Dvojkoncert M.I.N.E a Oceánu ukázal sílu synthpopové hudby

27.02.2018 11:49 - Jana Kloučková | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Český Oceán a němečtí M.I.N.E se spojili, aby odehráli společné koncerty u nás i na Slovensku. Dvojkoncert v Praze přilákal především příznivce synthpopové hudby, kteří si sobotní dávku poctivé kvality mohli v Paláci Akropolis užívat po dobu tří hodin.

Live: M.I.N.E & Oceán

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 24. února 2018
Fotogalerie

Oceán, Palác Akropolis, Praha, 24.2.2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Tuzemský Oceán během sobotního večera upřednostnil starší kousky před poslední excelentní deskou "Ve smíru". Šlo však pocítit, jak se tyto dva světy poněkud míjejí. Fanoušci nynější čtveřice prahnou předně po skladbách, které jsou zažité v podání Petra Muka. To ale na oceánských vystoupeních vede k rozčarování, protože si nevědomě žádají něco, co jim Jitka Charvátová nikdy nemůže splnit.

Nynější zpěvačka kapely dokázala odzpívat mnohé bravurně (pěveckým vrcholem zřejmě "Černé je nebe") a připojit navíc svůj vklad. Písně, které jsou ovšem spjaty pouze s jejím hlasem a ve kterých se pohybuje lépe, neboť v nich nikoho nezastupuje, nebývají takovou měrou žádány ani aplaudovány. Výjimkou budiž depešácky znějící "Dante". Stejný ohlas by si však v daný večer zasloužily i klenoty "Po hlase a podle chůze", "Doufám, že" i jiné. Dá se tak dospět ke zjištění, že fanoušci jsou svým způsobem za ožití skupiny rádi, nicméně poslední album "Ve smíru" zůstává nedoceněno.

Zůstává tak otázkou, jak například poskládat konzistentní setlist. Ač se zdá, že publikum Charvátovou na pozici zpěvačky uznává a vítá ji, navázat je nepochybně těžké. Snad se při příštím turné podaří situaci vybalancovat s novými nahrávkami, které mají přijít na podzim letošního roku.

M.I.N.E., Palác Akropolis, Praha, 24.2.2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Němečtí M.I.N.E, sólový projekt Marcuse Meyna z Camouflage, výše zmíněným nedostatkem naštěstí netrpěli. Do koncertního setu byly namíchány písně obou zmíněných formací a nyní je i prostřednictvím svého projektu dokázal výtečně zprostředkovat fanouškům. Jeho energické provedení skladeb bylo nakažlivé, navíc pro show by evidentně dokázal pomalu obětovat i vlastní zdraví. To se dá ostatně potvrdit na základě odehraného koncertu před sedmi lety. Tehdy leader německých Camouflage show odzpíval i prodal ze židle s nohou v sádře. Tentokrát se v české metropoli bohudík ukázal v plné síle i zdraví.

Nově vzniklý projekt M.I.N.E měl v Praze od samého nástupu na scénu velmi vřelou, leckdy příjemně hlučnou atmosféru. Dokonce i tam, kde by se to očekávalo méně - příkladem budiž spontánní zpěv publika při ne tak zaběhlé "Shine" z posledního alba Camouflage "Greyscale". Příchozí zřejmě byli nastaveni více na vlnu temnější a hutnější elektroniky. Často pocházeli viditelně z řad Depešáků, na které se koneckonců odkazuje formace okolo Meyna i český Oceán.

M.I.N.E., Palác Akropolis, Praha, 24.2.2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
M.I.N.E mají tu výhodu, že jejich albový materiál je dál použitelný. Skladby tak fungují na desce i naživo, přičemž show dokázala potenciál písní ještě zvýšit. Během večera nevyvstávaly tak znatelné rozdíly v setlistu jako u Oceánu, přestože formace odehrála skladby z prvního i posledního alba Camouflage a do toho vsadila část připravované desky "Unexpected Truth Within", která vyjde 25. května. Přes trvale strhující atmosféru však největší aplaus sklidil stejně největší hit Camouflage "The Great Commandment".

Únorový sobotní večer tak vyhráli M.I.N.E nad Oceánem. Přesto jej nelze brát jinak než jako kvalitní poctu synthpopové hudbě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY