"sbohem" dospívání - musicserver.cz">

"Twin Fantasy" Car Seat Headrest je dokonalým "sbohem" dospívání

04.05.2018 13:30 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Car Seat Headrest je dlouholetým projektem Willa Toleda, který se nakonec rozrostl v plnohodnotnou kapelu. V začátcích vše tvořil sám na svá amatérská nahrávací zařízení. Začal již v osmnácti letech a během sedmi roků vzniklo jedenáct desek. Nejnovější "Twins Fantasy" je návratem do minulosti...
8/10

Car Seat Headrest - Twin Fantasy (Face To Face)

Skladby: My Boy (Twin Fantasy), Beach Life-In-Death, Stop Smoking (We Love You), Sober To Death, Nervous Young Inhumans, Bodys, Cute Thing, High To Death, Famous Prophets (Stars), Twin Fantasy (Those Boys)
Vydáno: 16.02.2018
Celkový čas: 71:16
Vydavatel: Matador
Kořeny "Twin Fantasy" začínají již někde kolem roku 2010. Kompletní dílo vyšlo o rok později. Od té doby se na Bandcampu stalo téměř klasikou a nejvyhledávanější deskou mladého hudebníka. Toledo se chtěl k desce vrátit, až bude mít dostatek kapitálu na řádnou produkci, kterou si tehdy ještě nemohl dovolit. Překopání staré desky je něco hodně neobvyklého. Časově to bylo i pro hlavní mozek partičky Car Seat Headrest náročné. Jen kompletní vyladění bicích vyšlo na osm měsíců práce.

Změn kromě aranží doznaly i některé texty. Přibylo dost proslovů a celkově se hrací doba posunula o jedenáct minut. Zůstal však autorův typický vtip a cynismus, ve kterých jsou celá ta touha a zármutek dospívání obaleny. Deska by se dala považovat za koncepční, protože přes chybějící přímou dějovou návaznost skladby přece jen něco neustále lepí dohromady. Ať už textové, či melodické návraty k předchozím písním anebo vůbec celý způsob, jakým je kolekce utvořena. Sám Toledo připouští, že texty jsou inspirovány jeho osobními zážitky. A přestože se jedná o verše citově nestabilního teenagera, dokázal přesvědčivě zachytit jednotlivé pocity v každé skladbě.

Co zaujme hned na první pohled při pohledu do diskografie Car Seat Headrest, je stopáž jednotlivých položek. Čas pro Toleda & spol nemá hranice. To se ukazuje i na "Twin Fantasy". Hned dvojka "Beach Life-In-Death" trvá třináct minut. Nicméně je to skvělá ukázka rukopisu plného nekonečné hravosti a kreativity. Jeden zvrat za druhým, kolikrát očekávaný konec zasadí přerod v další fázi Toledovy fantazie. To vystihuje i část textu ve skladbě "Bodys": "Is it the chorus yet? No, it's just the building of the verse, So when the chorus does come, it'll be more rewarding."

Zmínku zaslouží i další z opusů "Famous Prophets (Stars)" trvající neuvěřitelných šestnáct minut. I přesto jen ztěžka skladba začne nudit. Hlavně skvělá změna dynamiky, kdy se skladba naprosto uklidní a dohrává pouze za zvuků piana, následně však za minutu znovu exploduje a graduje k finiši. "Sober To Death" ukazuje sílu refrénů kapely a také kus kvalitní textařské práce. O tom, že se nebojí ani elektroniky nebo syntezátorů, přesvědčí power popová "Nervous Young Inhumans". Píseň s největším drivem byla také správně zvolena za pilotní singl. Zapadnout nemůže ani dramatická "High To Death". Temnější balada se stává krásnou díky neustálým instrumentačním i emočním změnám. V jedné pasáži se navíc vrací k akustické protikuřácké "Stop Smoking", tentokrát však s pozměněným textem.

Dokončení "Twin Fantasy" je splněným snem pro Car Seat Headrest a Willa Toleda. Nové aranže a konečně kvalitním zvuk všechny písně prosvítily, přesto v nich zůstal původní smutek a další emoce. Toledův vokál sice není tak poutavý, neustálé změny však drží posluchače v pozoru po celou dobu. Nejde o perfektní nahrávku, už jen kvůli přílišné záplavě mluvených projevů v druhé polovině alba, album je však úžasné už jen svým vznikem a vývojem. A ti, co se do něj zamilovali již v roce 2011, mají hned velký důvod k nostalgii.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY