shop.musicserver.cz
Son Lux, Hanna Benn, MeetFactory, Praha, 28.2.2018

Son Lux byli opět výteční

Vydáno: 02.03.2018 08:37 v sekci Naživo - Jaroslav Hrách | foto: Jan Kuča

Již potřetí k nám zavítal Ryan Lott se svým projektem Son Lux, ze kterého se už stala regulérní tříčlenná kapela. Ta v únoru vydala novou desku "Brighter Wounds", kterou představila fanouškům tradičně v pražském klubu MeetFactory, který se navíc povedlo úspěšně vyprodat. Jednalo se opět o strhující show.

Live: Son Lux

místo: MeetFactory, Praha
datum: 28. února 2018
support: Hanna Benn
setlist: Forty Screams (Intro), The Fool You Need, Easy, Surrounded, Labor, Stolen, You Don't Know Me, Slowly, Dream State, All Directions, Aquatic, Lost It to Trying (Extended Outro)
Fotogalerie

Son Lux už není projektem jednoho muže, ale stala se z něj tříčlenná záležitost. Není se čemu divit. Když už spolu hoši tak dlouho jezdí po koncertech, proč se nedat dohromady i oficiálně, že. Frontman Ryan Lott, kytarista Rafiq Bhatia a bubeník Ian Chang nyní tvoří kapelu. Má to však i svou nevýhodu - psát o Son Lux jako o kapele je pro mě stejný nezvyk jako psát o SOPHIE v ženském rodě. No nic.

Hanna Benn, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Začnu lehce retrospektivně a se silně osobním přiznáním: když jsem viděl Son Lux poprvé cca před čtyřmi lety, doslova jsem plakal radostí z toho, jak skvělý zážitek to pro mě byl. Při zpětném pročítání svého reportu ("Son Lux uchvátil MeetFactory svou fantastickou show") sice postrádám extrémní chvalozpěv plný adorujících frází, ale opravdu to pro mne byl jeden z nejlepších koncertů, co jsem zažil.

Son Lux byli skvělí i napodruhé, ale už jsem tak nějak tušil, do čeho jdu. Koncept vystoupení se moc nelišil od toho prvního, ale na škodu to nebylo. Ryan opět dokázal, jak moc talentovaným hudebníkem je. Napotřetí a zatím naposledy bych vlastně mohl psát o vystoupení to samé, jen s tím rozdílem, že bylo MeetFactory vyprodané a že staré skladby Ryan vyměnil za nové. Už se z toho stává rutina. Son Lux přijede, předvede naprosto strhující show, dojme publikum, odjede a pak se vrátí, aby znovu strhával a dojímal...

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Za ta tři vystoupení jsem si ale všiml pozoruhodné věci. Son Lux si neumějí vybírat předskokany. Atlantská zpěvačka Hanna Benn, která předskakovala tentokrát, byla zatím tou nejhorší variantou. Hudební přesah jejím skladbám sice nechyběl, ale publikum pravděpodobně nebylo na chladnou elektroniku plnou pronikavých vokálů úplně ready. Hanna Benn střídala dvě polohy. První silně akustickou, gospelovou a druhou převážně instrumentální a s důrazem na minimalismus. Zpěvačka sice měla krásný hlas, ale zpěv postrádal jakékoliv emoce a celé to bylo poněkud nudné.

Son Lux naštěstí zachránili celý večer. Pódium projasňovaly jasné barvy, kouř z mlhostroje se pomalu rozplýval a odkrýval siluety jednotlivých hudebníků, kteří byli připraveni na svých pozicích. Intenzita stoupala. Ryanův procítěný projev a nadšení do živé show stačily k téměř okamžitému získání přízně návštěvníků.

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
Vzhledem k tomu, že poslední deska "Brighter Wounds" vyšla až začátkem února, nebyl moc prostor k naposlouchání novinek. Setlist navíc obsahoval skoro všechny songy z nového alba. Obavy však rázem pominuly. Novinka "Dream State" s velkolepým refrénem a líbivým pokřikem fungovala naprosto famózně. Stejného úspěchu se dočkala i přímočařejší "The Fool You Need".

Na "Easy", třetí skladbu v pořadí, čekal pravděpodobně celý klub. Lorde na pódium sice stále chyběla, ale Ryan to zvládl na jedničku i bez ní. Poté následovala očekávaná hudební sóla, nejprve bubenické a hned nato kytarové. Nechyběla ani interakce s publikem. To bylo na konci první části koncertu vyzváno ke sborovému zpěvu. Závěrečná tutovka "Lost It To Trying" v rozšířené verzi pak dostala do kolen snad každého v sále, kdo o kapele zapochyboval. Epičnost Son Lux prostě umí.

Son Lux, MeetFactory, Praha, 28.2.2018
© Jan Kuča
"Nejlepší sou pak ale ti kreténi, co se nacpou skoro až před pódium, jen aby mohli na smartphonu rozjet stream pro svý dva kamarády, kterejm ten koncert nestál ani za ty čtyři stovky." Teď ale vážně. Takovou koncentraci mobilních telefonů jsem na koncertě už dlouho neviděl. Budiž, máme jednadvacáté století a lidi mají potřebu sdílet s ostatními své životy, jen by to příště mohli dělat trochu ohleduplněji. Mnohem otravnější ale bylo neustále vyrušující publikum v zadní části klubu, které se na koncert přišlo pravděpodobně jenom pobavit s kamarády. Tím bohužel narušilo jinak skvělou atmosféru.

Budu se opakovat, ale Son Lux byli opět fantastičtí. Je mi fuk, že jsem dostal ten samý koncert, co před léty, jen s jinými písničkami, Ryan Lott je král a respekt za skvělý výkon si zaslouží i Rafiq Bhatia s Ianem Changem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejen Skepta, ale i Bicep, Son Lux, Kae Tempest, Ride či Iva Bittová a Dunaj. Line-up Pop Messe je kompletní (19.05.2022 09:11)
- Experimentální trio Son Lux se vrátí do Prahy (13.04.2022 17:28)
- Nové desky 34/2021 - od Halsey přes CHVRCHES po OneRepublic (01.09.2021 08:00)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Nové desky 32/2020 - od Jacoba Colliera přes The Levellers po Kieszu (19.08.2020 08:00)
- Naživo: Macklemore i The National předvedli ve čtvrtém dni Szigetu velkou show, každý dle svých pravidel (11.08.2019 14:09)
- Fotogalerie: Son Lux představili nové album vyprodané MeetFactory (01.03.2018 09:28)
- Z temného dne do jasné noci: Son Lux přiveze do MeetFactory nové album (10.10.2017 19:07)
- Video: Son Lux v "Undone" pracují s vnitřním napětím a taneční choreografií (22.02.2016 09:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu