Emo, nebo pop? Dashboard Confessional na "Crooked Shadows" zkouší obojí

03.04.2018 17:30 - Jan Trávníček | foto: Substream Magazine

Hrubě nedocenění emo-rockeři Dashboard Confessional se po neuvěřitelných devíti letech vrátili na scénu se sedmou studiovkou "Crooked Shadows". Jak se jim podařilo navázat na své nejslavnější období a mají vůbec ještě dnes co nabídnout? To se dozvíte v recenzi.
8/10

Dashboard Confessional - Crooked Shadows

Skladby: We Fight, Catch You, About Us, Heat Beat Here, Belong (feat. Cash Cash), Crooked Shadows, Open My Eyes (feat. Lindsey Stirling), Be Alright, Just What To Say (feat. Chrissy Constanza)
Vydáno: 9.2.2018 (v USA)
Celkový čas: 29:37
Vydavatel: Fueled By Ramen
Dashboard Confessional je kapela, která bude nejspíše pro většinu čtenářů musicserveru platit za neznámou. Ne že bychom chtěli někoho podceňovat, ale faktem je, že to nikdy nebyla zrovna hvězdná sestava. Vznikla na přelomu milénia a jako jedna z prvních byla označována za průkopníky později hodně populárního emo-rockového žánru. Největšího úspěchu se dočkala její píseň "Vindicated", kterou mohli i čeští diváci znát z někdejší hitparády T-Music, kde se objevila díky tomu, že zazněla při závěrečných titulcích Raimiho "Spider-mana 2".

Takový úspěch s sebou přinesl i spoustu nových fanoušků, a tak když v roce 2005 vyšlo album "Dusk And Summer", jež je dodnes považované za jejich kreativní vrchol, singlům "Don't Wait" a "Stolen" naslouchala dostatečně velká základna příznivců na to, abychom je později mohli označit za hity.

Následujícící dvě alba už ale i kvůli nástupu Davida Guetty a EDM žánru obecně tolik pozornosti nezískala, a tak to vypadalo, že "After The Ending" z roku 2009 a o rok mladší reedice debutu budou platit za jejich rozlučkové kolekce. Zpěvák Chris Carraba se tak vrátil do kapely Further Seems Forever, s níž ještě před Dashboard Confessional začínal, a v roce 2012 s ní natočil desku "Penny Black". A pak bylo zase dlouho ticho.

O návratu se začalo mluvit až loni a po podepsání smlouvy s Fueled By Ramen vyšlo album, v jaké už snad nikdo nedoufal. "Crooked Shadows" je tak po devíti letech konečně na světě, a diskografie skupiny tak nabyla sedmé položky. Hned ze startu je ale třeba říct, že je tady leccos jinak.

Otvírák a první singl "We Fight" je sice zvukově a žánrově ukázkovým mostem mezi minulostí a současností a je přesně tím, co by fanoušci skupiny rádi slyšeli. Napjatý vokál Chrise Carraba v kombinaci s parádním refrénem a trefným textem zní jako něco z jejich nejslavnějšího období a přitom skvěle funguje i v roce 2018. V tu chvíli tak není důvodem k radosti jen to, že se na Floridě usazená formace vrátila, ale i samotný poslech jejich díla, což bývá u podobných návratů často kamenem úrazu. Podobně jako jednoznačně nejlepší kus funguje i hned následující "Catch You" s exponovaným úvodem a rytmickým tempem.

Od "About Us" dále do středu kolekce už to ale začíná skřípat. Náhle se do skladeb víc a víc vkrádají elektronické prvky, automatický bubeník a snaha o produkci, která kapelu posune blíže současným trendům. Těžko soudit, nakolik to byly tlak vydavatelství a kompromis ze strany kapely, vzhledem k historii souboru a muzice, jakou spolu tvořili, ale lze podobný krok jen stěží chápat jako cokoliv jiného než kalkul snažící se o vyšší prodeje a zaujetí mladého publika. Tato snaha vyvrcholí ve skladbě "Belong", která by sice sama o sobě nebyla tak špatná a stát za ní někdo jiný, asi by tenhle pokus o letní hit plný nezávislosti mohl i fungovat, pod značkou Dashboard Confessional ale tento pokus o napodobení The Chainsmokers z alba ční jako osten, o který se každý fanoušek ema zcela určitě pořeže.

Nezapomínejme ale také na balady. A zatímco "Heart Beat Here" má do osudovosti "Stolen" nebo "Heaven Is Here" stejně daleko jako filmový "Tomb Raider" k pozitivním recenzím z USA, tak "Open My Eyes" s hostující houslistkou Lindsey Stirling vrací skupinu přesně tam, kde jí to tak sluší. Tedy ke kvalitě a návratu ke kytarovějšímu zvuku kapel jako Taking Back Sunday, Jimmy Eat World a dalších, s nimiž bylo kvarteto dříve často srovnáváno a s nimiž může díky parádní "Be Alright" zase soupeřit. Devítiskladbovou sbírku uzavírá spolupráce s mladičkou Chrissy Costanzou z pop-punkových Against The Current, která v příjemné baladě o autorském bloku sympaticky přizvukuje.

"Crooked Shadows" není ambiciózní album, o němž by se teď všude psalo. Naopak. Tohle je dost možná téměř jediná česká recenze, kterou k němu najdete. A Dashboard Confessional se díky němu zcela určitě nestanou novými miláčky publika, kteří budou soupeřit s Walk The Moon a 5 Seconds Of Summer. To ani náhodou. Bude fajn, když ta deska pár nových fanoušků kapele posbírá, víc po ní ale asi nemůžeme chtít. Pro pamětníky boomu emo žánru by ale každopádně mohlo jít o příjemnou nostalgickou jednohubku. A jako taková funguje dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY