Zadumaní intelektuálové The National komentují na "Sleep Well Beast" dnešní svět

21.04.2018 18:30 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Na sedmém albu "Sleep Well Beast" si indie rockeři The National uchovávají typické charisma. Velkou zásluhu na tom má baryton Matta Berningera. Hudebně kapela pokračuje tam, kde před pěti lety skončila. Přibyla snad jen potřeba komentovat realitu dnešní trumpovské Ameriky.
8/10

The National - Sleep Well Beast

Skladby: Nobody Else Be There, Day I Die, Walk It Back, The System Only Dreams In Total Darkness, Born To Beg, Turtleneck, Empire Line, I'll Still Destroy You, Guilty Party, Carin At The Liquor Store, Dark Side Of The Gym, Sleep Well Beast
Vydáno: 08.09.2017
Celkový čas: 57:37
Vydavatel: 4AD
Když se někdo pojmenuje The National, může dopředu čekat jistá nedorozumění. Někdo si z jejich názvu může odvodit, že jde o partu s vylepanými hlavami hlásící se k hnědé části politického spektra. To byl i důvod, proč brooklynské skupině kdysi zrušili několik koncertů po Německu.

I když The National nejsou vyloženě politická kapela, reflexí na současné dění ve světě se v textech "Sleep Well Beast" nevyhnuli. Někdo jim kritické poznámky na americký establishment bude vyčítat, v dnešní době je ale zapotřebí dát svůj názor najevo. A jak se říká, každý hlas se počítá.

Kromě zpěváka Matta Berningera se na textech podílela i jeho manželka Carin Besser, bývalá editorka magazínu The New Yorker. I když oba svorně prohlašují, že jejich manželství patří mezi šťastná, stěžejním tématem textů jsou nenaplněné lásky, partnerské krize a manželské rozchody.

Oproti pět let staré "Trouble Will Find Me" aktuální "Sleep Well Beast" velké změny nepřináší, naopak na svoji předchůdkyni téměř plynule navazuje. Tempo písní v převážné většině nikam nespěchá a dává si načas. Kapela si zachovává tvář zadumaných intelektuálů. Čím dál více prostoru dostaly syntezátory a rytmické smyčky doplňující živé bicí.

Jako první se pod kůži zaručeně zavrtá melancholická "Day I Die" vyprávějící o beznaději, prázdnotě a odhodlání zemřít. Za skoro politickou píseň lze označit "Walk It Back" odkazující na jeden z proslovů George W. Bushe. Následující "The System Only Dreams In Total Darkness" doslova uhrane "nasekaným" kytarovým riffem a melodickými motivy v podání ženského pěveckého sboru.

The National již před lety definovali svůj zvuk a na "Sleep Well Beast" jej jenom dále rozvíjejí. Výsledkem je silné a vyvážené album, na němž každá píseň má svoje místo a určité poselství. Obal desky vyhotovený prestižním designovým studiem Pentagram celkový dojem jenom umocňuje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY