Brutal Assault rozšiřuje line-up o překvapivé kapely. Areálem bude znít i country

19.04.2018 12:06 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jaroměřský svátek tvrdé muziky se letos koná od 8. do 11. srpna, jako obvykle v prostorách pevnosti Josefov. A zhruba čtvrt roku před začátkem festivalu stále přibývají na soupisku nová a nová jména. Poslední aktualizace možná některé pravověrné metalové fanoušky přinejmenším zaskočí. Vedle žánrově poměrně čistých kapel se totiž dramaturgové akce vytasili i s country a dalšími žánry, které mají ke klasicky uchopenému pojetí (extrémního) metalu docela daleko.

Velkým jménem jsou slovinští avantgardisté Laibach. Dlouhá léta odmítali hrát na festivalech, pro letošní rok udělají výjimku a přijedou na Brutal. Dorazí i melodičtí progresivisté Pain of Salvation, kteří budou, jak pořadatelé uvádějí, na publikum Brutal Assaultu "příliš sladcí, nicméně syrové emoce jejich hudby zahalené potemnělými polyrytmy a klávesami si vydobyly místo v srdcích mnohých a na BA budou zpestřením mezi běsnícími metalovými živly".

Spojením experimentálního mathcoru se syntetizátory prosluli Rolo Tomassi, naopak tradiční hardcorovou formu zastupuje omladina z Broken Teeth. Na festivalu se letos potkají i dvě současné špičky z ranku temné, black metalové avantgardy, totiž islandský spolek Misþyrming a holandští Ulsect, což je projekt vzniklý ze členů kapel Dodecahedron a Textures. Spojení death metalu s avantgardou zaručeno.

Po čtrnácti letech ticha se na pódia vrátí Messiah, kteří přivezou svůj šílený thrash metal ze Švýcarska. Mezi festivalové debutanty se probojovali Nervochaos z brazilského São Paula. Ti už více než dvacet let spojují death metal s hardcorem. Exotiku přivezou zakladatelé brutal death metalové scény z Indonésie Jasad.

Nic bizarnějšího než finská kapela Steve 'n' Seagulls už asi na letošní Brutal Assault nepřijede. Tahle parta totiž k obrazu svému předělává slavné metalové a rockové hity - Metallicu, AC/DC či Iron Maiden nevyjímaje - a obléká je do dřevního country hávu. Sami jsme zvědavi, co na tuhle partu metalové publikum řekne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY