Jack White je na "Boarding House Reach" vyšinutý génius

28.03.2018 09:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Původně měla mít recenze nového alba Jacka Whitea titulek "Jack White se na 'Boarding House Reach' utrhl z řetězu". Jenže on nikdy na žádném řetězu vlastně nebyl. Jen teď postoupil na další level krásného kreativního bláznovství. Výsledkem je geniální deska.
9/10

Jack White - Boarding House Reach

Skladby: Connected By Love, Why Walk A Dog?, Corporation, Abulia And Akrasia, Hypermisophoniac, Ice Station Zebra, Over And Over And Over, Everything You've Ever Learned, Respect Commander, Ezmerelda Steals The Show, Get In the Mind Shaft, What's Done Is Done, Humoresque
Vydáno: 23.03.2018
Celkový čas: 44:07
Vydavatel: Sony Music
Jack White, hudební všežravec, který působil v The White Stripes, The Raconteurs a The Dead Weather, nemluvě o producentské práci, ve skladbách svého třetího sólového alba řádí jako pominutý. Po většinu času je zde velkým dítětem, které si libuje v objevování nových hraček. I když v Jackově případě nejsou ty hračky zbrusu nové, spíše jsou nalezeny na zaprášených půdách a zašlých dvorech.

Úvodní "Connected By Love", jakkoli má podivnou atmosféru (a k tomu tísnivý apokalyptický klip), patří v kontextu celého alba k tomu normálnějšímu a lehce stravitelnému. I do celkem konvenční country "What's Done Is Done" White zakomponuje aspoň krátké divné sólo, které poklidnou náladu skladby rozhodí. Připravte se na neustálé změny temp, maniakální nasazení, hravost, nápaditost: "Everything You've Ever Learned" začíná jako reklamní spot ze starého sci-fi a pak se překlopí do zběsilé rockové honičky.

Tu čardášové housle podbarvují recitativ ("Abulia And Akrasia"), tam prožene White svůj hlas přes vokodér ("Get In The Mind Shaft"). Také "Respect Commander", ačkoliv textově se jedná o milostnou lyriku, se předhání ve změnách temp a nálad a je ozvláštněna strašidelnými zvuky. "Hypermisophoniac" a následující "Ice Station Zebra" připomínají vpád skupiny pomatenců do obchodu s hudebními nástroji (s mezipřistáním v hračkářství a domácích potřebách).

Moderní technologie Whiteovi moc nevoní - mobil stále nemá a ještě je zakázal používat i návštěvníkům jeho nadcházejících koncertů. Je to svérázný samorost, excentrická rocková hvězda s ohromným talentem a entuziasmem. Na "Boarding House Reach" se nenechal ničím omezovat a udělal si vše podle sebe. Zajímavé je, že z hlediska způsobu nahrávání si to moc neulehčoval. Naopak - zřejmě si liboval v náročném oldschoolovém nahrávání obklopený celou řadou skvělých muzikantů. Žánrově se velmi široce rozkročil, takže deska je bizarní koláží umně a radostně poskládanou ze zdánlivě nesourodých součástí.

Výbornou vypalovačku "Over And Over And Over" oprášil z dob The White Stripes, řka, že jednoduše musela uzrát. A ještě hlouběji do historie White sáhl v poslední skladbě svého podivuhodně geniálního opusu - rukopis notového zápisu Dvořákovy "Humoresky" vydražil z pozůstalosti nejslavnějšího gangstera historie Ala Caponeho a vznikla z toho roztomilá česká stopa v podobě nostalgické "Humoresque". Hezká česká stopa a další hezké stopy na geniální desce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY