Eponymní debut projektu Auri je tajemná folkrocková sestřička Nightwish

13.04.2018 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Trio Auri tvoří zpěvačka Johanna Kurkela, kapelník Nightwish Tuomas Holopainen a anglický multiinstrumentalista Troy Donockley. Všichni tři se dali dohromady již v roce 2010 během spolupráce na Holopainenově sólovém albu. Mystický debut "Auri" ale vychází až nyní, v době, kdy Nightwish odpočívají.
8/10

Auri - Auri

Skladby: The Space Between, I Hope Your World Is Kind, Skeleton Tree, Desert Flower, Night 13, See, The Name Of The Wind, Aphrodite Rising, Savant, Underthing Solstice, Them Thar Chanterelles (feat. Liquor in the Well)
Vydáno: 23.3.2018
Celkový čas: 56:23
Vydavatel: Nuclear Blast

Auri sice původně jako projekt začínali, je ovšem dost možné, že Tuomas Holopainen své další dítko přetaví v plnohodnotnou kapelu. Ostatně už prozradil, že s ostatními zvažují i menší turné. Oproti jeho domovské kapele je Auri atmosféričtější, folkovější a magičtější. Debut je přímo přeplněný půvabnými aranžemi, folkovými prvky od zvuku buzuki a irských dud přes píšťaly až po aerofon a bodhrán. Tradiční nástroje v kombinaci s Holopainenovým skladatelským rukopisem vytvářejí přímo kouzelnou atmosféru.

Výtečnou a i pochopitelnou volbou zpěvačky Johanny Kurkely, která je zároveň hudebníkovou manželkou, získali do svých řad také vybroušený hlas, který je silný zejména v epičtějších momentech desky. Nahrávka nemá příliš slabých míst. Okouzlí už úvodní dynamická "The Space Between", která z celé stopáže asi nejvíce připomíná Holopainenovu domovskou tvorbu. Jedním z vrcholů je ovšem hned následující "I Hope Your World Is Kind", kterou otevírá skvělá irská píšťala Troye Donocleyho, který je v současné době i stálým členem Nightwish. Jeho technická instrumentální zdatnost je rovněž jedním z nepostradatelných pilířů novinkové nahrávky. Vůbec nejpoetičtější skladbou je singlová "Night 13", s mrazivě krásným vokálním úvodem. Sekunduje jí třeba i klavírní balada "The Name Of The Wind". Debut Auri je překrásným dílem, které je takovým Davidem vedle kolosální finské metalové hvězdy. Přesto je to album, které si o pozornost přímo říká, a to nejen metalovému publiku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY