Zopakujte si jeden z nejsilnějších koncertů Nicka Cavea

10.04.2018 19:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ve čtvrtek 12. dubna se jen pro ten jediný den bude v kinech na celém světě hrát koncertní dokument "Distant Sky", záznam jednoho celého úchvatného koncertu Nicka Cavea & The Bad Seeds. Jaký ten film bude? A má smysl na něj zajít? Určitě ano. Více v našem článku.
Warren Ellis přejíždí dlouhými tahy smyčce po strunách houslí. Ostatní v kapele se upozadí, ale pak v téže mezihře přidávají a jakoby navzájem rozkvetou. Taková gradace harmonie a pozitivní energie znovu rozvášní diváky přítomné v Kodani i v sále kina. Hraje se titulní "Distant Sky", zpívá Else Torp, koncert skoro končí. Následuje už od začátku rozkvetlá "Skeleton Tree", poslední, patnáctá, píseň před přídavkem.

Ten koncert se odehrál jen šest dnů před zatím posledním zastavením Nicka Cavea v Praze, 20. října 2017. A ten, kdo tenkrát v O2 areně byl, si při odchodu určitě pomyslel: Sakra, tohle bych chtěl zažít znovu. Ať už šlo o poslech skvěle nazvučené a sehrané kapely se silným repertoárem nebo o intimní atmosféru protknutou doteky s Cavem, případně o přesun desítek účastníků koncertu na pódium. Tak teď máte tu možnost.

Film "Distant Sky" totiž zachycuje vlastně totožný koncert. Stejný playlist, stejné hry s publikem. Takže ten, kdo už to zažil, se emočně přesune do O2 areny před půlrokem, ten, kdo tam nebyl, může konečně pochopit, o čem si návštěvníci toho koncertu tak dlouho povídali.

Nezkrácený, dvě a čtvrt hodiny dlouhý záznam koncertu je jen dobře a pravdivě nasnímaným vystoupením kapely The Bad Seeds, srovnatelný třeba s podobně ztvárněným koncertem Leonarda Cohena v Londýně. Není tu nic navíc. Na nic se tu nehraje. Nejsou tu žádné titulky, rozhovory, cokoliv. Je to koncert, který se promítá v kinech, ale který vlastně nic dalšího nepotřebuje.

Ať už jde o geniální gradace v písních jako "Jubilee Street", "From Her To Eternity", "Tupelo" či "The Mercy Seet" nebo intimitu "Girl In Amber" či "Into My Arms", Caveovi a jeho kumpánům to všechno věříte, a pokud jste citlivější povahy, dost možná koncert ve vypjatějších místech probrečíte. Tohle se vyplatí zažít.

Tu možnost máte jen 12. dubna v těchto tuzemských kinech: Praha - Aero, Praha - Bio Oko, Praha - Světozor, České Budějovice - Kotva, Hradec Králové - Bio Central, Olomouc - Metropol, Ostrava - Minikino, Plzeň - Beseda, Uherské Hradiště - Hvězda.

P. S.: Film je věnován Caveovu spoluhráči Conwayi Savageovi, který v loňském roce podstoupil léčbu nádoru na mozku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY