Oscar Mike - Chci do sebe smíchat, co se dá

22.05.2018 09:20 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Jeden z adeptů na vítěze soutěže REC.stage je i mladý hudebník, zpěvák, který si říká Oscar Mike. V minulém roce za sebou nechal působení v kapele Raptor Five a odhodlaně se vydal vstříc hudební scéně jako sólový umělec. Jeho neotřelý styl, který nastínil v singlu "Kissy Kissy La", stojí za pozornost.
Minulý rok ses účastnil talentové soutěže Óčko KB Band Academy. Co ti dala? Jak všeobecně na takové akce pohlížíš? V České republice jich je poměrně mnoho.

Ano, to je (smích). Zjistil jsem, že většina z nich je ale k ničemu. Respektive systémy těchto soutěží málokdy odráží skutečnou atraktivitu daných kapel. Častokrát jde jen o hlasování na internetu jako anketa popularity. KBBA je něco jiného, je to televizní pořad s normálním castingem. Šlo o smysluplný koncept.

V soutěži jsi startoval jako člen Raptor Five, během ní jsi ovšem kvůli neshodám při výběru singlu pokračoval sólově. Už jste si vše vyříkali, nebo jsou vztahy mezi vámi stále napjaté? Je pro tebe účast v Raptor Five uzavřená kapitola?

Bohužel ano, je to uzavřená kapitola. Zbytek kapely figuruje pod jiným názvem a všichni jsme se přes to, doufám, už nějak přenesli. I když tuším, že vše mezi námi ještě úplně vyřešené není. Časem se věci zahojí, tím jsem si jist.

Tvůj singl "Kissy Kissy La" nicméně porotci ocenili. Stojíš si stále za jeho volbou?

Absolutně! Je to nejlepší song, jaký jsem zatím kdy udělal. Doufám, že do budoucna vznikne víc takových! (smích). Což nebude úplně jednoduché, protože je nutné, aby každá další písnička vždy obsahovala něco opravdu zajímavého, unikátního a zároveň autentického. Jasně, je to pop song, ale proč bych ho měl mít vlastně rád? Klíčové je si toto uvědomit a podle toho písničku opatřit nějakým aspektem, který zajistí její kvalitu. Jsem rád, že si porotci v "Kissy" takový prvek našli.

V písni překvapí zvuk banja i neotřelé aranže. Celkově se v rámci domácí scény jedná o velmi nevšední skladatelský počin. Jsi autorem skladby? Pomáhal ti s ní nějaký producent?

Trošku ano, koneckonců právě od toho ten producent je! (smích). A Ondra Žatkuliak skladbu rozhodně vylepšil. Jinak je ovšem "Kissy Kissy La" vyloženě autorskou věcí. Jsem rád, že si posluchači těch neotřelých aranží všímají. Právě proto jsem začal hudbu dělat - mým cílem je svými nápady překvapovat.

Oscar Mike

Oscar Mike má za sebou působení v kapele Raptor Five, se kterou v roce 2016 vydal povedené EP "Rainmaker". Cesty Oscara Mikea a zbytku kapely se však rozdělily v minulém roce během účasti v talentové soutěži televize Óčko KB Band Academy. Lídr skupiny se neshodl s ostatními členy na výběru písně, a pokračoval tak v soutěži sólově.

Ke skladbě jsi natočil i povedený videoklip. Kdo je jeho autorem?

Režíroval a produkoval ho Matěj Pichler z Drive Film Factory. Autorem scénáře jsem hlavně já sám, i když do klipu přidal spoustu super nápadů právě taky Matěj. Byl to navíc on, kdo sehnal všechny ty herečky! (smích)

Aktuálně jsi jedním z devíti interpretů, které nominovala porota v soutěži REC.stage Čistý festival. Vítěz se pak objeví na velkých tuzemských festivalech Colours Of Ostrava, Rock for People, Sweetsen Fest či Sázavafest. Je tvým snem hrát na podobných festivalech?

Bezesporu, to je jasné. Festivalů máme v naší zemi až příliš, tyhle čtyři ale rozhodně patří k těm nejlepším. My hudebníci máme hlavně to štěstí, že podobné příležitosti tady jsou.

Jezdíš na festivaly i jako divák? Máš nějaké oblíbené?

Musím se přiznat, že na festivaly prakticky vůbec nejezdím. Vlastně se na nich jako návštěvník většinou nudím. Nevím, nerozumím tomu. Nějak jsem zkrátka téhle rádoby chill, pohoda pivní kultuře nepřišel vůbec na chuť. Něco jiného je pak ale na fesťáku vystupovat! (smích)

Máš venku zatím jeden singl. Jaký repertoár vybíráš na koncerty?

Doufám, že to již brzy budou kompletně vlastní skladby, i když nějaký ten cover si zřejmě nikdy neodpustím. Je skvělé vytáhnout z rukávu nečekaně třeba Katy Perry a opět s tím vlastně tak trochu překvapit. Jinak jsou to ovšem původní počiny a fungují, jak mají.

S Raptor Five jste studiově debutovali v roce 2016 ípíčkem "Rainmaker". Plánuješ vydat i sólový debut?

To je zcela jistě záměr ve střednědobém horizontu. Vlastně vždy záleží na penězích, jestli má deska seriózně vůbec za něco stát. Hrozně nerad dělám kompromisy. To mě ale zprvu zřejmě stejně nemine v podobě minimálně ještě jednoho dalšího singlu. A ten musí být velký a mocný, abych na nějakou desku vůbec pomýšlel.

Tušíš už, jak bude nahrávka znít? Bude hudebně navazovat na "Kissy Kissy La"?

Ano i ne. Ty skladby by měly jako celek navazovat v tom, že všechny budou vždy obsahovat nějakou okázalou pasáž se silnou vodicí pěveckou linkou, aby byly strhující. To je žádoucí alfa a omega mého rukopisu. Za žádnou cenu se však nechci opakovat, takže jednotlivé skladby by se měly od sebe navzájem i tak významně odlišovat - ať už rytmem, aranžemi, zvukem, zpěvem a hlavně těmi nekonvenčními postupy. Chci do sebe smíchat, co se dá. Na druhou stranu nehrozí, že bych se dal na ambientní indie electro. To opravdu ne. Měl by to být de-facto mainstream plný ne-mainstreamových ingrediencí.

Máš nějaké hudební vzory, kteří fungují jako tvůj zdroj inspirace?

Desítky. Baví mě právě takoví ti výrazní hudební chameleoni a vizionáři, kteří se nebojí dělat troufalé věci navzdory pochybnostem okolí, které říká, že něco podobného "přece dělat nejde". Největším vzorem je pro mě Freddie Mercury. Z těch ostatních pak z řady zpěváků výčtem např. Frank Sinatra, Corey Taylor, Simon Neil z Biffy Clyro, Devin Townsend, Bruno Mars, Elliot Coleman, ale třeba i Karel Gott a fakt hromady dalších interpretů a kapel z různých žánrů. O inspiraci nouze není!

Co tě vlastně přimělo stát se zpěvákem? Nelákal tě i jiný instrument než tvůj hlas?

Už v dětství jsem usoudil, že mi to docela jde, asi víc než cokoliv jiného! (smích). Začínal jsem ale jako bubeník, což byla zpětně mimochodem skvělá průprava do budoucna. Častokrát jsem bubnoval a zpíval zároveň. Ale bubeník není moc vidět a musí sedět - já jsem chtěl být úplně vepředu a tancovat. A taky jsem chtěl začít dělat vlastní písničky; abych teda všem ukázal, jak se to, podle mě, má dělat! (smích)

Kde všude tě kromě možné účasti na REC.stage mohou fanoušci přes léto vidět a slyšet naživo?

Značnou část léta strávím letos v Kazachstánu a Mongolsku, ale bohužel ne kvůli hudbě. Doufám, že klapne ta REC.stage; i když soupeřím vlastně jako jednotlivec a zároveň proti o něco etablovanějším skupinám, takže to bude těžké. S kapelou se však objevíme 8. června na Praha Žije Hudbou a zejména pak 18. srpna na festivalu Brod 1995. To jsou na léto dvě největší potvrzené akce. Ohledně těch menších sledujte můj Facebook!

Chceš našim čtenářům na závěr něco sdělit?

Jasně! Díky za přečtení tohoto rozhovoru, a pokud vás baví má tvorba, budu rád za podporu v hlasování projektu Čistý festival. Třeba si mě s kapelou pak budete moci poslechnout naživo na nějaké z vašich oblíbených letních akcí!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY