shop.musicserver.cz
ille - Pohádky

ille vypráví "Pohádky" dospělým. Ne vždy mají dobrý konec, přesto hřejí na srdci

Vydáno: 06.04.2018 09:05 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: Eliška Podzimková

Ve světě niterné melancholie Olgy Königové a jejího projektu ille je nám, posluchačům, krásně. Na druhou stranu, nejedná se o svět, kde je vše zalité sluncem, takže se dá pochopit, že jedno jeho zhmotnění za pět let vypravěčce těchto příběhů bohatě stačí.

8/10

ille - Pohádky

Vydáno: 16.03.2018
Celkový čas: 39:47

Skladby: Na druhé straně, Nedívej, Nauč mě milovat, Digitální noc, Pohádky, Dny, Ve světě doktorů, Dva kroky za tebou, Ryby, Kopec

Vydavatel: Tranzistor

S nástupcem ceněného debutu "Ve tvý skříni" z roku 2013 (mimochodem tehdejší desky roku podle musicserveru) proto ille nespěchali. A ani jeho obsah není uspěchaný v souladu s dnešní dobou. Deset písniček vás zahřeje intimitou, zasáhne křehkostí a příjemně rozvlní nenásilnou, chtělo by se napsat minimalistickou, chytlavostí. V tom vlastně "Pohádky" plynule navazují na prvotinu. Jen na rozdíl od ní neobsahují potenciální rádiový hit, jako byla "Holka ve tvý skříni", ale plně přijímají roli sofistikovaného indie popu.

Indie popu, který stojí a padá - s úctou ke všem výborným muzikantům ze sestavy ille i produkci Dušana Neuwertha - hlavně na nádherně konejšivé barvě hlasu Königové, který evokuje třeba Lenku Dusilovou. A také na její schopnosti vytáhnout ze všech prožitých (a povětšinou bolavých) emocí to hezké a pak to zabalit jako láskou a nostalgií provoněný balíček vzpomínek.

Stejně jako u debutu platí, že se interpretka neztrácí v metaforách, její poetika je civilní, konkrétní a zachovává si nadhled. Kostru desky proto tvoří táhlé, zasněné melodie, kterými se vlečou něžně teskná slova jako "Jenže milovat totiž znamená zároveň i zraňovat a nebe nad náma, nebe nad náma se hroutí" z písničky "Nauč mě milovat". Na podobném principu funguje už úvodní "Na druhé straně", jejíž refrén by se klidně mohl stát ústředním sloganem alba: "Nebudem se dívat, jak nám to utíká..." Téma (ne)zbytnosti každého okamžiku našeho života a jeho skrytých významů výborně zachycují "Dny", kde celkové atmosféře prospívá i foukací harmonika hostujícího Martina Tomáška.

Překvapivě energicky naopak zní titulní singl. V něm zaujme nejen svižné, neřkuli taneční tempo, které vám dokonce umožní rozpohybovat boky, ale i text, v němž zpěvačka popisuje vztahové problémy z mužského pohledu. A vezmeme-li v potaz i skladby jako vyloženě pop-rockovou "Nedívej" nebo rytmickou "Ve světě doktorů", vlastně to není jen deska melancholických tónů. Možná se tentokrát Olga snažila dát víc prostoru ostatním muzikantům a těžit z jejich zkušeností z dalších projektů, které mají mnohdy blíž k rocku.

To ale nic nemění na tom, že "Pohádky" potěší hlavně křehké duše. Dejte si jich deset před spaním a buďte si jisti, že až vás Königová v poslední z nich ujistí, že "Každej z nás má vlastní kopec, někdo velkej, někdo malej, ale svůj", usnete spokojeněji než nemluvně.

NÁZORY
  • Skvela deska (Lukáš Boček, 06.04.2018 20:44) Reagovat

    A skvela recenze. Naprosto souhlasim :)

  • Souhlasím s recenzí, je to skvělá deska. A hne... (Michal, 06.04.2018 23:41) Reagovat

    Souhlasím s recenzí, je to skvělá deska. A hned úvodní píseň z alba je melancholická pecka, kterou by měla hrát hrát rádia, aby trochu pročistila tu zatuchlost většiny českých rádií. A hlas Olgy je skutečně jedinečný. Já bych dal Pohádkám klidně 9/10.

  • Deska je celá zatuchlá jako většina české tv... (Radek, 07.04.2018 09:29) Reagovat

    Deska je celá zatuchlá jako většina české tvorby, která zaspala dobu. Mimochodem, "hrát" si na Lenku Dusilovou je trapné a neoriginální.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jestli tam byl, měl by František Kafka radost. Kafka Band pokřtil svůj "Proces" v Paláci Akropolis (17.01.2024 15:00)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Audio: Kafka Band zve v čerstvém singlu "Maskenball - Maškarbál" na (možná) poslední večírek (01.08.2023 11:11)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Audio: Kafka Band představuje "Shame - Stud", pilotní singl z chystané desky "Der Process" (06.06.2023 14:08)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Video: Lenka Dusilová a Vojtěch Dyk se hlásí o "Slovo" písní ke stejnojmennému filmu (31.08.2022 14:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu