shop.musicserver.cz
G-Eazy, Forum Karlín, Praha, 11.5.2018

G-Eazy si při své české premiéře podmanil Forum Karlín

Vydáno: 12.05.2018 09:04 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: http://www.thehypemagazine.com

Osmadvacetiletý Kaliforňan, rapper a producent G-Eazy vydal na sklonku loňského roku svou třetí studiovku, s níž se po deseti letech aktivní kariéry vůbec poprvé přijel ukázat i do Prahy. Obdivovatel Lil Waynea, Snoop Dogga, ale třeba i Kobeho Bryanta si ostudu neuřízl.

Live: G-Eazy

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 12. května 2018

Čeští hiphopoví fanoušci to nemají lehké. Zaoceánské hvězdy jezdí do Evropy sporadicky, a když už přece jen, naši zemi pravidelně přehlížejí. Máme tady sice Hip Hop Kemp, který tu a tam někoho uloví, a občasné menší jednorázovky v menších klubech se sice také místy zadaří, dovézt sem ale nějakou pořádnou hvězdu, to se poštěstí jednou za pár let. A přestože jsou domácí koncerty lidí, jakými jsou třeba Eminem, Drake, Kanye West nebo Jay-Z stále z říše snů, donedávna ještě rockový festival Aerodrome už na letošek oznámil příjezd Macklemora a Wize Khalify, což dává tušit, že by se díra na trhu mohla přece jen pomalu zaplňovat. Totéž platí pro Colours Of Ostrava, jejichž hlavní hvězdou budou N.E.R.D. Bude proto velmi zajímavé sledovat, kolik návštěvníků se jim díky takovým lákadlům podaří získat.

Z podobného ranku je také G-Eazy, a byť jeho sláva ještě není tak velká, může se už dnes pochlubit několika velkými hity a účastí na albu Britney Spears nebo soundtracích z posledních dvou "Rychle a zběsile". A podobně jako zmiňovaní účastníci Aerodromu se Evropy nebojí a klidně si střihne i nějaké ty letní festivaly.

Zatímco v roce 2016 na berlínské Lollapallooze a o rok později na rakouském FM4 Frequency ještě hodně vsázel na úspěch svého hitu "Me, Myself & I", letos mu přibyla do diskografie třetí deska "The Beautiful & Damned", a tak je zase z čeho brát. A písnička "Him & I", v níž mu zpívá jeho současná životní partnerka Halsey, je další trefa do černého, které se chytila dokonce i česká rádia, Forum Karlín proto bylo až na horní balkóny zcela plné.

Původně avizovaný český rapper Renne Dang nakonec nevystoupil. Velký fanoušek G-Eazyho, který na jeho koncert před třemi lety neváhal jet až do Londýna, totiž až odpoledne zjistil, že ve smlouvě s managementem hlavní hvězdy je uvedena pasáž o tom, že jako předskokan může být jen DJ, takže se nakonec začínalo ve čtvrt na devět, kdy na scénu naběhl Young Pinch se svým DJem.

Fanoušky sice hecoval pěkně, nejspíš o něm ale už nikdy neuslyšíme. Jeho hlas zněl nepříjemně a to, co dlouhovlasý Kaliforňan předváděl, vlastně ani nebyl rap, ale spíše jen takové přizvukování do puštěné muziky. A na to si málokdo koupí lístek podruhé.

Že naopak G-Eazy umí, ukázal koneckonců už na zmiňovaných festivalech, proto velmi dobrá forma a živelná prezentace více než dvaceti skladeb nepřekvapily. Své na tři části rozdělené vystoupení, při němž jej kromě DJe doprovázel ještě bubeník, klávesák a rozdělená půlkruhová projekční plocha, na níž se například v "Pray For Me" ukazovaly křesťanské motivy, odstartovala titulní skladba z nové desky. A nahoru v tu chvíli neletěly jen mobilní telefony, ale také hlasitost fanoušků v sále. Taková přízeň se nevidí každý den a bylo znát, že si toho rapper všiml a ještě mnohokrát ten večer vděčně poděkoval.

Gerard Earl Gillum sice nepatří mezi technicky nejlepší a nejrychleji slova střílející rappery, o to víc mu ale na rozdíl od jiných rozumět. Což je dobře, protože tak aspoň můžete i bez kompletně vypsaných textů porozumět, o čem vypráví. A i když se samozřejmě nevyhýbá samožerským egotripům a písničkám o sexu ("That's A Lot"), dává dohromady i myšlenky o vlastních pochybnostech a směru, kterým se vydal ("Eazy") a také nebezpečích, která přináší závislosti ("Sober"), sláva ("Pray For Me"), láska ("Him & I") a další životní strasti. Mezi rappery nepříliš častý vysokoškolský titul z oblasti marketingu, obchodu a produkce je zkrátka znát, a i když ne všechny texty si zaslouží tak bezvýhradný aplaus, jakým jej v karlínské hale zahrnovalo publikum, zcela určitě má na čem stavět.

Oproti předchozím koncertům překvapila absence politického nesouhlasu, v rámci kterého se G-Eazy pravidelně vyjadřoval o tom, jak se stydí a omlouvá za svého prezidenta, a následně na to navazoval trackem "FDT (Fuck Donald Trump)". Ten tentokrát zazněl až na úplném konci jen z reproduktorů. Přitom se nedá říct, že by na podobné agitační proslovy nebyl čas nebo k nim scházel důvod. Častý zákazník barber shopů s ukrajinskými kořeny měl totiž maminku, která v jeho dvanácti letech začala chodit s Melissou Mills, s čímž se postupem času fanoušek basketbalu smířil a začal ji mít rád. O to bolestivější pak bylo, když ji deprese dohnaly až k předávkování se. Není proto divu, že pro někoho, kdo má za sebou takovou tragédii, jsou kontroverzní výroky prezidenta o menšinách jako sůl do rány.

O to víc se ale v Praze snažil být pozitivnější. Naše hlavní město vkládal téměř do každého songu, zatímco mu fanoušci zobali z ruky při "I Mean It", exponované "Random" s odpálenou náloží tekutého dusíku nebo dost možná nejdivočejší "Say Less", do níž svým tvrdě elektronickým základem přispěl Dillon Francis. Pro mnohé vytoužené rádiové hity "Me, Myself & I" a "Him & I" si nechal až na konec, kdy seskočil dolů pozdravit se s fanoušky v prvních řadách, a vše ukončil singlem "No Limit".

Při hodinu a půl dlouhém koncertě se G-Eazy sice nevyhnul několika hlušším místům, kdy bylo více znát, že oproti zkráceným festivalovým setům těch hitů zatím ještě nemá mnoho, a tak spolu některé tracky docela splývaly, i tím ale vlastně potvrdil totéž, co si můžeme odnést z jeho desek - ne všechno, co dělá, je bezvýhradně dokonalé, své kvality ale má a za jeho poslech se není třeba stydět. A to není špatná devíza.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu