Miloš Bok překopal hymnu, ikonický činel naštěstí zůstal

31.03.2018 11:58 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Česká národní hymna se dočkala zcela nového nastudování a toto nastudování představil Český olympijský výbor během středečního dopoledne v budově Českého rozhlasu. Čerstvá verze z dílny dirigenta Miloše Boka má vzbudit diskuzi na téma, zda by si hymna "Kde domov můj" nezasloužila po letech nový kabát.

"Naším cílem není měnit zákon nebo někomu něco nařizovat. Chceme diskutovat, přijít s novým pohledem na věc. Vždyť při sportu se hraje hymna jednoznačně nejčastěji," nechal se slyšet předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodal: "Znovu otevíráme otázky, zda by hymna neměla být monumentálnější či zda by neměla mít dvě sloky, jak se zpívala původně. Vždyť odpověď na otázku Kde domov můj přichází až ve druhé části. V dobách společného státu pak měla českou a slovenskou část, nyní jí tedy chybí završení."

Onoho završení Bok tedy docílil přidáním druhé sloky a překopanými aranžemi. V redakci jsme se shodli, že ještě větší monumentálnosti by skladbě dodalo půltonové popové zvýšení tóniny ve druhé sloce, oddechli jsme si ale, že ikonický činel nechal Mistr Bok na svém místě. "Kde domov můj 2.0" si můžete poslechnout na webu ČRo Vltava, své odborné posudky nám pak můžete napsat do komentářů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY