Mirai a Poetika na společném turné ukázali rozdílnost svých přístupů

09.04.2018 12:25 - Josef Martínek | foto: Lucie Levá

Mirai i Poetika zažívají v posledních dvou letech výrazný vzestup popularity, proto bylo jejich společné turné logickým vyústěním. Jak ale ukázala závěrečná zastávka šňůry ve vyprodaném pražském Lucerna Music Baru, obě party na to jdou koncertně dost odlišně.

Live: Mirai + Poetika

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 8. dubna 2018

Jako první se na pódiu ukázala Poetika, jejíž základ tvoří rapper Eduard Rovenský, zpěvák Ondřej Brejška a producent Daniel Hrdlička. Na koncerty se však přidávají i další dva muzikanti, což je pro jejich prezentaci zcela zásadní. Jenom s Djem by totiž písničky na pomezí rapu a popu s příměsí současné elektroniky těžko vynikly. Živá hudba je činí uchopitelnějšími.

Poetika, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Chlapci jsou navíc na pódiu zdravě rozjetí, jejich show působí spíš syrově rock'n'rollově než popově naleštěně, jak by kdekdo tipoval podle úspěšnosti v éteru. Škoda že slabší zvuk v prostoru balkónu se trochu podepsal na srozumitelnosti textů, přirozenost, našlapaná energie i upřímný zápal pro věc ale tento nedostatek smázly.

Nejvíc diváci pochopitelně reagovali na hitovky jako "Zkouším žít" či "Každou vteřinou". První jmenovaná dokonce zazněla dvakrát, a to rychle po sobě, což možná nebylo dramaturgicky vymyšleno nejlépe. V kontextu setu ale vynikly i momenty, kdy se kapela přikláněla spíš k akustičtějšímu směru, zejména písnička "Pod hladinou", ale i aktuální singl "Za oponou".

Poetika, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Před jedním songem Rovenský vyzval publikum, aby společně s ním pozdravilo tam nahoru jeho otce, kterému by v den koncertu bylo 65 let. Plný klub tento okamžik ještě víc stmelil, jeho nehranost přispěla k silnějšímu poutu s diváky. Nejen díky tomu to byl příjemný koncert. Ukázalo se, že ač na debutové desce "Trinity" ještě Poetika platí nováčkovskou daň a v otázce repertoáru se má kam posouvat, naživo vykročila správným směrem.

Mirai, kteří vystoupili jako druzí v pořadí, se vezou na vlně úspěchu - vše nastartoval loňský hit "Když nemůžeš, tak přidej" a po dobře přijatém debutu "Konnichiwa" se před pár týdny dočkali i Anděla za Objev roku. To vše se podepsalo na tom, že na pódiích již působí docela sebevědomě a nebojí se pojmout své vystoupení jako velkou klubovou show.

Mirai, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
V případě mladé kapely, která má zatím jen pár skladeb známých široké veřejnosti, je na to ale možná ještě zbytečně brzy. Kvality každého interpreta či skupiny totiž stojí a padají na silných písničkách - a právě jejich plynulá prezentace by Mirai slušela nejvíc. Jenomže všelijaké vylomeniny, které si pro fanoušky připravili, spád koncertu až nepříjemně brzdily. Zatímco vystoupení Poetiky pro svou údernost odsýpalo a za hodinku bylo hotovo, Mirai přehrávali svou jedinou desku úmornou hodinu a půl.

Kromě toho, že skupina přijala typické české koncertní nešvary typu otravných hecovaček jako "Éééééééjo", dlouze a nezáživně působily i některé proslovy mezi písničkami. Také bubenické vsuvky nebo plavání v publiku bylo spíše radostí muzikantům než pomocí dramaturgii večera. Místy bylo zkrátka cítit, že si až moc přejí být velkou halovou kapelou. K tomuto statusu ale nevedou žádné zkratky, k němu je potřeba se poctivě vyhrát.

Mirai, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Přitom základ v podobě chytlavých a snadno zapamatovatelných skladeb i potřebného entusiasmu a pozitivní energie Mirai mají. Dokázal to hit "Když nemůžeš, tak přidej", který fanoušky roztančil na úvod i v závěru, ale třeba i starší "Cesta z města", při níž nemohla chybět pro formaci typická panda. Nostalgický "Anděl" ji zase ukázal z jiné, o něco vážnější stránky.

Sympatie si navíc Mirai získali tím, že před touto písničkou poslali do publika kolovat svého v březnu vyhraného Anděla. A jak se ukázalo, fanoušky mají vychované - soška se jim na konci vrátila v pořádku zpět. Aby neměli těch ocenění málo, v průběhu večera ještě od svého labelu Universalu obdrželi Platinové album za desku "Konnichiwa".

Obě skupiny tedy předvedly svoje silné stránky, ale i nedostatky, na kterých by mohly do budoucna zapracovat. Protože se v závěru na pódiu potkaly a koncert se proměnil ve velký večírek plný nadšení a dobré nálady, zjevně do toho mají energie i chutě víc než dost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY