shop.musicserver.cz
Status Praesents - Nechceme být jako ostatní

Status Praesents - Nechceme být jako ostatní

Vydáno: 25.05.2018 12:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Jan Nožička

"Z pohledu toho, co máme ztratit, to zas tak velký risk nebyl. S češtinou jdeme fanouškům naproti," říkají o přechodu na češtinu zpěvák Vojta Kopřiva společně s kytaristou a zpěvákem Tomášem Vlčkem. V rozhovoru jsme ale se Status Praesents probrali i další věci.

Status Praesents
© archiv kapely
Kluci, z jakého důvodu Status Praesents po dvaceti letech přešli na češtinu?

Vojta: Po 22 letech jsme zkrátka vyzráli. Přejít na češtinu nebyla jednorázová záležitost, zrálo to v nás delší dobu. Hlavně jsme postupovali salámovou metodou, kdy jsme se nejdřív domluvili my dva s Tomášem. Zbytek kapely nebyl úplně pro, a jednalo se tak o delší proces. Bubeník o tom ještě stále není stoprocentně přesvědčený, ale už je nalomený. (smích) Jedním z důvodů bylo, že jsem si to chtěl vyzkoušet. Pohrát si s tím jazykem. Pro nás byla angličtina vždy víceméně zaklínadlo, a protože jsme potkávali různé kapely a nikdy se nám čeština v hardcore nelíbila, tak jsme si řekli: Pojďme si to udělat tak, aby se nám to líbilo. Což byla na jednu stranu výzva. Na druhou stranu, když hrajeme převážnou část koncertů v Česku, tak si s námi starší věci zazpívá pár zarytých fanoušků, kdežto když je písnička v češtině, tak si ji lidi s námi zpívají, už když ji slyší třeba podruhé. Proto jsme chtěli udělat refrény takový, aby tomu tak bylo.

Byl to pro vás velký risk?

Status Praesents
© Jan Nožička
Tomáš: Z pohledu toho, co máme ztratit, to zas tak velký risk nebyl. (smích)

Vojta: Za celou naši existenci jsme udělali dvě písničky v češtině. Jedna byla bonus na desku "510" a druhá se stala součástí projektu "Hudba 100% mužů", kde metalové a hardcorové kapely předělávaly písně Osvobozeného divadla. Tam jsme samozřejmě češtinu ctili.

Jak se tvořilo česky?

Vojta: Jinak. Rozdíl je ve frázování a přízvuku, který je v češtině na poslední slabice. Klíč, kterým jsem postupoval, byl takový, že jsem si udělal zpěvovou linku v angličtině a poté jsem si na to napasoval česká slova tak, aby to v češtině znělo jako nafrázované anglicky. Na druhou stranu líp se mně tvoří v češtině, protože nejsem úplně zdatný angličtinář, ale spíš jsem bulharský angličtinář. (smích)

Radil ses s někým o českých textech?

Vojta: Že by někdo vyloženě radil, to ne, ale vzal jsem si inspiraci na jednu věc od neratovického hokejisty Horyho, který skládá básně. Dostal jsem se k jeho jedné básni, kterou jsem chtěl původně zhudebnit, ale nakonec jsem použil jen určité fragmenty a rozpracoval je dál. Kdybych se jí víc inspiroval, tak by to vedlo k vyzývání k masovým vraždám. (smích) Jedná se o jednu z nejbrutálnějších věcí na desce - "Vulk". Hudebně nám s tou samou písní vypomohl Filip Flusser z kapely Mr. Loco.

Status Praesents
© archiv kapely
Jaké máte prvotní reakce od fanoušků?

Tomáš: Zatím dobrý. Uvidíme, co řeknou na festivalech, a podle toho poznáme, zda to byl dobrý krok.

Čekáte příliv nových fanoušků?

Oba: Příliv.

Vojta: Vždycky se ale střídá příliv s odlivem.

Tomáš: Čekáme příliv, protože i přes respekt k angličtině si takové písně moc lidí s námi nezazpívá. S češtinou jdeme fanouškům naproti.

Status Praesents

Pražská hardcore parta, jejíž začátky sahají do roku 1996. V roce 2002 skupina obsadila 2. místo v posledním ročníku vyhledávací soutěže Rock made in Gambrinus a dodnes patří ke špičce svého žánru. Na svém kontě má alba "Demo 00", "Way to the Lord", "Ready to fly", "510", "Come Alive", "Aatra", "Crematory Country", "Machochistaan", "El Criplebro" a "Live and Die On This Day". Letos pánové vydali nahrávku "Atrum Tremorandum", které je první deskou v historii kapely, která sází převážně na texty v češtině. Jistou raritkou může být, že Status Praesents složili sportovní hymny pro český pohár 4X, leteckou akrobatickou společnost a ultimátní zápasníky z Mladé Boleslavi. Byli také součástí projektu "Hudba 100% mužů", v rámci kterého metalové a hardcorové kapely předělávaly písně Osvobozeného divadla (Ježka, Voskovce a Wericha). Do svých písní zakomponovávají na svůj žánr nezvyklé nástroje typu mandolíny či buzuki.

Krkolomný název nové desky "Atrum Tremorandum" zní spíše jak zaklínadlo. Proč jste jej vybrali?

Tomáš: V češtině si rádi hrajeme se slovy a kolikrát jsou i vtipný, nebo aspoň nám to tak přijde. (smích) Název desky je znám jen interně v kapele. V průběhu jejích příprav nám vážně onemocněl kytarista a toto onemocnění mu už nedovoluje hrát s námi. V názvu je skryta pocta pro něj.

Vojta: Atrum znamená latinsky temnota. Tremorandum je vymyšlené slovo, kdy Tremor vyjadřuje třes (zdravotní omezení našeho kolegy) a Memorandum znamená dohoda. Aby toho nebylo málo, tak během příprav desky jsme každý v osobním životě zažívali nějaké svoje životní trable, které se do finální podoby otiskly.

Status Praesents
© archiv kapely
Jste známí tím, že používáte netradiční nástroje. Které jste použili zde?

Tomáš: Ve "Vulku" jsou buzuki, mandolínu najdeš ve "Glen Fidich".

Pro hardcore jsou docela netypické. Proč je používáte?

Vojta: Sám mám rád, když koncert není furt stejný nářez od začátku do konce. Pro mě je to strašně ubíjející a my nechceme být jako ostatní, takže se snažíme naše desky i živé hraní dělat tak, aby set měl vývoj a neumlátil posluchače hned od začátku nářezem.

Líbilo se mi vaše tvrzení, že jste ze sebe na novou desku dali to nejhorší, co ve vás bylo… Většinou to bývá pravý opak.

Vojta: Hrajeme hardcore muziku a ta není o slunečných dnech a sladkých jahodách. Nejsme křesťanská kapela, proto zpíváme o bahnu.

Tomáš: I když jsme v pohodě, tak se uměle unášíme do depresí, abychom byli umělecky plodní. Tady je to o řvu a vnitřní rozervanosti.

Na svém kontě máte i sportovní hymny. Jak vznikly tyto spolupráce?

Tomáš: Dělali jsme pro český 4X, leteckou akrobatickou společnost a ultimátní zápasníky z Mladé Boleslavi. Spolupráce vznikly v rámci komunit, s lidmi, s kterými se známe. Vyloženě jen kluky z Mladé Boleslavi jsme předem neznali.

Chystá se nová hymna?

Tomáš: Hymna vysloveně ne, ale dohodli jsme se s partou Klasick Wheels, což parta kluků, která si otevřela stodolu, ve které mají happening centrum ohledně moto prostředí a klasických motorek.

Status Praesents
© archiv kapely
Jaké adrenalinové sporty jsou vám blízké?

Oba: V létě jezdíme motorky, v zimě snowboardy.

Jak vnímáte současnou HC scénu oproti tomu, kdy jste začínali?

Tomáš: Posunula se technika a kapely jsou na strašně dobré úrovni. Za nás, když jsme byli mladí, hrálo pár kapel a všichni se znali. Dnes je mrtě kapel, které jsou dobré. Mají moderní vybavení, o kterém se nám ani nesnilo. Pro muziku je to jen a jen dobře. Na druhou stranu je toho ale moc, kdy promotéři nemají šanci vše naposlouchat a ztrácí se v tom.

Jsou nějaké kapely z té doby, které s vámi začínaly, ale už nehrají a chybí vám?

Tomáš: Mně je líto, že už nehrají kapely Mute Deafness a Worm. Pak je pár kapel, u kterých mi je líto, že ještě hrají. (smích)

Vojta: Měl jsem rád Kurtizány z 25. Avenue v původní sestavě se zpěvákem Simonem.

Vzpomenete se na nejbizarnější koncert?

Tomáš: Ve vězení, kde jsme hráli vězňům, kteří to měli vlastně za odměnu, přitom nesměli pařit a jen tam nehnutě seděli.

Vojta: Pak jsme měli exkurzi po věznici, kdy jsme se šli podívat na celu pro 16 lidí. V tu chvíli mi to připomínalo pavilón v zoo, kdy v jednu chvíli nebylo jasné, kdo si koho prohlíží. (smích) Nebo jsme hráli v obýváku ve squatu v Mnichově Hradišti.

Tomáš: Nebo v Klánovicích v Penzionu u Rohožníku na festivalu, kde jsme hráli před oblíbenou kapelou Keňa. Lidi po nás házeli kelímky, řvali: "Keňa, Keňa! Vypadněte!" My jsme měli sbaleno za rekordních dvanáct minut. Byl to jediný koncert za celou naši kariéru, který jsme nedohráli. Uzemnilo to naše očekávání, protože jsme měli den předtím boží vystoupení v Rock Café. Euforie trvala den, stačilo přejet k Rohožníku a bylo po všem. (smích)

Status Praesents
© Jan Nožička
A co nejbizarnější fanoušek?

Tomáš: Jednou za námi přijel chlap na traktoru a mával na nás zpoceným nátělníkem a jako jediný pařil v kotli na traktoru. (smích)

Vojta: Spíš se jednalo o bizarní pocit, kdy na ostravském koncertu byl v kotli beznohý fanoušek a měl dvě francouzské hole. Jednou na nás celý koncert soustavně hrozil a tou druhou držel rovnováhu. (smích)

Bude křest desky?

Tomáš: Zatím ne, v době vydání alba se nám zrakvil bubeník a roztříštil si patu. V ten moment jsme přestali domlouvat koncerty v řádech měsíců. Nakonec je to kratší, než jsme se zprvu obávali. Určitě něco většího plánujeme udělat na podzim letošního roku v Praze.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: "Balkanizace je teď potřebná všem," tvrdí Mr. Loco na své druhé desce (25.09.2019 08:45)
- Recenze: "Balkan Trip" Mr. Loco je skvělým balkánským crossoverem po česku (06.12.2016 09:46)
- Video: Mr. Loco vám prozáří podzim s letní hitovkou "One Chance" (25.10.2016 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu