teepee se v Café v lese otevřeli novému zvuku

03.04.2018 11:50 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

O Velikonočním pondělí si přišli na své nejen fanoušci světové tvrdé muziky na koncertě kultovní Metallicy. I milovníci české indie scény se dočkali svého. teepee hráli v Café v lese, s sebou přivezli rakouské Those Goddamm Hippies. Z jejich vystoupení vám přinášíme reportáž.

teepee

místo: Café v lese, Praha
datum: 2. dubna 2018
setlist: Tempting Disaster, Darkness, Albatross, Paintings, Raining, Cliffs, Halfway, Fake Applause, Birds, Wall, Just a Little, All I Want, Running Around, Mirror, Won't Stay

teepee
© Hana Bukáčková
teepee se znovu ukázali fanouškům živě. Po kratší pauze, která byla způsobena Masonovým studijním pobytem v zahraničí a Teeřinou dobročinnou cestou po Indii, se vydali na turné, kde byli víceméně hlavními hvězdami. Mohlo to působit jako drobná satisfakce za všechna ta předskakování, včetně těch loňských - Thomu Artwayovi či Emmě Smetana. Během svých cest byl Mason uchvácen přírodou na severu Španělska, především Atlantským oceánem a jeho silou. Další silným zážitkem byly prokrvácené prsty, když hrával na ulici při nedostatku financí, aby si vydělal na studia a život kolem. Teera si na své pouti uvědomila, že se jako národ máme dobře v kontrastu s lidmi z nevyspělých zemí. Tehdy vznikl i poslední hit "Running Around".

Důvod, proč si jako hosty vybrali Those Goddamm Hippies, je zřejmý. Již zmiňovaný nejnovější singl "Running Around" jim produkoval frontman této rakouské indie kapely Tom O. Marsh, se kterým navázali spolupráci poté, co odjel před pár lety turné s Holden. Kooperace teepee otevřela nejedny dveře, v rámci turné tak poprvé zavítali i za hranice republiky - koncertovali ve Vídni, v Bratislavě a v Salzburgu a čeká je ještě Berlín.

teepee
© Hana Bukáčková
Před večerním setem jsme se z úst Masona a Teery dozvěděli, že na podzim už mají naplánované turné dvojkoncertů se spřízněnými zahraničními kapelami. Ve spolupráci s rakouským producentem to není konečná, Marsh by se měl podílet i na příští desce. Na cestách vznikla řada nových písniček, album přesto v současné době není na pořadu dne. "Novým písničkám dáváme čas a prostor, deadliny na nás neplatí," říká Mason. Na koncertě už ale zahráli krom aktuálního singlu ještě další dvě ochutnávky z nové tvorby.

Indie folkový projekt dvojice Terezy Lavičkové a Miroslava Patočky je od letoška již tříčlenný, přibrali mezi sebe bubeníka Martina Nouzu, a okořenili tak svůj set. Svoji sestavu rozšířili o dalšího člena na popud fanoušků. Ti tvrdili, že je jejich tvorba sice dobrá, ale chybí tomu rytmus. Navíc i oni sami nakonec pocítili, že by to chtělo se hudebně posunout někam dál. Martin s nimi není na pódiu celou dobu, jen vždy osvěží písničku, která si o to říká. Krom bicích ovládá baskytaru, jak jsme se mohli přesvědčit v "Darkness".

teepee
© Hana Bukáčková
Martina berou Teera a Mason jako impuls k novým nápadům. "Přineslo nám to vývoj, set je úplně jiný, než byl před rokem," říká Mason a dodává: "Martin je šedá eminence indie scény, byť osmnáctiletá, poslouchá stejné věci, co my, a potlouká se na podobných koncertech. Byl náš velký fanoušek, začali jsme si psát přes sociální sítě, setkali se na festivalu Grape minulé léto a jeli spolu vlakem, protože se nám rozbila všechna auta. Tehdy jsme se domluvili na spolupráci."

Repertoár byl poskládaný z dosavadních alb "Albatross", "Mirrors", aktuálního singlu a nevydaných songů. Zpestření setu obstaral i zvukař Had, který si zahostoval na baskytaru v písni "Cliffs". Publikum ho přivítalo stylovým syčením.

teepee nabírají druhý dech a zvukově se posouvají dále, ať už se jedná o hraní smyčcem na kytaru nebo další experimenty. Přitom gró zůstává stejné - depresivní písničky díky zpěvu hladí duši a zároveň přidají na tempu díky bicím, jejichž dynamika třeba v "All I Want" sváděla k tleskání do tempa. Klobouk dolů před tím, že je nerozhodil ani alkoholem posilněný fanoušek, který na koncert přišel zřejmě rovnou z koledy s velikonoční výslužkou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY