S Klara & The Pop slavili tančící diváci v Lucerna Music Baru MDŽ

09.03.2018 15:18 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec @ musicserver.cz

Vzhledem ke svým mateřským povinnostem Klára Vytisková v poslední době zas tak často nevystupuje. Jak přiznala v pražském Lucerna Music Baru, v klubu hrála po dlouhé době. Její koncert by se proto dal brát i jako malý svátek. Zvlášť když proběhl v Mezinárodní den žen, který zpěvačka připomněla.

Live: Klara & The Pop

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 8. března 2018
support: Antonia Vai
Fotogalerie

Pódium Lucerna Music Baru patřilo v tento den skutečně ženám. Před Klarou totiž vystoupila její švédsko-maďarská kolegyně Antonia Vai. Ač Evropanka, její mírně soulově zbarvený hlas by klidně slušel některé černé Američance, její pohybové schopnosti zase evokovaly spíš orient. To zní docela lákavě, že?

Škoda jen že vizitka v tomto případě předčí samotnou muziku. Tvorba devětadvacetileté zpěvačky a skladatelky je sice příjemnou fúzí popu, soulu a indie folku s některými dalšími přísadami, není to ale hudba, co vás zvedne ze židle. Spíš vás příjemně uklimbá. Na rozehřátí to ale stačilo.

Klara & The Pop, Lucerna Music Bar, Praha, 8. března 2018
© Tomáš Rozkovec @ musicserver.cz
Klára Vytisková se nedočkala plného sálu, možná proto, že její dosud jediná, Andělem ověnčená sólovka "Home" je už skoro dva a půl roku stará a k další se zatím neschyluje, možná proto, že konkurence pražských akcí byla ten večer opravdu nabitá. Sama frontwoman momentálně spících Toxique poděkovala fanouškům, že přišli radši na ni a oželeli Kelly Family (o nich více zde). Ty, kteří dorazili, dokázala svými electropopovými, převážně roztančenými písničkami potěšit a rozvlnit.

Nešlo o koncert s výpravnou scénou nebo nějakou specifickou událostí v zádech, Vytisková si zkrátka odskočila z mateřské, a než složí nové skladby, připomněla, že i ty již známé pořád baví. Trochu překvapilo, že hned na úvod zařadila jednu z kompozičně náročnějších písní "I Believe", která začíná velmi étericky a hloubavě, ale na jejím konci už si hlavou pokyvovali všichni přítomní. Těmi nejlépe fungujícími hitovkami se ukázaly singlové "Home", kde si zazpívala i její sestra Tereza alias Edna Green, dále "Survival" nebo "Forever". Diváci na ně reagovali přívětivě, a to nejen potleskem, ale i pohyby.

Klara & The Pop, Lucerna Music Bar, Praha, 8. března 2018
© Tomáš Rozkovec @ musicserver.cz
Blížící se jarní pohodu navodila euforická "Velvet", na dobu těhotenství zase Klára zavzpomínala v "2 in 1". Podotkla, že píseň rozepsala už při prvním očekávání potomka, ale aby ji mohla dokončit, musela přijít do požehnaného stavu podruhé. Pozornost tradičně poutala i vzhledem, její overal, z něhož každou květinku pomyslně věnovala jedné z přítomných dívek, ale i masivní obuv se širokým podpatkem, potvrzovaly, že v oblasti módy je ráda kreativní.

Po repertoáru Toxique nebyla v setlistu ani památka. Na jednu stranu si přiznejme, že by takové "Two Hearts", "Shout" nebo "Toxique Girls" koncert ještě víc nakoply, na tu druhou ale oceňme, že Klara se rozhodla stavět na své sólové tvorbě, a ne žít z minulosti. S sebou to ale přináší i jedno úskalí, a to kratší set.

Hodinka v podání hlavní hvězdy byla tak akorát, aby se publikum roztančilo, uvolnilo a těšilo se na další muziku. Té se už ale nedočkalo. Po "Burn", kde hostovala Antonia Vai, a vesnické hymně "Country Girl" se Klara i její The Pop z pódia odebrali. V každém případě ale šlo o příjemně strávený večer v ženské společnosti, který navnadil na další připravovanou Klářinu tvorbu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY