shop.musicserver.cz
Thirty Seconds To Mars - America

Thirty Seconds To Mars se na albu "America" definitivně zbláznili

Vydáno: 21.05.2018 15:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Omlouváme se za tak clickbaitovský titulek, ale po poslechu nového alba "America", za nímž stojí Letova kapela Thirty Seconds To Mars, ale především on sám, se nezdá být vše tak úplně v pořádku. S ním, ani s jeho tvorbou. Pátá studiovka kapely je tak zatím jednoznačně nejhorší.

3/10

Thirty Seconds To Mars - America

Vydáno: 6.4.2018
Celkový čas: 42:12

Skladby: Walk On Water, Dangerous Night, Rescue Me, One Track Mind, Love Is Madness, Great Wide Open, Hail To The Victor, Dawn Will Rise, Remedy, Live Like A Dream, Rider

Vydavatel: Universal

"Páni, to zní ještě hůř než 'Up In The Air'," pomyslel jsem si, když jsem prvně slyšel "Walk On Water", první ochutnávku z nové desky amerických kdysi-dávno-rockerů. Sladká nevědomost však tehdy ještě netušila, že hlavní singl nakonec bude patřit ještě k tomu lepšímu, co novinka nabídne.

Nové album údajně vznikalo pět let, znát to na něm ale není. Naopak - když odečtete všechny ty roky, co se hlavní protagonista věnoval natáčení a propagaci filmů "Sebevražedný oddíl" a "Blade Runner 2049", lezl po horách a rozjímal nad sebou samým, mnoho času na natočení desky nezbylo. Propagační kampaň, v níž se tvrdí, jak album komentuje současnou Ameriku a je doprovázeno megalomanským videem, které vznikalo 4. července po celé zemi, sice dokáže na nahrávku nalákat, po jejím poslechu si ale vesměs s úlevou oddechnete, že už je konec.

Jak drasticky se to liší od dob "A Beautiful Lie" a hlavně "This Is War", u nichž jste si přáli, aby jejich stopáž nikdy nekončila... Ano, Thirty Seconds To Mars bývala úžasná kapela a její potenciál byl obrovský. Bohužel si toho ale její členové začali být vědomi a snažili se být většími, ještě většími, pak těmi úplně největšími... až se jim to nakonec celé sesypalo.

Žánrový úkrok stranou od agresivních, emotivních, rockových songů do jakéhosi podivného elektro-popu byl a stále je mnohými fanoušky považován za velkou zradu, jenže ani zdaleka se nejedná o jediný problém. Že žánrový kotrmelec kapela nezvládla a naplno ukázala, že jiný styl muziky neumí udělat kvalitně, je sice její hlavní komplikací, podobně ale bolí i textová vyprázdněnost a snaha sdělovat velké myšlenky, které přitom na albu nejsou k nalezení.

Zaměříme-li se ještě na chvíli na hudbu jako takovou, nelze neslyšet, jak zoufale chtějí Jared Leto a spol. zůstat trendy. Modulátory hlasu, elektronické bicí, minimální využití kytar a hlavně producentské kvíkající zvuky, které Skrillex s Diplem a Justinem Bieberem zpopularizovali ve "Where Are Ü Now" a pak je ještě mnohokrát okopírovala téměř celá popová scéna, jsou k nalezení v "Dangerous Night" nebo "Rescue Me". A i když má druhá zmíněná alespoň docela solidní text, v němž Leto zpívá o svých nejistotách, bolesti a zaprodání sebe sama, pokaždé tam jejich přítomnost posluchače minimálně zarazí.

Podobně jako minule, ani zde nechybí francouzské citáty, zbytečné, rádoby epické instrumentální intro "Monolith", které zní jako zvuky z traileru k novému "Battlefieldu", nebo příšerně roztahaná, monotónní věc "One Track Mind", která je ještě nekonečnější než starší singl "Hurricane". A také v ní hostuje rapper, tentokrát je to ASAP Rocky, a stejně jako v případě Kanye Westa lze nad užitečností jeho partu jen dlouze a bezvýsledně přemýšlet.

S Cardi B to prý nakonec jen těsně nevyšlo, druhým hostem se tak stala stále slavnější Halsey. Z tuctové "Love Is Madness", v níž Leto zní podobně unyle jako ve svých instagramových videích, ale zpěvačka druhé "Closer" neudělala.

Ze samotného konceptu alba ale ve výsledku také mnoho nezbylo. Avizované komentování současné Ameriky je asi nejvíce slyšet v téměř dubstepovém experimentu "Hail To The Victor", kde nadměrným využíváním slova "another" Leto v podstatě říká, že už ho další a další světoví lídři nechávají chladným, protože za svůj život už pár takových rádoby myslitelů potkal.

Velká část textů se věnuje zpěvákovi samotnému, ačkoliv najít mezi těmi heslovitými, stručnými výkřiky nějaké sdělení nebo hloubku dost dobře nejde. Možná i proto, že tam nic takového není.

Ono je vůbec zvláštní, jak špatně se celá "America" poslouchá. Přepáleně megalomanskou desku jsem si vzal do slovinských hor, kde by mezi všemi těmi vrcholky a překrásnými výhledy na panenskou krajinu měla být jako doma, ale ani spektakulární kulisy na ni bohužel nefungovaly. Z dvanáctiskladbové kolekce, obsahující mimo jiné průměrnou akustickou písničku "Remedy" nebo outro v podobě loučícího se kousku "Rider", stojí za vlažnou pochvalu kromě zmiňovaného "Walk On Water" a pár částí textů hlavně dvě věci.

"Great Wide Open" a "Live Like A Dream" jsou jediné dvě písně, které si zaslouží vaši pozornost. V žádném případě to nejsou nejlepší písničky na světě, ale na rozdíl od toho zbytku v nich Oscarem oceněný herec skutečně naplno zpívá, hudba mu to nekazí a graduje, a i když obě postrádají pořádný refrén, jsou vlastně nejblíže vzpomínkám na staré dobré časy. Kdyby alespoň takto zněla kapela v budoucnosti, bylo by to fajn.

Na dobré hodnocení celku je to ale pořád strašně málo. V "Hail To The Victor" se zpívá "This is my revenge - this is not the end". Nezbývá než doufat, že to není šifra sdělující dlouholetým příznivcům kapely, že to nejhorší je teprve čeká. Důvodů k optimismu ale ani vzhledem k nedávnému koncertnímu výkonu v Praze bohužel Echelon mnoho nemá. A i když nová deska má snad deset různých variant barevných přebalů, není to nic platné, když poslouchat její obsah je skoro za trest.

NÁZORY
  • Ačkoliv mám celkem podobné pocity jako autor č... (Clariss, 21.05.2018 15:35) Reagovat

    Ačkoliv mám celkem podobné pocity jako autor článku, tolik bych to album nezatracovala. Na první poslech jsem si také říkala WTF?! Ale dala jsem tomu další (a další, a další) šanci a teď, téměř 2 měsíce od vydání alba, už to tak tragicky nevidím. Je pravda, že od This Is War se mi tvorba 30STM líbí čím dál tím méně, ale ani legendy jako Rolling Stones neměli každé CD na prvních příčkách hitparád ;) Můžeme jen doufat, že další album (bude-li vůbec nějaké) bude lepší než America.
    P.S.: Jinak s tím, že byl jejich pražský koncert totální propadák, souhlasím na 100%.

  • tito američtí idioti na svém novém CD asi chtěli ukázat totální úpadek USA v 21. stol. (Adam, 21.05.2018 16:12) Reagovat

    tato kapela jde totálně do háje. Koncerty jsou čím dál víc o ničem a album stojí taky za prd. Hovno je taky to jediný honorář, co by kapela měla inkasovat za svou současnou tvorbu. Doufám, že o této šílené bandě už v životě neuslyším. Jejich poslední koncert je mojí současnou noční můrou.

  • vylízanci (Fajer, 21.05.2018 16:53) Reagovat

    30STM jsou dnes normální pošahaní magoři. K tomuto bodu dospěly ve svém uměleckém vývoji, takže blahopřejem!

  • :D (Anonymous, 21.05.2018 19:40) Reagovat

    Z bandu 30STM se stává nejsměšnější kapela současnosti. Nechystá se musicserver vyhlásit soutěž Sračka roku? V kategorii skupina nebudou mít 30STM konkurenci!

  • Osobně jsem nadšená jen z "Remedy" anebo "Ri... (Tereza, 21.05.2018 20:57) Reagovat

    Osobně jsem nadšená jen z "Remedy" anebo "Rider" ( jediné mě asi oslovilo, díky tomu děsivému pražskému koncertu)...jinak je potěšující kytara v akustické verzi "Walk On Water"...ale jinak děs :(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- V květnu do Prahy přijedou Thirty Seconds to Mars (09.11.2023 15:02)
- Recenze: Thirty Seconds to Mars s nahrávkou "It's the End..." nadále zůstávají ve svém stínu (05.10.2023 10:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Video: Z Halsey je Lilith. V geekovském klipu "Lilith (Diablo IV Anthem)" zamířila se Sugou z BTS do hororového fantasy světa (08.06.2023 11:14)
- Video: Jared Leto v černobílém klipu "Stuck" kapely Thirty Seconds To Mars exhibuje (16.05.2023 11:12)
- Video: Halsey ve videoklipu k nové verzi písně "Die 4 Me" tančí nahá (02.03.2023 16:27)
- Naživo: Polský Open'er přivítal Imagine Dragons i Thoma Yorka, zklamáním prvního dne byl A$AP Rocky (05.07.2022 20:28)
- Rihanna a A$AP Rocky mají syna (20.05.2022 12:39)
- Video: Halsey řádí v "Girl is a Gun" na hradě Křivoklát (15.02.2022 18:06)
- Halsey se pochlubila demoverzí singlu "Nightmare". Sampluje v ní Tatu (02.02.2022 19:10)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu