Vees nahráli solidní desku "No Way Back"

22.05.2018 10:15 - Ondřej Hricko | foto: Tereza Kunderová

Trio Vees funguje od roku 2006, ale opravdový hudební skok nastane pravděpodobně až s vydáním aktuální novinky "No Way Back". Z alba je cítit velký skladatelský i výrazový posun. Kapela vsadila na ryzí kytarový rock s hutným groovem a syrovým zvukem s čitelnými odkazy ke kořenům rock'n'rollu.
7/10

Vees - No Way Back

Skladby: I Don't Know How Long I'll Be Gone, Meat Song, Frames, Why So, Rosie, Last Of The Mohicans, Long Way Home, There's No Way Back, Today, Wait, Simon Says, Long Way Home Part II
Vydáno: 16.2.2018
Celkový čas: 46:57
Vydavatel: Tranzistor

Jak Vees sami na svém profilu uvádějí, skutečně nejsou žádnou revivalovou skupinou. Jejich kytarový rock je sice cítit po tradiční britské kytarové scéně, přesto novince zvládli vtisknout punc autorské originality. Ocení to zvlášť fanoušci, kteří kapelu znají i z předchozí tvorby, která byla po energické stránce osvěžující, ale skladatelsky občas naivní. Skladby jako "Meat Song" či "Why So" mají solidní náboj a baví svou alternativní neurvalostí, až občas vyvstane podobnost s takovými Foo Fighters. Třičtvrtěhodinový hudební nášup sice časem obrousí hrany nadšení a postupem album získává trochu monotónní nádech, přesto si ho s láskou pustíte ještě několikrát, abyste zachytili všechny ty aranže a nápady.

Nahrávání alba má i trochu smutnou historii - kapele několikrát vykradli zkušebnu, a muzikanti tak přišli o všechny své nástroje. I proto příprava desky trvala pět let od posledního EP "Golden Preview". Mix a mastering si tentokrát vzal na starost Michal Šťastný, který působil v kapele Sunshine. Snad i proto má nahrávka notně syrový základ připomínající právě britskou scénu, kterým se pyšnila i dnes již neaktivní formace Kaye Buriánka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY