shop.musicserver.cz
Rag'n'Bone Man, Forum Karlín, Praha, 2.3.2018

Rag'n'Bone Manovi tleskalo vyprodané Forum Karlín

Vydáno: 03.03.2018 11:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Rodák z britského Uckfieldu, který se v anketě BBC Sound Of 2017 umístil jako druhý za vítězným umělcem, který si říká Ray BLK, vystoupil poprvé v Praze. A zatímco na debut jeho pokořitele ještě stále čekáme, Rag'n'Bone Man už přijel s nálepkou velké hvězdy.

Live: Rag'n'Bone Man

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 2. března 2018
support: Grase Carter, Thales
setlist: Wolves, Ego, Your Way Or The Rope, The Fire, No Mother, Hard Came The Rain, Lay My Body Down, Life In Her Yet, Odetta, Grace, Skin, As You Are, Run With The Beast, Guilty, Human, Die Easy, Don't Set The World On Fire, Bitter End, Hell Yeah
Fotogalerie

Rag'n'Bone Man, Forum Karlín, Praha, 2.3.2018
© Marie Strnadová
Pokud jste tak jako spousta dalších návštěvníků dorazili do beznadějně vyprodaného Fora Karlín o trochu později a mrzli jste venku ve frontě, zatímco vevnitř už hrál první předskokan, nemusí vás mrzet, že jste ho propásli. Rapper Thales mizerně recitující text do hudby puštěné z počítače byl výplní, jakou na koncertech nechcete vídat, a nebylo divu, že spousta dříve příchozích se brzy zahleděla do svých mobilů, než aby sledovala ten marný příběh na pódiu.

O poznání lépe na tom ale byla Grace Carter. Zpěvačka narozená v severozápadním Londýně, ale vyrůstající v Brightonu, vystoupila za doprovodu svého klávesisty a bubeníka, a i když s prvními skladbami vzhledem k nutnosti strefovat se do puštěných linek se sborovými zpěvy se trochu protrápila, publikum z letargie probrala i tak. Měla totiž přesně ten typ hlasu, jenž se barvou míhal od Rihanny k Sii a zase zpátky a který jí v nějakém příštím ročníku BBC Sound Of... může přihrát nějakou tu nominaci.

Rag'n'Bone Man, Forum Karlín, Praha, 2.3.2018
© Marie Strnadová
Své electro-popové písničky sice měla místy problém udýchat, svým skromným projevem a vstřícnou komunikací s diváky si ale v Praze brzy získala nejednoho fanouška. Ještě o ní uslyšíme.

Rag'n'Bone Man sice vystoupil v České republice poprvé, ovšem tak jako jeho debutové album "Human" není tak úplně jeho prvním, tak ani on nemusel být v karlínské hale pro oči a uši každého návštěvníka úplným nováčkem. Pravidelní návštěvníci letních festivalů už jej totiž mohli vidět loni v létě vidět jak na slovenském TopFestu, tak na rakouském Novarocku. A právě nedaleko Nickelsdorfu v červnu odehrál nezapomenutelný set. Ten byl sice o notnou část zkrácen, neboť jeho tourbus zapadl nedaleko místa konání do bláta, zato pak ale ve zbývajících minutách zpěvák předvedl tak fantastický pěvecký zážitek, že mu náhle veškerá festivalová konkurence dýchala na záda.

Rag'n'Bone Man, Forum Karlín, Praha, 2.3.2018
© Marie Strnadová
Podobně to proto mělo vypadat i v Praze. A také že ano. Jednoduchá scéna s rollupy s namalovanými humans a spíše statický koncert bez tanců a jakékoliv show táhl převážně protagonistův basbaryton a vokální dovednosti. Přesnost, soulový feeling, správně dávkovaná intenzita a perfektní sehranost s kapelou byly tím, co koncertu dodávalo na síle. Rory Charles Graham, jak se interpret doopravdy jmenuje, odehrál bezmála dvacet písní, od "Hard Came The Rain" s rockovějším drivem a vokálně expresivnějšími polohami přes vražednou "Lay My Body Down" až po "Life In Her Yet", kterou dle svých slov napsal o své babičce.

Fanoušci na to všechno sice reagovali docela vřele, texty ale zpívali spíše výjimečně. Bohužel se tak potvrdilo, že pokud jde o znalost rádiových hitů, není problém a hala se zaplní, zalíbení ale podle všeho bude jen přechodné, když celé album s největší pravděpodobností spousta lidí ani pořádně neslyšela. Držitel Ceny kritiků od BBC za rok 2017 by proto udělal lépe, kdyby úvodní třetinu koncertu naředil nějakým hitem. Ledy by se tak mohly prolomit mnohem dřív než až u baladické trojice "Odetta", "Grace" a "Skin", které byly sice odzpívány jednoznačně nejlépe, jejich intimní povahu ale narušovali křiklouni z davu, což zpěváka vykolejilo ze soustředění. Husí kůže tak sice díky jeho famóznímu hlasu a fantastickému přednesu opět nechyběla, nebýt ale těch výtržníků, mohlo to být pro nás všechny i s přihlédnutím ke srovnání s rakouskou zastávkou mnohem lepší.

Rag'n'Bone Man, Forum Karlín, Praha, 2.3.2018
© Marie Strnadová
Vymodlený megahit "Human", který znají nejen posluchači rádií, ale i fanoušci nepříliš pozitivně přijatého seriálu "Inhumans" a videohry "Mass Effect: Andromeda", v jejichž upoutávkách se objevil, se jejímu interpretovi už asi přejedl, v Praze jej proto odzpíval o poznání rychleji a bez patřičné osudovosti, naproti tomu ale v závěru vystřihl ještě výtečné rapové číslo, jímž dal vzpomenout na své začátky v hiphopové skupině Rum Committee. Na to navázal singlem "Die Easy", který odzpíval a cappella, což je výsada, na jakou si bez ostudy mohou troufnout jen ti nejlepší.

Byl to výborný koncert. Dechberoucí zpěv, sympatické vystupování, bezprostřední promluvy k publiku, sehraná kapela a žádné klišé ani patos. Jen ať zase přijede. Pokud se mu povede na příští desce přijít s dalším velkým hitem, mohl by si už úplně klidně troufnout i na O2 arenu.

NÁZORY
  • Mrzí mě, že když jsem se o koncertu dozvěděl... (Anonym, 03.03.2018 13:37) Reagovat

    Mrzí mě, že když jsem se o koncertu dozvěděl, bylo už vyprodáno.

    Překupníky živit nehodlám, tak snad příště.

  • Poslouchat se dá ale.. (Václav Hess, 03.03.2018 16:18) Reagovat

    Poslouchat se dá ale koukat na něj, to už je horší. Ten O2 arenu v blízké době, vyprodat nemůže.

    • Re: Poslouchat se dá ale.. (Anonym, 03.03.2018 16:30) Reagovat

      tak asi spíš choď na módní přehlídky než na koncerty, co ty na to? ;)

      • Re: Poslouchat se dá ale.. (Václav Hess, 03.03.2018 21:10) Reagovat

        Koncerty sou i o tom, co máte před sebou, ne jen to, co slyšíte.

        • Re: Poslouchat se dá ale.. (Anonym, 04.03.2018 10:17) Reagovat

          a co, prosím tě, tak moc uráží tvá háklivá očka při pohledu na Rag'n'Bone Mana? (...) Snad ne těch pár kilo navíc!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)
- Fotogalerie: Prague Rocks ovládli Maroon 5 a Gwen Stefani (22.06.2023 11:54)
- K hvězdnému line-upu festivalu Prague Rocks se připojují Rag'n'Bone Man a James Bay (27.02.2023 16:35)
- Nové desky 18/2021 - od Rag'n'Bone Mana přes Weezer po Vana Morrisona (11.05.2021 08:00)
- Video: Rag'n'Bone Man se v klipu k "All You Ever Wanted" ohlíží za lepšími časy (31.01.2021 11:48)
- Naživo: Martin Garrix si ve třetím dni Szigetu zahrál s Macklemorem, Tove Lo se svlékala (10.08.2019 15:00)
- Fotogalerie: Třetí den Szigetu v podání Martina Garrixe, Tove Lo a dalších v obrazech (10.08.2019 14:59)
- Fotogalerie: Rag'n'Bone Man a Kryštof ovládli 2. den Colours Of Ostrava (19.07.2019 13:47)
- Naživo: Rag'n'Bone Man si podmanil Colours Of Ostrava zpěvem, Kryštof hity a rachejtlemi (19.07.2019 13:22)
- Dermot Kennedy si podrobil česká rádia, albový žebříček je v područí hip hopu (15.05.2019 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu