"Zlatá kolekce Katapult Essential" připomene dvojí výročí legendární formace

17.05.2018 17:26 - Milan Menčík | foto: Warner Music

Katapult letos slaví dvě zásadní výročí - sedmdesáté narozeniny svého frontmana Oldřicha Říhy a čtyřicet let od vydání debutového alba. Pro kapelu je to hlavně další důvod ke koncertování a pro její fanoušky možnost užít si některý z dárků, které pro ně rockeři pro letošek připravili. Už 18. května (v den Říhových narozenin) vychází u Supraphonu výpravná trojalbová "Zlatá kolekce Katapult Essential". Bude obsahovat 48 nejzásadnějších skladeb Katapultu a bonus v podobě zhudebněného "Sonetu 66" Williama Shakespeara.

"'Sonet 66' v překladu Martina Hilského je tak brutální výpovědí o situaci v dnešním světě (tady a teď), že jsem nechtěl posluchače doslova 'zabít', a dopsal jsem k němu vlastní text na refrén, aby byla nějaká naděje, že to tak prostě nebude. K mému úžasu mi to Martin Hilský schválil," vysvětlil Říha.

Tři CD v kolekci rozdělí skladby dle názvu jednotlivých kotoučků na Hard, Slowly a Fast. "Každé jedno z těch tří CD má chronologické pořadí a určitý kontext, chcete-li porovnání. Z minulosti do současnosti. Ale složení hitů do tvrdě, pomalu, skoro něžněji a rychle mi umožnilo použít navíc emoce. Vždyť je to tak jednoduché. Máš chuť na klasiku, na big beat? Dej si CD 1! Je ti smutno? Nebo sedíš někde se slečnou, pijete víno a ty se těšíš, že...? Máš čas. Klídek, zpomal, užij si to. Dej si CD 2! Jedeš na dovolenou do Chorvatska celou noc, chceš za každou cenu dojet, ale za volantem usínáš? Hoď tam CD 3 a dojedeš až na konec světa. Hodně štěstí!"

Katapult navíc jede turné Šťastné narozeniny, které vyvrcholí třemi speciálními listopadovými halovými koncerty v Ostravě, Brně a Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY