Odkaz Franka Zappy ožije v pražském Lucerna Music Baru. Zahrají Grandmothers of Invention

13.04.2018 13:58 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Akci naplánovanou na 9. května si jistě nenechají ujít příznivci legendárního kytaristy a skladatele Franka Zappy, který opustil tento svět v roce 1993. Samotný interpret samozřejmě již hudbu netvoří, ale jeho odkaz žije dál. Jeho bývalí spoluhráči se rozhodli, u příležitosti dvacátého pátého výročí úmrtí, zřejmě naposledy vystoupit na počest tohoto vynikajícího muzikanta. Pod hlavičkou Grandmothers of Invention zahrají v pražském Lucerna Music Baru.

Frank Zappa byl jedním z největších hudebních fenoménů 2. poloviny 20. století. Začal tvořit na začátku šedesátých let. Jeho pojetí a chápání hudby vždy vyžadovalo posluchačskou loajalitu. Vydané nahrávky jsou fúzí rocku, jazzu a vážné hudby s přesahem do experimentálního imaginárního volnomyšlenkářského světa. Jako autor byl za svého života více než nadproduktivní. Jeho prvotinou bylo dvojalbum "Freak Out!" z roku 1966 a posledním počinem za jeho života pak "Yellow Shark" (1993). Mezi uvedenými nahrávkami se jeho tvorba nachází na více než stech albech a kompilací.

Tento uznávaný kytarista zanechal i českou stopu - na pozvání prezidenta Václava Havla přijel do Prahy, aby zde působil jako vládní konzultant na obchod, kulturní záležitosti a turismus. V roce 1991 si zahrál s Pražským výběrem na koncertě Adieu CA a lze jej spatřit ve filmu "Pražákům, těm je hej". Nechal zde i vylisovat svou tříaktovou rockovou operu "Joe's Garage", která měla tehdejším československým fanouškům co říci. Pojednává totiž o světě, kdy byl rock v ilegalitě a jakékoliv narušení hlásil tzv. Centrální Šmejdil. Jeho kapelou prošli takoví muzikanti jako George Duke, Chester Thompson, Terry Bozzio či Steve Vai.

Grandmothers of Invention vznikli v roce 2002 jako pocta bývalému kapelníkovi. Název odkazuje na první Zappovu skupinu s názvem Mothers of Invention, ve které působili zpěvák a klávesista Don Preston (85) a saxofonista a flétnista Bunk Gardner (84). Hráč na marimbu, vibrafon, a klávesy Ed Mann Zappu provázel přes deset let v pozdějších sestavách. Tyto výtečné muzikanty skvěle doplňuje bubeník, perkusista a zpěvák Christopher Garcia. Repertoár je postavený na nahrávkách z raného období doplněný o další skladby z pozdější éry. Akce je naplánovaná na 19.00 hod. Vstupenky lze zakoupit v obvyklých předprodejích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY