shop.musicserver.cz
Dalibor Janda - Velký flám (Best of)

"Velký flám" Dalibora Jandy se v závěru mění na zdlouhavou oslavu

Vydáno: 25.03.2018 19:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jedním ze zásadních oslavenců roku 2018 je v domácím popu Dalibor Janda. Legenda s nezaměnitelným chraplákem letos slaví 65 let nejen velkým koncertním turné, ale také aktuální výběrovkou, která poprvé propojuje jeho nahrávky z obou zásadních vydavatelství jeho života - Supraphonu a Hurikán Records.

6/10

Dalibor Janda - Velký flám (Best of)

Vydáno: 23.03.2018
Celkový čas: cca 2 hodiny a 28 minut

Skladby: CD1: Jahodový koktejl, Hráli jsme kličkovanou, Žít jako kaskadér, Snad jsem si jí měl všímat víc, Oheň, voda, vítr, Ostrovy, Všechno na Mars, Co naděláš, Vždycky jsem to já, Tisíckrát krásnější, Nevěřím, Můžeš odejít, Znám tvůj trik, Kde jsi, Video řas, Hledal jsem lásku, Padá hvězda, Nadoraz, Bohužel, Stoletý stařec, Deset prstů pro život, Jen ty samotná a já / CD2: Vchází bez vyzvání, Hráli jsme celou noc karty, Co se má stát, to se stane, Kouzelný kraj, Sám se svým stínem, Pusť k milování rádio, V lásce nejsou mapy, Čas návratů, Krásně šílená, Hurikán '99, Ty jsi můj benzín, Jak roků přibývá, Vejdi 2003, Jeden den, Ty jsi, holka, nejdál, Já se přiznám, Vůně žen, Pátý perný den, Někde v zemi nad Zemí, Zlomek štěstí, Já si tě najdu, Velký flám

Vydavatel: Supraphon

Který zpěvák dokázal jako jediný tři roky po sobě vyhrát u nás Zlatého Slavíka a nejmenuje se Karel Gott? Dalibor Janda. Interpret, který je rodákem z Drahotuší u Hranic, si prvního Slavíka do své voliéry přinesl v roce 1985, skládat písně však začal už v hlubokých sedmdesátých letech a těžko tehdy mohl tušit, že budou tvořit základ prvních dvou megaúspěšných řadových alb "Hurikán" a "Kde jsi?" Ale skutečně tomu tak bylo.

Možná i tato vyzrálost materiálu přispěla k jeho nadčasovosti a k tomu, že desky se dají v pohodě poslouchat i po více než třiceti letech. Na aktuální výběrovce "Velkej flám" jsou však poměrně rovnoměrně zastoupena všechna řadová alba. Janda dostal původně od Supraphonu nabídku na trojalbovou Zlatou kolekci, na takovéto zevrubné ohlédnutí za kariérou je však podle něj času dost. Proto je tomuto výběru dán prostor dvou CD.

Jeho začátky jsou spjaty s tancovačkami a bigbítem. Charakteristický hlas k tvrdším věcem vyloženě vybízel, rock však za totality neměl v mainstreamových médiích na růžích ustláno, proto se zpěvák vydal cestou popověji laděných písní, které navíc byly daleko stravitelnější uchu něžnějšího pohlaví. Janda dával kompilaci dohromady s Milošem Skalkou, který v archivech našel i rarity, které nebyly nikdy vydány. Ty však měly špatný zvuk, proto je první skladbou průlomový singl z roku 1983 "Jahodový koktejl".

Janda za svůj úspěch vděčí kromě dobrého písničkového materiálu slušným textům převážně z pera Jana Krůty i svému hlasu, který sice za komunismu hodně vadil (například v rozhlase se nesměl příliš hrát, protože prý rušil řidiče za jízdy), ale tehdejší chátrající režim ho už pravděpodobně nebyl schopen dostatečně umlčet a zastavit Jandovo charisma. Proto prodal hodně přes milion nosičů, vyprodával desetitisícové haly a lámal hitparády.

Na této výběrovce se poprvé spojily dva zásadní katalogy Jandovy kariéry - ze Supraphonu i Hurikán Records. Na nové vydavatelské adrese už sice Janda nebyl tolik hitově úspěšný, to ale neznamená, že kvalita písní nabrala nějakou zásadně sestupnou tendenci. V devadesátých letech vůbec ne, o dekádu později jen drobně. Jandův problém je jiný. Jeho kapela právě někdy od alba "Ty jsi můj benzín" marně hledá ten správný zvuk. Bicí znějí, jako by paličky třískaly do plechu, a celkovému zvuku kapely, do které se vrátili dva původní členové Prototypu Míla Veleta a Jarek Ožana, prostě něco chybí. A Jiřina Anna Jandová, která zde hostuje v písni "Pátý perný den", to rozhodně není.

Na 2CD nechybí i některé novější verze starších hitů. Jak "Hurikán" z roku 1999, tak titulní "Velký flám", který původně vyšel na albu "V lásce nejsou mapy", mají jedno společné. Fakt, že se snad ani nedají nazvat předělávkami, ale spíš novými verzemi písní. Obě mají jasně slyšitelný stejný zvukový základ s originálními verzemi, zdá se, že snad ani nebyly nově přezpívány, pouze doplněny či upraveny dalšími zvuky a samply.

Celkově se dvojalbum dobře poslouchá i na jeden zátah. Jenom by starší skladby zasloužily o něco větší prostor než ty aktuální. Ale k tomu možná dojde, až se Janda rozhodne poskytnout svému výběru větší prostor.

NÁZORY
  • Když chcu (Zuzana Skřivánková, 26.03.2018 07:24) Reagovat

    zahnat slépky do kurníku tož jim pustím tehoto Jandu. Slépky sa tak leknů a pádíja do kurníku. Najvjác sa bojíja té písničky Hráli sme kličkovanů, asi sa bojíja, že jich chcu věšat.

  • vsechny (eva, 26.03.2018 10:16) Reagovat

    Pri jeho pisnickach Sem prozivala nejkrasnejsi leta plna lasky byl to nadherny cas dekuji interpretovi eva

  • Nakřáplý nečistý hlas v hrdle a kýlu v kalhotech (Jiřina Slaviková, 30.03.2018 00:13) Reagovat

    Jinak nezajímavý týpek

    • Človek s obrovskou charizmu (Beáta Vargová, 08.07.2018 23:39) Reagovat

      Dalibor je jeden úžasný človek s obrovskou charizmu a vyžaruje z neho dobro, skromnosť a neskutočná ľudskosť.Poznán ho osobne a môžem s čistým svedomím prehlásiť že mi je obrovskou cťou že som v ňom spoznala tak úžasného človeka.
      Milá slečna alebo pani...nehľaďte na zovňajšok, ale hľaďte do vnútra človeka


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Blue Style Prima Fest i letos nabídl zážitky pro celou rodinu (16.07.2023 12:28)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Recenze: "Bílé Vánoce" připomínají písně Karla Gotta v té nejčistší kráse (04.12.2022 10:30)
- Reedice Gottova alba "Bílé Vánoce" avizuje pomalu se blížící svátky (30.10.2022 15:14)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Poctu Karlu Gottovi složí desítky jeho kolegů. Pořadatelé uvolnili další divácká místa na červnové koncerty v O2 areně (20.04.2022 08:27)
- Co je nového na shopu musicserveru? Depeche Mode, Jack White, Calin, Gott, Brichta... (19.04.2022 10:42)
- Knihou roku se stal Klusákův československý příběh o Karlu Gottovi (11.04.2022 09:19)
- Nejvíc nej: Porno, zadnice i očkování: 10 + 1 nejčtenější článek roku 2021 (31.12.2021 08:00)
- Video: Dalibor Janda ON AIR: Na Kapitánovi Demo mě baví, že si ze sebe umí udělat srandu (21.12.2021 11:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu