REC.night, to byla přehlídka kapel ve vražedném tempu

18.05.2018 11:45 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Poslední dobou se s talentovými soutěžemi roztrhl pytel. Přesto jedna vyniká. REC.stage. Buskingová stage na velkých ekologicky zaměřených hudebních festivalech. Kdo na nich letos zazáří? Osm z devíti soutěžících se ve čtvrtek představilo živě v Jack Daniels Musician Factory.

REC.night

vystoupili: Kool-Aid, Vojta D., Mala Ruckus, Monna, Pilot Season, Plyš, teepee, Oscar Mike
místo: Jack Daniels Musician Factory, Praha
datum: 17. května 2018

Finálovou devítku kapel vybrali přední čeští hudební novináři a pořadatelé festivalů z 537 přihlášených. Jednotlivé interprety jsme vám již představili v předchozích příspěvcích, ale jak působí naživo, na to se čekalo až do čtvrtka. Osmička kapel totiž tehdy zahrála v rámci REC.night.

Nedorazila jen kapela TH!S kvůli pracovním povinnostem frontmana Honzy Melíška. I tak to byl hezký večer. Šest kapel vsadilo na angličtinu, Vojta D. na češtinu a frýdecko-místečtí Plyš díky rodilé Slovence - zpěvačce a baskytaristce Katce - na slovenštinu. Každá skupina dostala 15 minut, během nichž se musela připravit, naladit, zahrát dvě písničky a poté i vyklidit prostor pro další. Kdyby to tak odsýpalo i na velkých hudebních akcích, byla by to paráda.

Kool-Aid, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Večer otevřela pětičlenná českobudějovická naděje Kool-Aid, která úvodní písní v některých pasážích připomínala Coldplay a jejich hitovku "Clocks". Celkově hráli příjemný alternativní pop s nádechem indie. Minusem vystoupení bylo, že se protagonisté nedívali do publika, ale spíš jeden po druhém, jako by se ujišťovali v tom, co právě hrají.

Vojta D., Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
S diametrálně jinou energií je vystřídal Vojta D s doprovodnou kapelou. Kdysi začínal v chlapeckém boybandu New Element a nyní účinkuje v muzikálech. I přes svoje mládí by měl být již vyzpívaný, ale po první písni mu málem odešel hlas. Chvíli bylo vtipné pozorovat kytaristu, jak pochytil pódiové manýry a měl tendenci hecovat lidi. Klasický rádiový poprock, který rozhodně neurazí a zapadne do mnohých festivalových programů, na druhou stranu nenabízí nic extra výjimečného.

Mala Ruckus, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Jako jisté zjevení působila formace Mala Ruckus, která se dala dohromady v Číně a v jejíchž písních se míchá jeden žánr za druhým. Úvod v indie stylu se změnil do svižné balkánské dechovky, která přecházela do rocku. Jako jediné kapele se jim podařilo udržet pozornost přítomných a ukázali, že mají největší ambici upoutat jak už svým hopsáním po pódiu, tak i schopností pracovat s publikem a roztancovat je.

Monna, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Další v pořadí byla formace Monna, která si zatím v soutěži drží prvenství. Ten večer předvedla hravost a všestrannost. Typově mi muzikanti trochu připomínají Gingerhead, kteří jsou také zkušení multiinstrumentalisté. Chybějícího baskytaristu nahradil v druhé písni bubeník a za bicí se posadil kytarista, který využil kopáku a jinak song doprovázel dál na kytaru. "No More Compromise" ve stylu reggae se ukázala dobrou volbou, která sváděla k pohupování se do rytmu.

Pilot Season, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Milujete pop punk ve stylu Blink-182 či Sum 41? Tak právě pro vás budou Pilot Season, kteří ze všech soutěžících mají za sebou nejkratší historii. V porovnání s odstatními hrají suverénně nejtvrdší muziku, ale v rámci večera se představili v jiném světle. Energická parta kluků se nebála odhalit se i v akustičtější formě a poradila si s ní. Talent, kvalitní hudba a mimo jiné i dobrá vizáž, to jsou její hlavní trumfy. Během ukázek zazněl song "Replaced", který si v ten samý den odbyl i klipovou premiéru. Příště by to chtělo jen víc povolit uzdu a nekoukat tolik do země.

Plyš, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Plyš hráli v netypickém složení - v absenci akordeonistky Katky Kuchárové, která právě byla v porodnici, za ni zaskočil kamarád kytarista. Folkaři každým coulem, kteří sbírají jeden vavřín za druhým. Ten poslední, cenu Jantar, jim ovšem vyfoukl David Stypka. Typově podobní k Jananas, nejenom žánrem, ale i lehkostí v textu. Doteď nemůžu dostat z hlavy písničku o holení nohou a tváře.

teepee, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Nejostřílenější z výběru teepee už mnohým nemusíme představovat. Jejich talentu jsem si sama všimla před dvěma lety v rámci United Islands. A nebyla jsem sama. Za tu dobu už předskakovali na turné Emmě Smetaně či Thomu Artwayovi. K introvertní dvojce Teeře a Masonovi přibyl bubeník Martin Nouza a bylo znát, že písním dal další rozměr a posunul je dál směrem k experimentům (Teera třeba začala hrát na baskytaru smyčcem). Na ukázku vybrali svoji nejstarší píseň "Raining" a naopak nejnovější věc a předvedli křehkost, niternost, ale i sílu svého projevu.

Oscar Mike, Jack Daniels Musician Factory, Praha, 17.5.2018
© David Volný
Večer zakončil zpěvák říkající si Oscar Mike (a náš redakční kolega). Krom toho, že si na večer oblékl stejné proužkované kalhoty jako Mirai Navrátil, který večer moderoval, zaujal i hraním. S doprovodnou kapelou zahrál i rozjuchanou "Kissy Kissy La", ke které má v současnosti jediný klip. Předvedl, že pop se dá dělat chytře a hravě.

Teď už je jen na vás, kterým třem interpretům dáte šanci. Hlasovat můžete do konce května. Výběr je žánrově pestrý. Osobně bych dala šanci Mala Ruckus, kteří vyčnívali od ostatních tím, jaký žánr hráli, chytrému a chytlavému popu Oscara Mikea či mladým Pilot Season, kteří předvedli, že jsou variabilní a rock umějí udělat i akusticky potichu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY