shop.musicserver.cz
Myles Kennedy - Year Of The Tiger

Myles Kennedy natočil jen slušné písničkářské album

Vydáno: 18.04.2018 10:30 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Jméno samotného Mylese Kennedyho ve spojení s avizovaným prvním sólovým albem přinášelo velká očekávání na jedné straně a velký počet otazníků na straně druhé, jak vlastně bude prvotina s názvem "Year Of The Tiger" znít. Album je na světě a my vám přinášíme jeho recenzi.

7/10

Myles Kennedy - Year Of The Tiger

Vydáno: 09.03.2018
Celkový čas: 50:40

Skladby: Year of the Tiger, The Great Beyond, Blind Faith, Devil on the Wall, Ghost of Shangri La, Turning Stones, Haunted by Design, Mother, Nothing but a Name, Love Can Only Heal, Songbird, One Fine Day

Vydavatel: Napalm

Jedním z otazníků bylo žánrové rozpoložení nahrávky. Vypuštěné singly již naznačovaly příklon k bluesovým kořenům a závan odkazu na Led Zeppelin. Zda se jedná jen o střípky, které Myles Kennedy složí v barevnou mozaiku, či budou doplněním něčeho většího, zůstávalo velkou neznámou.

Novinka na ploše padesáti minut představuje dvanáct písní a na první poslech působí velmi sevřeně. Monolit oplývá zvukovou čistotou a drží pěkně náladově pohromadě. Negativum této sevřenosti se však projevuje v jeho až přílišné stylové monotónnosti.

Začnu světlou stránkou věci. "Year of the Tiger" nabízí velmi silnou první stranu, kterou lze bez ostychu nazvat přímo excelentní. Start zajišťuje zeppelinovským odkazem navoněná titulní píseň, po níž přichází "The Great Beyond". Tento song je natolik emotivně vypjatý, že by se neztratil v žádné bondovce a byl by schopen utáhnout i její slabší děj. Ano, tak mocná skladba to je. Následují kompozice, které střídají akusticky pojaté party s náznaky rockabilly ("Devil on the Wall") či další s nefalšovanými vsuvkami americké country s klouzavými zvuky slide/steel kytar. Jízda nekončí a následuje další vrchol v podobě "Ghost of Shangri La" s vynikající klenutou pěveckou linkou. Plantovsky pojatá "Turning Stones" uzavírá první půlku. Pokud by tady recenze končila, tedy někde v polovině novinky, byla by to deska bezesporu za plný počet bodů. První strana je prostě skvělá a možná je to paradoxně její problém. Řečeno sportovní terminologií se domácím povedla a nahráli si slušný náskok, který se nesluší prohospodařit.

Druhá strana už ovšem mnoho nového nenabízí. Ne, to neznamená, že na ní jsou špatné věci. Vyčnívá zde singlová "Haunted by Desing", odvázaná "Mother" se skvělým banjem či nádherná balada à la Aerosmith "Love Can Only Heal". Byť se jedná o kompozičně a melodicky pěkné skladby, navozují pocit již dříve slyšeného. Způsobuje to především zmíněná jednolitost hudebního doprovodu, který už jen opakuje známé vzorce. Z tohoto pohledu se zdá, že autor vystřílel veškerý prach na prvních šest písní a zbývající počet se již veze jen ve stínu předchozího. Je to škoda. Lze namítat, že Kennedy čerpá z bluesových kořenů a ty se do jisté míry opakují. To je pravda, ale oproti první straně zde chybí větší moment překvapení. Zpětně lze nahlížet na dříve uvolněné nahrávky optikou toho, že se nejedná o pouhé střípky do mozaiky, ale že se celá deska ponese v podobném akustickém duchu. Albu by slušela větší stylová barevnost, špetka rockové dravosti a větší dávka aranžérské prozíravosti.

V jednotlivostech je album krásné, dobře se poslouchá. Samotný Kennedy podává bezchybný výkon. Jeho vysoko posazený vokál je nasáklý energií a zároveň voní krásnou a jemnou melancholií. Zdařilé kytarové pasáže, které než by hřměly, díky akustickému pojetí spíše vyvolávají uklidňující pocit. Nahrávka na jednu stranu dokáže svými písněmi navodit příjemnou náladu, nadchnout a nutit k rozjímání. Zavání jistou návykovostí. Je na ní dávka poctivého muzikantství, které čerpá z kořenů blues a nebojí se odkázat na zmíněné Led Zepp. Na stranu druhou se při poslechu celku může posluchači snadno stát, že jej deska již nemá čím překvapit.

Myles Kennedy je skvělý muzikant, kytarista a výtečný zpěvák, což na albu dokazuje každou notou. Na jeho formát a prvotinu by se však očekávalo vice originálnějšího autorského přínosu než jen slušné písničkářské pojetí. Jedná se samozřejmě o rockové písničkářství. Aby nedošlo k mýlce, "Years of the Tiger" je nadprůměrným albem, ale by bylo nespravedlivé, aby dostalo vyšší ohodnocení jen za to, že vyšlo pod hlavičkou věhlasného interpreta.

NÁZORY
  • nesouhlas (George, 18.04.2018 18:12) Reagovat

    Normálně reakce pod články nepíšu, ale tohle mi nedá a musím napsat něco jako druhou stranu mince. Album poslouchám už od prvního dne, kdy vyšlo. Recenze je vždy velmi subjektivní záležitost a tedy samozřejmě i v tomto případě. Nemá smysl tedy autorovi něco vyčítat, ale myslím si, že je na místě napsat i jiný názor. Z mého pohledu se totiž zatím jedná spolu s novým albem Walking Papers o nejlepší album roku. Osobně každým dalším poslechem nacházím v písních něco nového. Zároveň mi (zcela v rozporu s názorem recenzenta) každá jednotlivá skladba na albu přijde jiná a unikátní jak atmosférou, tak rytmikou a vlastně celkovou náladou. Včetně druhé poloviny, která z mého pohledu za tou první nijak nezaostává.
    Kupodivu mi nakonec po mnoha posleších na albu nejvíce nesedí právě druhá skladba "The Great Beyond", která mi přijde lehce žánrově ustřelená od ostatních věcí. Tím neříkám, že není skvělá, jen se mi do celé koncepce velmi intimního alba (jak hudebně, tak i textově) moc nehodí. Jen proto za mě 9/10.
    A pouze upozorňuji, že nejsem žádným zaslepeným fanouškem Alter Bridge (v podstatě se mi líbí jedno album) nebo i samotného Mylese Kennedyho. Tohle album je ale prostě a jednoznačně pecka!

    • Re: nesouhlas (Medved, 20.04.2018 19:59) Reagovat

      Souhlas - 9/10, adept na desku roku. Howgh!

  • Myles Kennedy, jeden z nej zpevaku dnesni doby. (Sandra, 20.04.2018 20:57) Reagovat

    Kdyby jste radeji delali rozhovory s Mylesovymi fanousky, kteri ho dobre znaji a vedi, proc slozil album, jake slozil a co znamena pro nej a samotne fanousky. Jeho bohaty rytmus a melodie mluvi za sve, ze Myles je velmi talentovany muzikant, ktery na svych tvorbach pracuje ve dne v noci a to s velkym pozitivnim ohlasem.

  • Jasnych 9/10... Pokud si uvedomite okolnosti proc ... (CZapino, 16.05.2018 10:50) Reagovat

    Jasnych 9/10... Pokud si uvedomite okolnosti proc to album vzniklo, beha z tech pisni doslova mraz po zadech.
    P.S. Po mnoha a mnoha poslesich musim rict, ze prave posl. 2 "pozitivni" songy jsou pro mne mezi temi nejlepsimi na albu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators přijedou v dubnu 2024 do Brna (17.10.2023 16:30)
- Aerosmith odkládají rozlučkové turné na rok 2024. Steven Tyler má poškozené hlasivky (02.10.2023 11:41)
- Recenze: Album "Greatest Hits" od Aerosmith je konečně výběrovkou, co stojí za to (06.09.2023 08:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Led Zeppelin Symphonic zahraje v Praze a Brně hity legendární kapely v doprovodu orchestru (02.02.2023 20:59)
- Aerosmith ruší koncerty - Steven Tyler jde opět do léčebny (26.05.2022 10:54)
- Nové desky 14/2022 - od Camily Cabello přes Jacka Whitea po Papa Roach (13.04.2022 08:00)
- Recenze: Beth Hart vzdává poctu Led Zeppelin, k odkazu legend se ale staví až příliš opatrně (24.03.2022 08:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze "4" Slashe feat. Myles Kennedy & The Conspirators (15.03.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu