Hudebníci jsou stále smutnější, zjistila nová studie

19.05.2018 19:19 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Kalifornská univerzita v Irvine vypracovala pro britskou Royal Society Open Science studii mapující posledních třicet let hudby. Pět set tisíc skladeb z let 1985-2015 rozdělila do několika skupin podle klíčových nálad, které v nich převládají. Na základě tohoto rozdělení badatelé zjistili, že hudba za minulé tři dekády posmutněla a ubylo veselých písniček.

"'Štěstí' ubylo, 'veselosti' ubylo, 'smutek' naopak zaznamenal růst. Stejně tak ale přibylo songů 'tanečních' a 'párty'. Vypadá to tedy, že nálada je celkově méně šťastná, ale o to více lidé chtějí zapomínat a tančit," sdělila spoluautorka výzkumu Natalia L. Komarova.

"Neznamená to přitom, že by pochmurnější muziku upřednostňovali také posluchači, naopak. Podle našeho průzkumu veřejnost preferuje veselejší skladby, i když každým rokem vychází stále více těch neveselých," stojí dále ve studii.

Kromě tohoto fenoménu byla zjištěna také další skutečnost - rock je od začátku 21. století na ústupu a otěže přebírá popová a taneční hudba. Za posluchačsky nejúspěšnějšími skladbami jsou poté podepsány ženské interpretky.

Pokud jste z tohoto textu dostali depku, náladu si spravte čistou dávkou sluníčkářství od Pharrella Williamse.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY