových skladeb.
6/10

Snow Patrol - Wildness

Skladby: Life on Earth, Don't Give In, Heal Me, Empress, A Dark Switch, What If This Is All the Love You Ever Get?, A Youth Written in Fire, Soon, Wild Horses, Life and Death
Vydáno: 25.5.2018
Celkový čas: 44:39
Vydavatel: Polydor Records
Gary Lightbody & spol. jsou na scéně už pořádnou dobu. Letos je to již pětadvacet let od založení jejich formace Snow Patrol. Debut "Songs For Polrbears" pak vyšel před dvaceti lety. Všechna výročí nicméně zůstala tak nějak v zapomnění, protože pro momentální rozpoložení celé party je daleko důležitější, že se jim konečně podařilo dokončit sedmé studiové album a vyjet na turné, na které se čekalo od prosince 2013.

Pro umělce je vždy nejhorší, když není schopen tvořit. Poté, co se do toho vložily další osobní problémy, byla pro frontmana cesta zpět opravdu složitá. Na albu se celé těžké období výrazně podepsalo a Lightbodyho zápasení s démony je samozřejmě cítit. Hned tklivý comebackový singl "Don't Give In" je tím nejlepším důkazem a obrázkem dané etapy. První kolekce od "Fallen Empires" z roku 2011 je tak velmi osobní, přesto se dá označit za rozmanitou. Snaha o různorodost mezi skladbami však nevyšla zcela ideálně.

Silný úvod v podobě písně "Life On Earth" začíná pěkně pomaličku, postupně se nádherně rozrůstá a vrcholem jsou sborové vokály v pozadí, které naživo rozhodně zafungují. Jako klasiku lze označit další potenciální singl "Heal Me". Typický poprockový song s Lightbodyho rukopisem, jehož kopie slýcháme na každém albu od "Final Straw" z roku 2004. Jeho chytlavý refrén určitě budou davy rychle umět zpaměti. Podobnými slovy se dá označit prozatím poslední singl "Empress". Kapela tuto píseň možná zvolila i díky daleko energičtějšímu a optimističtějšímu vyznění.

Příjemným zjištěním jsou snahy o zvukové inovace. Příkladem budiž dramatická "A Dark Switch", jedna z nejzábavnějších věcí celé desky, nebo intenzivní a křehká "Life And Death", která album uzavírá. Nechybí ani dvě balady. Singlová "What If This Is All the Love You Ever Get?" je možná až příliš sentimentální, o něco lepší je tak druhá "Soon", která vypovídá o dalším těžkém příběhu frontmana - o jeho otci, jemuž byla diagnostikována demence.

Snow Patrol se vrátili, což je ta nejpozitivnější zpráva. Jaká bude jejich budoucnost, se podle "Wildness" příliš soudit nedá. Album, jehož název jen těžko dokáže něco naznačit, je příliš zalité negativními emocemi z posledních let. Je to spíš potřebná zpověď a léčba frontmana než klasické řadové album. Je tedy třeba si vychutnat těch pár příjemných momentů, které deska nabízí, a věřit, že to do osmičky nebude trvat tak dlouho.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY