Rádiový éter si podmanil trojlístek českých kapel. Další nejhranější hit mají Chinaski

06.03.2018 18:24 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

V albové hitparádě vládne nuda, znovu totiž vítězí Ed Sheeran s "Divide" pronásledován víceméně stejnými soupeři. Zato dramaturgové rádií připravili v uplynulém týdnu několik rošád. Především nezvykle pasovali na tři nejhranější písničky výhradně hity domácích skupin. Z vítězství se mohou radovat Chinaski.
Chinaski - Není nám do pláče
© facebook interpreta
RÁDIA - "Rádia zkrátka na profláklá jména slyší, ať vydají cokoliv, takže už teď můžeme hádat, jak dlouho bude trvat, než se Michal Malátný, František Táborský a jejich staří spoluhráči vyšplhají na úplný vrchol," psali jsme v komentáři IFPI žebříčků pro 7. týden. A nyní už známe odpověď - trvalo to přesně dva týdny. Abychom ale Chinaski nekřivdili, je třeba uznat, že klip ke skladbě "Potkal jsem tě po letech" má na YouTube už skoro čtyři a půl milionu zhlédnutí, takže za úspěchem asi stojí přece jen něco víc než pouhý název kapely.

Medailové stupně tentokrát obsadila jen česká hudba. To se nestává příliš často, takže si tento moment zapamatujme - možná už k něčemu podobnému zase dlouho nedojde. Druhé místo uhájili Kryštof, kteří se "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" v uplynulých týdnech už pár vítězných vavřínů získali, a z trojky jim na záda dýchají Mandrage. Na jejich hit "Motýli" možná prvenství v blízké budoucnosti ještě čeká.

Nejvýraznější skok první desítky učinil Luis Fonsi, který se spojil s Demi Lovato a společně vyhlížejí druhé "Despacito". Jejich "Échame la culpa" zatím bere pětku, což je posun hned o dvacet osm míst kupředu. V TOP 10 si povšimněme ještě jednoho nového jména - je jím německo-španělský zpěvák Nico Santos. Se singlem "Rooftop" dosud zamíchal kartami na předních příčkách žebříčků v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku. U nás si osmým místem vylepšuje maximum.

K větším přesunům došlo i na dalších pozicích. Například hned o třicet příček, na jedenáctku, vyskočil písničkář z Manchesteru Tom Walker. Je zajímavé, že jeho song "Leave A Light On" v domovské Británii zůstal za hranicí první čtyřicítky, ale ve střední Evropě se chytl - například v Rakousku a Švýcarsku byl třetí, v Německu devátý. Čtrnáctka zase potvrzuje popularitu filmové série o padesáti odstínech - pětadvacet soupeřů totiž za týden přeskočili Liam Payne a Rita Ora díky singlu "For You" z "Fifty Shades Freed".

A ještě novinky. Ta nejlépe umístěná vtrhla rovnou do první padesátky, jmenuje se "These Days" a podíleli se na ní Rudimental, Jess Glynne, Macklemore a Dan Caplen. Čtyřicáté šesté umístění není vůbec špatný start. To novou domácí tvorbu najdeme až v osmé desítce. Číslovku sedmdesát čtyři vyfasovali Eddie Stoilow s "We Rule This World" a o dvě pozice hůře začínají Support Lesbiens zásluhou "Brighter Day".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  2. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  3. Mandrage - Motýli
  4. Avicii & Sandro Cavazza - Without You
  5. Luis Fonsi feat. Demi Lovato - Échame la culpa
  6. Ofenbach & Nick Waterhouse - Katchi
  7. Pink - Beautiful Trauma
  8. Nico Santos - Rooftop
  9. Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
  10. Mirai - Anděl

    Ed Sheeran - Divide
    © facebook interpreta
    ALBA - Dokázal to. Jubilejní dvacáté vítězství si může v albovém žebříčku odškrtnout Ed Sheeran. Dosáhl ho symbolicky ve dnech, kdy jeho celosvětový prodejní trhák "Divide" oslavil rok od svého vydání. Uvidíme, zda se už slastné chuti triumfu nabaží a dopřeje radost i svým soupeřům.

    Nejbližším vyzyvatelem jsou aktuálně Imagine Dragons. Ti postoupili znovu o dvě příčky výš, a stříbrem se tak vrací na pozice, kde byli naposledy v říjnu. Američtí rockeři, respektive po "Evolve" spíš synthpopaři, těží jednak z toho, že uplynulé týdny nepřinesly mnoho nové muziky, jednak z natěšenosti fanoušků na dubnový pražský koncert. Rovněž bronz si nárokuje deska vydaná ještě minulý rok - na rozdíl od svých zahraničních přemožitelů ale Ektor s albem "Alfa" přišel až těsně před jeho koncem, tedy v prosinci.

    Nečekaného zmrtvýchvstání se dočkala Camila Cabello. Její sólový debut "Camila" sice v lednu startoval na bedně, postupně ale klesal a minule se nevmáčkl ani do první stovky. Najednou je ale zpět ve hře, a to rovnou na čtvrtém místě. Pětka je mírným překvapením - nestává se zas tak často, aby v našich končinách američtí rappeři atakovali nejvyšší místa. Ten s pseudonymem 6ix9ine to zvládl hned napoprvé, v jednadvaceti letech. Jeho prvotina se jmenuje "Day69" a v Americe to dotáhla jen o příčku výš.

    Druhá novinka v první desítce je domácí. Srdce každého vyznavače standardně pojatého českého rocku jistě zaplesá nad živákem skupiny Traktor. "Prach a vzduch" se rozvířil do podoby DVD a dvou CD. Odměnou za tento komplet plný muziky je osmé místo.

    Top 10 - alba:
    1. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
    2. Imagine Dragons - Evolve
    3. Ektor - Alfa
    4. Camila Cabello - Camila
    5. N 6ix9ine - Day69
    6. Kryštof - 25
    7. Jaromír Nohavica - Poruba
    8. N Traktor - Prach a vzduch
    9. Ego - Precedens
    10. Mandrage - Po půlnoci

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 9. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY