Tajuplná "Zebra" spojila Kiasmos a Högniho

02.05.2018 12:12 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Vydavatelství Erased Tapes loni oslavilo deset let fungování. Každý rok sestavuje vlastní rekapitulaci toho, co vydalo, na letošní Record Store Day (ten vyšel na sobotu 21. dubna) však nachystalo ještě jednu specialitku k tomuto výročí - box "1+1=X". Tedy speciální album spoluprací umělců, kteří labelem za tyto roky prošli anebo jsou jeho stálicemi. Nově vypuštěnou ochutnávkou se stala iterace mezi Kiasmos a Högnim v tracku "Zebra".

Kompilace vznikala postupně, její příprava prý zabrala skoro dva roky. Jednotliví aktéři se postupně setkávali v berlínském studiu Vox-Ton, kde si všichni navzájem půjčovali hudební nástroje a zapojovali se do tvůrčího procesu vzniku jednotlivých kompozic. "Zebra" spojuje hypnotické univerzum Kiasmos s nezaměnitelným Högniho vokálem. V doprovodném videu zachycujícím samotné natáčení můžete spatřit i zakladatele Erased Tapes Roberta Rathse, jehož nápad stojí právě i za tímto boxem.

Vinylový box "1+1=X" (obsahuje tři LP a obsáhlou knihu s fotografiemi ze vzniku tohoto unikátního projektu) se ještě doprodává a na 29. června je již ohlášena jeho mutace do dvojcédéčka s obsáhlým bookletem o 72 stranách, nebude chybět ani digitální vydání. "Zebra" je tak jedna z mála lákadel na tuto desku, další ukázky se postupně objevují i na YouTube kanálu labelu.

Dříve nevydaný materiál, kromě výše zmíněné dvojice, nachystali třeba i Nils Frahm, A Winged Victory For The Sullen, Peter Broderick, Douglas Dare, Rival Consoles (ten se chystá 29. května do pražského Paláce Akropolis představit svou novinku "Persona") nebo Masayoshi Fujita.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY