Lipo se na novém albu "Lyrika" více přiklání k živé hudbě. Už nyní je novinka k poslechu

21.04.2018 14:06 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Své nové album "Lyrika" vydá Lipo po čtyřech letech 27. dubna. Sám přiznává, že to je dlouhá doba, dodává však: "Cítím, že určitý odstup, který jsem od písniček v průběhu tvorby desky získal, jim jedině pomohl. Všechny příběhy, o kterých píšu, jsou totiž odžité." Již nyní je album exkluzivně k poslechu na Spotify a Apple Music.

Rapper, který na minulé desce "O duši" experimentoval, když hip hop propojil s řadou jiných žánrů, slibuje na novince odlesky současného r'n'b, citlivě zaranžované melodie i realistickou poetiku. Produkce se ujal ODD, který se podílel už na jeho předešlých dvou deskách. Jak ale Lipo prozrazuje, tentokrát prý už ex-člen ATMO Music k jeho tvorbě nepřistupoval jako k hiphopovým beatům, ale jako k písničkám. Také proto tvrdí, že se víc přiklání na muzikantskou stranu.

Lipo - Lyrika
© facebook interpreta
To naznačil už singl "Ve vzpomínkách" s hostující Nelou, který překvapil country zvukem. Sledovanost jeho videoklipu se na YouTube blíží milionu přehrání. Kromě toho si na nahrávce zazpívali Marcell z indierockové skupiny No Distance Paradise, dále Debbi, Yanna a také ODD. Zpívá ale dokonce i sám Lipo, a to v melancholické skladbě "Skleněný království".

Ústředním motivem jedenácti nových písní je hledání osobní svobody, které úzce souvisí s mezilidskými vztahy. "Někteří lidé tvrdí, že psát o lásce je klišé, já si naopak myslím, že to je téma, které ještě zdaleka nebylo vyčerpáno a těžko někdy bude. Dotýká se totiž každého z nás a v nějaké podobě nás doprovází po celý život," objasňuje rapper.

"Na scéně se pohybuji už přes deset let. Čím jsem starší, tím větší zodpovědnost cítím za každou skladbu, kterou vypustím. Člověk si totiž musí všechno obhájit hlavně sám před sebou. Kdo chce vědět, co se poslední čtyři roky v mém životě dělo, na albu 'Lyrika' to všechno najde," shrnuje Lipo.

Album poprvé veřejnosti představí ve středu 25. dubna v pražském VnitroBlocku na release party k jeho vydání. Na akci, která odstartuje v 17 hodin, s ním vystoupí i aktuální Sólová interpretka roku podle Cen Anděl Debbi, se kterou živě odprezentují hit "Štěstí".

Tracklist desky vypadá následovně: Svoboda (feat. Marcell), Ve vzpomínkách (feat. Nela), Mimikry, Skleněný království, Vidíš, co jiní nevidí (feat. ODD), Zbývá jen snít, Nebudu lhát, Známe svoje jména, Štěstí (feat. Debbi), Hledám (feat. Yanna), Solitér.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY