Zemětřesení slaví 25 let. Chystá reedici debutu i druhou desku

28.04.2018 09:51 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Když v roce 1992 - na základě výsledků ankety Černá vrána - vznikla nová superskupina s názvem Zemětřesení, nikdo nečekal, že se o ní bude mluvit ještě za 25 let a s takovou hlasitostí. Pánové Aleš Brichta, Miloš Dodo Doležal, Štěpán Smetáček a Vlasta Henych se rozhodli natočit poctu Jiřímu Schelingerovi. Po čtvrt století celý projekt znovu ožívá. Nejprve formou reedice původního alba, kterou doplní dva bonusy. Supraphon ji vydá 4. května.

"Vše vzniklo rychle a jednoduše, fanoušci nás dali dohromady anketou jako superskupinu a my jsme je chtěli potěšit. Nebyl čas skládat nový společný repertoár, protože jsme v té době byli všichni aktivní ve svých projektech. Diskuzí jsme došli k nedokončenému albu Jirky Schellingera 'Zemětřesení'. Vše do sebe zapadlo, vše mělo smysl a je to vidět i po těch 25 letech," vzpomíná Miloš Dodo Doležal. I Vlasta Henych má k tématu co říct: "Byla to úžasná a úplně jiná doba. Byli jsme každý zvlášť na svém vrcholu popularity. Album dosáhlo na úspěšný prodej a o turné byl velký zájem. Fanoušci se postarali o krásnou atmosféru. Myslím, že jsme Schelingerův odkaz důstojně připomněli a moc nás to bavilo dělat."

Album tvořily skladby, které Schelinger kvůli tragické smrti nestihl dokončit, a také několik v té době už letitých hitů. "Holubí dům" a "Jsem prý blázen jen" se dočkaly i svých klipů. Nebudou chybět ani na reedici desky, kam jako bonus formace v roce 2017 dotočila písně "Zima" a "Pohřeb přítele". "Tyto dvě písně byly součástí koncertního setu v roce 93 v bloku, který zpíval Milan Schelinger. Když Aleš Brichta oznámil, že se ze zdravotních důvodů nemůže podílet na práci ve studiu, sáhli jsme po skladbách, které mohl nazpívat Milan. Jsme přesvědčeni, že za to obě stojí a že se nám společně povedly. Dodo je nazvučil tak, aby zapadly k ostatním věcem, přitom je slyšet, jak se zvuk od roku 93 posunul," vysvětluje důvody zařazení bonusů Vlasta Henych.

Reedicí původní desky nic nekončí, ba naopak. "Dokončujeme natáčení všech potenciálních skladeb, které měly ambice být na Jirkově 'Zemětřesení'. Album plánujeme na podzim a bude mít název 'Zemětřesení 2'. Fanoušci tam opět najdou několik zajímavých bonusů. Chceme oslavu 25 let podpořit i několika koncerty. Toto by mohla být vyčerpávající důstojná tečka za celým projektem," prozrazuje Doležal. Více informací zájemci naleznou na oficiálním Facebooku projektu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY