shop.musicserver.cz

Prostě Whitney

Vydáno: 13.12.2002 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček posledních patnácti let - Whitney Houston -vydává novou desku nazvanou "Just Whitney". Po osobních problémech, spoustě článků v bulvárních časopisech a poznamenána neúspěchy svých kolegyň, neprodává Whitney svoji kůži nadarmo.

7/10

Whitney Houston - Just Whitney

Celkový čas: 43:15

Skladby: Whatchulookinat, Tell Me No, One Of Those Days, Things You Say, My Love ft. Bobby Brown, Love That Man, On My Own, Dear John Letter, Unshammed, You Light Up My Life, Whatchulookinat (P Diddy remix)

Vydavatel: BMG

Pád z výšin popového nebe může být bolestivý, nebo důstojný a decentní. Leží mi tu na stole novinky od dvou zpěvaček, které celou minulou dekádu prodávaly milionové náklady svých alb, aby se jen o pár let později potýkaly s výrazným poklesem popularity. Zatímco Mariah Carey a její nová deska "Charmbracelet" je příklad krutého pádu do hlubin hudební beznaděje, nejnovější počin její kolegyně Whitney Houston "Just Whitney" je - když už nic jiného - alespoň decentní navázání na minulou slávu. Miliony se tentokrát asi počítat nebudou, přesto Houston vstupuje do nového desetiletí na rozdíl od Carey se vztyčenou hlavou.

Pro Whitney muselo být natáčení této desky pravým peklem. Poslední rok měla celou řadu problémů v osobním životě. Bulvární tisk se předháněl v zaručených zprávách, že Whitney je a) mrtvá, b) závislá na drogách a alkoholu, c) v těžké partnerské krizi s věčně zlobivým Bobbym Brownem. Ráznou odpovědí nejrůznějším pisálkům je první singl "Whatchulookinat", ve kterém Whitney dává políček těm, kteří o ní roztrubují lži. Ale i kdyby byla pravda jen čtvrtina toho, co se o ní napsalo, pořád by toho měla za sebou více než dost. K tomu si připočítejte těžkou situaci, ve které se jeden po druhém ocitají černošské hvězdy v nastalé generační výměně. Ani Whitney - zdá se - nezůstane ušetřena. Singl "Whatchulookinat" se v americkém rozhlasovém éteru sotva mihl (o evropském raději pomlčíme) a album samotné zatím nevykazuje nijak převratný prodej. Arista bude ráda, když ke zpěvaččiným 140 milionům prodaných desek (ano, čtete správně!) přidá jeden nebo dva další.

Většina ze "staré gardy" se snaží čelit osudu příklonem k módnímu hip hopu. Whitney má tenhle krok už za sebou. Na minulé desce "My Love Is You Love" měl hlavní slovo hiphopový don Wyclef Jean a výsledek byl o třídu lepší, než jsou dnešní dýchavičné pokusy o stejné u jiných hvězd. Pro "Just Whitney" ale platí jiná strategie - návrat do nejlepších časů soulem střiženého popu, tedy přesně do úspěšných let "The Bodyguard O.S.T." nebo "Whitney". Zkušenost mi velí dát si pozor na podobné "návraty", ale "Just Whitney" v tomto ohledu funguje výtečně. Žádný strach, časy přeslazených balad už jsou pryč, Whitney a její tým v čele s Bobby Brownem na nové desce našli střední cestu mezi mainstreamovým popem a R&B a Whitney osobně ji dokáže prodat svým nádherným hlasem.

Zatímco úvodní "Whatchulookinat" možná až příliš trpí snahou být současný než současnější, větší naděje na úspěch vzbuzuje druhý singl "Tell Me No". Ten lépe odráží směřování "Just Whitney" a má silnou melodii. Klasik sladkých melodií Babyface (dodal hned čtyři skladby) se zde představuje ve své nejlepší formě a stvořil jasný hit pro mainstreamová rádia. (Dramaturgové Radiožurnálu, slyšíte mě?) "One Of These Days" je další potenciální hit a to platí i o "Things You Say", krásná balada s pomalými beaty, které programovala Missy Elliott osobně. První polovinu desky uzavírá výtečný duet s Bobby Brownem "My Love". Všechno to jsou písně střižené podle modelu současného R&B, Whitney se nenutí do extrémních hlasových kreací (byly by zbytečné) a zní na svůj standart značně pokorně.

Teprve za polovinou alba se octnente o pár let pozadu v čase. "Love That Man" je jemná narážka na disco zvuk, o který se kdysi také otřela. "On My Own" je mohutná balada s klavírem, která má v sobě hodně z "I Will Always Love You". Před sedmi lety by to byl jasný hit, dnes vzbudí jen úsměv. Stejně staromilsky zní i závěrečná "You Light Up My Life" se smyčcovými party, které dokreslují celkovou přeslazenost. Zpátky do vod současného zvuku se vrací s dalšími skladbami - "Dear John Letter" je postavený na hip hopovém beatu a vsuvkách velkého gospelového sboru (podepsán je Kevin She'kspere Briggs, který stvořil zvuk Destiny‘s Child), "Unashamed" je hořká píseň, která by seděla Toni Braxton, ale Whitney umí tuhle polohu taky dobře. Na závěr ještě zbytečný remix "Whatchulookinat", který ma na svědomí P. Diddy a také si do něj vystřihl svoji rapovou vložku. Bez něj trvá deska pouhých 39 minut, tedy stopáž, kterou měly její nejslavnější desky na počátku 90. let.

Na "Just Whitney" našla nejslavnější černá zpěvačka posledních deseti let asi nejlepší polohu, jak čelit nebezpečí konce kariéry. I v době překotných změn zůstává Whitney barvou a rozsahem svého hlasu jedna ze sta. Jen škoda, že tuto dospělou desku uslyší jen zlomek posluchačů, kteří ji poslouchali před deseti lety. Pro ty, kteří jí zůstali věrní, velká odměna za věrnost.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Recenze: Film "Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody" je civilním příběhem největšího hlasu (nejen) své generace (26.12.2022 09:00)
- Video: Životopisný film o Whitney Houston má první trailer. Podívejte se (19.09.2022 19:39)
- Rekordmanka světových žebříčků Tones And I přidává čtvrtý triumf v českých rádiích, Karel Gott dál vládne pořadí alb (08.01.2020 20:53)
- Whitney Houston k nám přijede koncertovat jako hologram (13.12.2019 16:24)
- Audio: Do světa míří první posmrtně vydaný singl Whitney Houston. Novou verzi "Higher Love" obstaral Kygo (01.07.2019 11:34)
- Naživo: Křižíkovu fontánu v Praze roztančily Dance Divas Heather Small i Dara Rolins. Tereza Mašková zpívala božsky (11.08.2018 17:29)
- Dance Divas oslaví Michaela Jacksona a Whitney Houston (30.05.2018 08:45)
- Recenze: Whitney Houston na "I Wish You Love: More From The Bodyguard" připomíná úspěchy i kvality "Osobního strážce" (21.01.2018 17:00)
- Video: Christina Aguilera se na American Music Awards bravurně zhostila písní Whitney Houston (22.11.2017 20:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu