shop.musicserver.cz
Plzeňský Majáles, Amfiteátr Lochotín, Plzeň, 12.5.2018

Šestice nejzajímavějších vystoupení Plzeňského Majálesu

Vydáno: 14.05.2018 17:35 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Jakub Urbanec / iReport.cz

V minulých letech organizátory Plzeňského Majálesu vytrvale trápilo počasí, takže přesunutí akce z dubna na květen mělo svou logiku. A hned napoprvé se ukázalo jako dobrý tah - pod rozpáleným sluncem měl festival oslavující studenty a jaro nakonec spíš letní charakter.

Live: Plzeňský Majáles

místo: Amfiteátr Lochotín, Plzeň
datum: 12. května 2018
vystupující: Lenny, Marek Ztracený, Ben Cristovao, Tomáš Klus, Marpo, Paulie Garand a další

Na hlavní scéně diváky bavili skotačiví Mig 21, Divokej Bill se svým osvětleným pódiem a v úplném závěru i Rybičky 48, vyhlášení svou pyrotechnickou show. Do našeho výběru se ale tyto festivalové klasiky nevešly. Tahle šestice nás zaujala o něco víc.

Lenny

Lenny
© Jakub Urbanec / iReport.cz
Lenny zahájila svůj set zostra - aktuálním singlem "Enemy". Zpěvačka, která oproti loňskému roku rozšířila svou kapelu o jednoho člena a momentálně má tak po boku tři muzikanty, nezůstala své pověsti nic dlužna a energie z ní sršela všemi směry. V živějších písničkách jako "Fun" nebo "All My Love" jí bylo pódium plné, v baladách typu "Stranger (In This World)" nebo dramatické "Bones" dokazovala, že je stále v pravém slova smyslu písničkářka.

Úsměvy a dobrá nálada v publiku dávaly tušit, že by si aktuálně nejrychleji rostoucí česká zpěvačka možná zasloužila i pozdější čas. V něm by mohla svou show obohatit i o své zajímavé projekce, jejichž absence třeba nové písni "Maneater" z chystané druhé desky oproti indoorovým koncertům ubírala na atmosféře. Možná už příště dostane od organizátorů větší důvěru. Nakonec, její práce s dynamikou, patrná hlavně v závěrečné "Hell.o"., která začala pouze akusticky a až v druhé půli se rozvinula v našlapanou hitovku, byla v rámci celého Majálesu jednou z nejlepších.

Marek Ztracený

Marek Ztracený
© Jakub Urbanec / iReport.cz
Rodák ze Železné Rudy je hrdým Západočechem, takže není divu, že si v lochotínském amfiteátru připadal jako doma. A na to, že hrál již před třetí hodinou odpoledne a na druhé Park stage, jeho účast náležitě ocenili i návštěvníci. Zpívali, tančili, mávali rukama a aplaudovali skoro jako by si Marek pro sebe uloupil hlavní čas. Může za to především jeho skvělá komunikace s publikem, která neprobíhá skrz vyprávění historek, ale přímo vtažením do písniček. Jak lépe naučit fanoušky novinku "To se mi líbí" z chystané desky "Vlastní svět", než vštěpovat jim její slova napsaná na vývěsní tabuli?

Ztracený je na pódiu přirozený, ví, jak diváky pobavit i kdy zahrát na citlivou notu ve starých písních jako "Ztrácíš" nebo "Něco končí". Díky tomu, že se mu v poslední době nahromadily další hity, je už nemusí zpívat na konci setlistu, ale klidně v jeho první polovině. Aktuálně totiž lidé stejně nejvíc reagují na nostalgickou připomínku devadesátých let jménem "Léto 95".

Ben Cristovao

Ben Cristovao
© Jakub Urbanec / iReport.cz
První polovina Benova setu, který se v Plzni narodil a pochvaloval si zdejší atmosféru, se nesla spíš v pozvolném tempu. Chvíli proto trvalo, než si porotce právě probíhající SuperStar posluchače omotal kolem prstu. V intimních písních jako "Tělo" nebo "Poslední" se navíc ukázalo, že po pěvecké stránce stále úplně jistý není, dohání to ale výbornou kapelou v zádech a také svým showmanstvím.

I pokud někdo nadzvedával obočí nad lechtivostí jeho textů, dav poskakujících lidí při hitech jako "Sweet Chilli" nebo "Bomby" mu jasně ukázal, že tenhle chlapík to s diváky prostě umí. A snad nejvíc zarezonovala temně taneční skladba "Kolotoč", která v Benově repertoáru patří k těm nejosobitějším a nejnápaditějším.

Tomáš Klus

Tomáš Klus
© Jakub Urbanec / iReport.cz
Jistota téměř všech festivalů má jméno Tomáš Klus. Co na tom, že jeho koncert se oproti loňským open air vystoupením téměř nelišil. Bosé tanečky, průchod mezi diváky, okamžité slovní improvizace i narážky na současné společenské neduhy jsou již jeho poznávacím znamením. Přesto je každý jeho koncert s Cílovou skupinou zcela unikátní. Klus totiž na pódiu kromě sdělnosti svých písní čerpá i ze své herecké profese - jeho dovednosti bleskurychle reagovat na podněty z publika skládáním příhodných veršů a chrlit vtípek za vtípkem budiž výmluvným svědectvím.

Tentokrát si poradil i s dárkem od fanynky v podobě rozměrného dámského spodního prádla, které si oblékl a postavil na něm jednu ze svých hudebně-divadelních scének. Snad jen škoda že nezahrál žádnou ochutnávku z připravované desky "Spolu", kterou plánuje vydat ještě letos.

Marpo

Marpo
© Jakub Urbanec / iReport.cz
Rappera, jenž za pár dní vystoupí ve vyprodané O2 areně, vyhlíželi nedočkavě především jeho nejvěrnější fanoušci, kteří svou příslušnost k Troublegangu dávali najevo čelenkami či jinými kusy merche. Díky kapelnímu pojetí koncertu už Marpovo vystoupení dávno překonalo hranice hip hopu. A také v Plzni se potvrdilo, že se do festivalového programu hodí. Ota Petřina na pódiu div nevypustil duši, co se nasazení týče, málokdo mu může konkurovat.

Do jeho setu zapadly skladby z nové desky "Dead Man Walking", na které jsou patrné i vlivy country, a energie Troublegangu je spíš rockového charakteru, takže se skutečně jedná o zajímavou multižánrovou směs, která osloví i nezaujaté posluchače. Trochu ale zamrzelo, že z hlediska dynamiky se celý koncert víceméně nesl v jedné rovině - tedy té skákací a pařící. Moment překvapení by jistě přišel vhod. Třeba si ho ale Marpo schovává až do O2 areny.

Paulie Garand

Paulie Garand
© Jana Braunová / iReport.cz
Po Marpovi ovládl Park stage ještě jeden rapper. Vystoupení Paulieho Garanda už bylo v rámci žánru klasičtějšího střihu, hudební složku obstaral DJ KennyRough, se kterým liberecký hiphoper momentálně připravuje novou desku. Na pódiu mu sekundoval ještě jeho parťák Roseck, který se staral hlavně o to, aby atmosféra nevychladla.

Garand neopomněl songy z loňské desky "Nirvana", včetně virálního hitu "Bali", ale zalovil i ve starším repertoáru, když s ním osobně přítomný Jakub Děkan zapěl refrén "Pavučiny lží". Byť Paulie začínal jako Básník před mikrofonem, postupem času plně přijal rapovou identitu za svou a dnes už je v této podobě uvěřitelný. To, že naživo nedává moc prostoru svému náladotvornému já a jde hlavně po klasické hiphopové energii, je ale přece jen škoda, alespoň by se tak od konkurence odlišil.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu