Joe Perry a Johnny Depp nahráli nápadité bluesrockové album "Sweetzerland Manifesto"

01.03.2018 08:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Jeden z nejlepších rockových kytaristů a polovina Toxic Twins Joe Perry nahrál během přestávky, kdy domovští Aerosmith pospávali, další sólovou nahrávku. Vznikala v hollywoodském studiu herce Johnnyho Deppa. Album převážně autorské tvorby vydal pod vlastním labelem Roman Records a je to skvělá deska.
8/10

Joe Perry - Sweetzerland Manifesto

Skladby: Rumble In The Jungle, I’ll Do Happiness, Aye, Aye, Aye, I Wanna Roll, Sick & Tired, Haberdasher Blues, Spanish Sushi, Eve of Destruction, I’m Going Crazy, Won’t Let Me Go
Vydáno: 19.1.2018
Celkový čas: 44:10
Vydavatel: Roman Records
Joe Perry původně zvažoval nahrát ryze instrumentální dílo. Po poslechu novinky můžeme být jedině rádi, že tak nakonec neučinil. "Sweetzerland Manifesto" je totiž nesmírně atraktivní, a to i díky zajímavému výběru vokalistů, počínaje Robinem Zanderem z kapely Cheap Trick a konče Davidem Johansenem z New York Dolls.

Pro Perryho to je již osmý sólový počin. Tentokrát zvuk zasadil do bluesrockového aranžmá. Písním sice dominuje Perryho kytara, ale rozhodně si pro sebe nestrhává veškerou pozornost. Prostor dává vokalistům, jejichž výběr je více než výmluvný. Volba padla na veterány žánru, z nichž nejlépe nakonec vyzněl chraplavý hlas téměř sedmdesátiletého Terryho Reida, jenž je kromě sólové tvorby známý ze šedesátkové kapely Peter Jay And The Jaywalkers. Toto spojení nejlépe zarezonovalo v závěrečné písni "Won't Let Me Go", která patří k vrcholům celého počinu.

Úvod alba obstarává jedna ze dvou instrumentálek "Rumble In The Jungle", doprovázená domorodým halekáním a exotickými aranžemi. Hudebně jde o zajímavý crossover world music a bluesrocku. Neméně povedená je i druhá instrumentálka "Spanish Sushi" s výraznými space klávesami. Úžasný je ovšem především kytarový part, se kterým tři a půl minuty plujete po vlnách klidného, ale rafinovaného bluesu.

Vedle sólové desky je Perry aktivní i v superskupině Hollywood Vampires, kteří se v červnu letošního rocku podívají poprvé i k nám. Perry tu působí vedle svého spolupracovníka ze sólovky a dlouholetého přítele Johnnyho Deppa a hororového rockera Alice Coopera. Právě hraní s vampíry přišlo Perryho v roce 2016 draho. Přímo na pódiu během koncertu v Brooklynu zkolaboval. Kytaristu to ovšem nesrazilo na dno, ale naopak se prý cítí živelněji než dřív. Novinka "Sweetzerland Manifesto" je proto takovou odpovědí na hudebníkovu formu. A to odpovědí více než důraznou.

Oproti svému kolegovi z Aerosmith Stevenu Tylerovi, který před nedávnem vydal první country sólovku, je na Perryho nahrávce cítit ryzí láska k rock'n'rollu. Je jasné, že on byl tím, kdo tíhl k hardrockovějšímu zvuku kapely. Pravdou je, že obdobně výrazný vokál, jaký má Tyler, na albu chybí. Přesto je novinka velmi kvalitní a skladatelsky nápaditou kolekcí, ze které srší láska k hudbě i ohromující muzikálnost jejích autorů. Za zmínku stojí i hvězdné jméno za bicími, které obsadil bývalý člen Oasis a současný člen The Who Zak Starkey, který je také synem jiného legendárního bicmana Ringo Starra.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY