Rest sesadil Imagine Dragons z čela albové hitparády, rádia ovládli Liam Payne a Rita Ora

01.05.2018 17:26 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

České hitparády mají nové lídry v singlové i albové části. Zatímco z rádií vyhrávají Liam Payne a Rita Ora s ústředním songem filmu "Padesát odstínů svobody", nejžádanější deska vzešla z hiphopové komunity. Postaral se o ni Rest, který s albem "Restart" převálcoval i rozjeté Imagine Dragons
Liam Payne feat. Rita Ora - For You
© facebook interpreta
RÁDIA - Přece jen se filmový trhák "Padesát odstínů svobody" dočkal svého #1 hitu. Písnička "For You", o kterou se postarali Liam Payne a Rita Ora, si na vedoucí postavení sice musela nějakou dobu počkat, takže bublina kolem třetího dílu nepříliš dobře hodnocené ságy už splaskla, dramaturgové ale zřejmě věděli, co dělají. Kdy jindy pustit do nejvyšších rotací takovou skladbu než v době, kdy venku úřaduje máj, lásky čas? "For You" se prvenstvím podařilo zopakovat úspěch singlu z prvního šedivého dílu - tehdy česká rádia opanovala Ellie Goulding s "Love Me Like You Fo". Naopak Zayn a Taylor Swift s "I Don't Wanna Live Forever" zůstali loni za branami první desítky, nejlépe byli patnáctí.

Singl přitom ve světě nemá tak přesvědčivé výsledky. V USA se nedostal výše než do osmé desítky, v Británii, domovině obou interpretů, to dotáhl na osmičku. V českých rádiích nejspíš dostal šanci hlavně proto, že zvítězil v sousedním Německu. Vždyť to, že čeští dramaturgové od německých kolegů často opisují, není žádným tajemstvím.

Na dvojce setrval Tom Walker. Třeba čas pro jeho "Leave A Light On" přijde už za týden. Nebezpečně rychle ale žebříčkem stoupá Lost Frequencies. S "Crazy" se minule desátým místem vplížil mezi elitu, a ejhle, nyní už bere bronz. Také tenhle belgický DJ už se songem zabodoval v několika evropských zemích. Ne sice až tolik v Německu, kde je jeho maximem číslo třináct, ovšem doma v Belgii si zapsal zlato a v Rakousku pěknou sedmičku.

Minulý vítěz Luis Fonsi se v čele neudržel a poklesl na sedmičku. Minule jsme spekulovali o "Despacitu" roku 2018, třeba to ale nakonec přece jen nebude až tak zlé. Nebo se u "Échame la culpa" jedná jen o jednorázový výpadek? To zjistíme až v následujících týdnech. V Top 10 máme jedno nové jméno. Švédské DJské duo Axwell Λ Ingrosso si s hitovkou "Dreamer" polepšilo o patnáct pozic a je nově osmé.

Novinky se vzhledem k blížícímu se létu hodně vlní do rytmů taneční hudby. Ofenbach rozjíždějí "Party" na pozici čtyřicet dva, Duke Dumont přispěl skladbou "Inhale", padesátou třetí nejhranější. Osmdesátý první startuje Kygo s "Remind Me To Forget" a elektronická hudba tentokrát promlouvá i ze žhavé novinky Lenny. Ta s "Enemy" začíná na osmdesátém třetím místě. A do Top 100 se ještě vešel český debutant MikAel, který je s "Easily" devadesátý devátý.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Liam Payne feat. Rita Ora - For You
  2. Tom Walker - Leave A Light On
  3. Lost Frequencies & Zonderling - Crazy
  4. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  5. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  6. Justin Timberlake feat. Chris Stapleton - Say Something
  7. Luis Fonsi & Demi Lovato - Échame la culpa
  8. Axwell Λ Ingrosso - Dreamer
  9. Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
  10. G-Eazy feat. Halsey - Him & I

Rest - Restart
© facebook interpreta
ALBA - Časy, kdy se hip hop na špičku žebříčků díval z uctivé vzdálenosti a sám si liboval v nálepce undergroundu, jsou minulostí. Změny systému sestavování hitparády a započítávání streamů způsobily, že je to na čele poslední dobou samý rapper. Marpo, Ego nebo Ektor si svůj díl slávy uloupli v minulých kolech a teď může slavit Rest z labelu Ty Nikdy. Už v minulosti sice vydal dvě sólové desky, ty však tehdejším pravidlům hitparády unikly a vůbec se v pořadí neobjevily. Zato novinka "Restart" je okamžitě zlatá. Při pohledu na čísla poslechovosti ze Spotify se ani není čemu divit.

Imagine Dragons tak po dvou triumfech s "Evolve" ustoupili na dvojku, o jedno místo si pohoršili také Ed Sheeran ("Divide") a Ektor ("Alfa"). Žádnou další novinku už v první desítce nenajdeme, ovšem jedno překvapení ano. Z až šedesáté osmé příčky si na devítku polepšila nahrávka "Dvořák: Symfonie č. 9 e moll 'Z nového světa'". A pak že klasika není cool.

Naopak Top 10 těsně utekla netradiční dvojici ve složení Sting a Shaggy. Deska "44/876" startuje až jako jedenáctá. Těžko říci, zda za to může špatná propagace, nebo zkrátka Stingovi fanoušci nejsou na experimenty s jamajským reggaemanem zvědaví a raději by od něj řádnou rockovou desku.

Na devatenácté místo se probojovala Bára Basiková. Na to, že vydává novou sólovou desku po pěti letech od předchozí "Belleville", bychom čekali lepší umístění. Snad tedy nebude muset nad tímto výsledkem ronit "Slzy", jak říká titul alba.

Top 10 - alba:
  1. N Rest - Restart
  2. Imagine Dragons - Evolve
  3. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  4. Ektor - Alfa
  5. Čechomor - Nadechnutí
  6. Doctor P.P. - Levák
  7. Dua Lipa - Dua Lipa
  8. 30 Seconds To Mars - America
  9. ▲ Dvořák: Symfonie č. 9 e moll "Z nového světa"
  10. Marpo - Dead Man Walking

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 17. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY