shop.musicserver.cz
Judas Priest - Firepower

Judast Priest na albu "Firepower" srší energií a pálí zatraceně ostrými

Vydáno: 29.03.2018 08:30 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Může kapela, která vznikla na konci 60. let minulého století a má na kontě sedmnáct alb, své příznivce ještě něčím překvapit? Odpověď zní: Ano, rozhodně může. Osmnáctá studiovka Judas Priest s názvem "Firepower" odpovídá silou ohnivou. Více se dozvíte v naší recenzi.

8/10

Judas Priest - Firepower

Vydáno: 09.03.2018
Celkový čas: 58:20

Skladby: Firepower, Lighting Strike, Evil Never Dies, Never the Heroes, Necromancer, Children of the Sun, Guardians, Rising from Ruins, Flame Thrower, Spectre, Traitors Gate, No Surrender, Lone Wolf, Sea of Red

Vydavatel: Epic

V roce 2010 oznámili Judas Priest koncertní šňůru "Epitaph", světové turné, které mělo utlumit jejich masové ježdění po světě. A když se pak nabízela myšlenka ukončit činnost souboru úplně, byli fanoušci této heavy metalové legendy zděšeni. Další direkt obdrželi po odchodu K. K. Downinga, kytaristy a zakládajícího člena, jehož však rychle zastoupil Richie Faulkner. Ten zmíněné turné společně s kapelou dojel a pak, trochu nečekaně, začali všichni práci na dalším albu. To vyšlo pod názvem "Redeemer of Soul" (2014) a bylo kritikou přijato lépe než předchozí "Nostradamus", přestože se jednalo o průměrný zářez do albové diskografie skupiny. Tenkrát by si asi už nikdo nevsadil, že kapela může vydat nový a navíc silný materiál.

První informace o tvorbě další studiovky prosákly na veřejnost v dubnu 2016. Rok nato už byli muzikanti ve studiu. Dle jejich vlastních slov byla práce na novince odlišná od tvorby předchozí nahrávky. Nečekejte tentokrát žádné experimenty s příběhovou linií ani třináctiminutové kompozice à la "Lochness". Kolekce přináší čtrnáct skladeb. Z pohledu heavy metalového alba je to slušná nálož a producenti Tom Allom a Andy Sneap si museli být dobře vědomi síly vydávaného materiálu. Téměř padesátiletá kovová legenda se totiž vybičovala k výkonu, který lze směle označit jako milníkový. Podobně tomu bylo i u alba "Painkiller".

Už od prvních tónů zní nahrávka velmi svěže, nenajdeme ani stopu po vyčpělosti nebo kopírování sama sebe. Podepsali snad Judas smlouvu s ďáblem? Hrají zde jak polití živou vodou. Mocný riff střídá druhý. Richie Faulkner solidně nahradil K. K.Downinga a s Glennem Tiptonem tvoří neochvějnou dvojici kulometčíků, kteří pálí od boku sóla a jednu vyhrávku za druhou. Refrény jsou napěchovány nosnými melodiemi, které mají hitový potenciál. Rob Halford své hlasivky nešetří a těžko uvěřit, že mu táhne téměř na sedmdesát. Skladatelsky je pryč určitá uniformita, kterou trpěl předchozí "Redeemer". Tam kompozice držely určitou až křečovitou linii, jako by se bály vystoupit z řady. Posluchači je servírována jedna pecka za druhou úderností pomyslného hromu. Vpřed se dere energie vskutku ohnivá, aniž by nějak šetřila toho, kdo sedí před reprosoustavami nebo má sluchátka právě na uších. Nutí posluchače být stále ve střehu a klouzat na elektrizujících blescích heavy metalové jízdy s volume pěkně doprava. To vše s velmi dobrým a čitelným zvukem, který své síly nabývá poslechem z vinylu, kde zejména vynikne zvonivá basa Iana Hilla.

Z pohledu inovace nepřináší kolekce asi nic nového. Nese veškeré léty zúročené atributy, na které byl posluchač zvyklý. Její síla je však někde jinde. Judas Priest vložili veškerou energii do hymnicky znějících melodií, které se valí jako tsunami už od prvních tónů. Dvojzápřah hlavního singlu v podobě titulky a následující "Lightning Strike" zaboří svým mocným úderem posluchače do sedačky. Nádech nedovolí ani "Evil Never Die", který svou valivou energií připomene nejlepší léta této kapely. "Children of the Sun" je skutečnou hymnou, a to se všemi pozitivními klišé, které k tomuto stylu patří. Než se poslouchající stačí vzpamatovat a uklidnit intrem ke kusu "Rising From Ruines" v podobě "Guardian", útočí na něj "Lone Wolf". Album ukončí poklidné "Sea of Red".

Možná by zde některé skladby asi být nemusely. Délka by byla ucházející i bez dvou tří písní zejména v závěru desky, které jsou jakousi výplní. Pravděpodobně by jim to více slušelo v deluxe vydáních. Pokud je však muzikanti a producenti pokládali za životaschopné, zdá se mi tento způsob vůči kupujícím upřímnější.

Kdo čekal album natočené z povinnosti, bude velmi příjemně překvapen, že nic takového z drážek nezní. Revoluce se sice nekoná, znalec hudby Judas Priest ale i tak dostane esenci toho nejlepšího, co kdy skupina vytvořila, a nový posluchač si poslechne moderně znějící heavymetalovou desku. "Firepower" není novým "Painkillerem", ale velmi se mu blíží, ať už energií nebo vystoupením z řady. Rozhodně je to nejlepší nahrávka kapely od roku 1990.

NÁZORY
  • Titulek... (OHNOTHIMAGEN, 29.03.2018 19:48) Reagovat

    "Judast Priest na albu "Firepower" srší energií a pálí zatraceně ostrými"

  • Už sú vyčpelí (john, 30.03.2018 00:18) Reagovat

    A nemajů čo dať

    • Re: Už sú vyčpelí (Tobík , 28.07.2019 08:57) Reagovat

      Čo to táráš, ty somár? Nemajú čo dať? A če teprv vyčpelí Iron Majden a ich neznesitelne dluhé a repetitivní LP? Smejem sa velmi

  • Deska bez slabého místa (Jiří, 30.03.2018 08:45) Reagovat

    Nikdo by po Redeemer nevsadil na nový materiál? Nevím.. co pročítám pravidelně zahraniční weby zaměřené na rockovou/hard rockovou muziku, tak se celou dobu počítalo s další deskou. Průměrný Redeemer? Vždy subjektivní věc názorů - mně ta deska přijde výborná a plná skvělého materiálu. Je fakt, že Firepower je snad ještě lepší - dokladem toho je, že deska se skvěle umístila jak v amerických, tak světových žebříčcích prodejnosti (a pak, že je rock mrtvý a nemá význam točit desky, že Gene Simmonsi ;-) ). Za mě obrovské album - na to v jaké době vzniklo a na to, co již má žánr vše za sebou.. nádhera, která má na to se stát klasikou.

  • 10/10 (Doktor Slovo, 30.03.2018 23:56) Reagovat

    V rámci žánru.Souhlasím s recenzí,pro mě šok,ani se mi nechce věřit,že je to jejich dílem,až mě to dojalo.Sice trochu vykrádačka křížem krážem od Avenged Sevenfold po Testament,ale to beru jako plus.Kéž by se podobně na stará kolena vzedmuly Maiden, oldschool revoluce by byla dokonalá.Respekt.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Biografie legendárního kytaristy Judas Priest: Vážná havárka cestou na koncert (23.04.2024 14:38)
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Judas Priest zvou v novince "Crown of Horns" do studia (04.02.2024 15:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu