Buddy Nielsen & spol. vyvolávají chmurné duchy z přelomu tisíciletí

04.03.2018 12:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Když se v jedné kapele sejdou členové post hardcorových Senses Fail a Finch, dá se dopředu tušit, jak album asi bude znít. I když jde z valné části o kombinaci všeho, co kapely hrají, nechybí tady velká dávka osobitosti a jedinečnosti. A to přesto, že muzikanti odkazují na časy dávno minulé.
7/10

Speak The Truth... Even If Your Voice Shakes - Everyone You Love Will Slip Away From You

Skladby: The Upside Down, Mornings Mournings, Crash My Car, Carpenter In Prison, Everyone You Love Will Slip Away From Away, Drowning On The Sidewalk Or Dying Inside, 90 % English, 100 % Unhappy, At Least There's Always Lexapro, Go For The Throat, Show Your Scars
Vydáno: 06.11.2017
Celkový čas: 34:36
Vydavatel: Bad Timing Records
Příznivcům tvrdých kytarových riffů a zpěvných refrénů kapely Senses Fail a Finch netřeba zdlouhavě představovat. Za zhruba dvě desítky let hraní se obě staly nedílnou součástí americké melocorové scény. Prvně jmenovaní svého času patřili k pomyslným mluvčím do jisté míry zdiskreditované subkultury emo.

Na formátu projektu Speak The Truth... Even If Your Voice Shakes se sešel zpěvák Senses Fail Buddy Nielsen s trojicí muzikantů ze sestavy Finch. Kdo aspoň okrajově zná tvorbu výše uvedených kapel, tuší, jak bude výsledek spolupráce znít. Zjednodušeně řečeno jde o kombinaci všeho, co obě kapely hrají. K tomu ovšem přidávají velkou dávku osobitosti, a to přesto, že se muzikanti inspirovali u zvuku kapel z přelomu tisíciletí.

Desku otevírá energická "The Upside Down" následovaná hitovkou "Mornings Mournings". Jde o jednu z řady skladeb s vyloženě hitovým potenciálem. Po textové stránce jde o osobní výpovědi zpěváka Buddyho Nielsena: "You Believe In A God, But You Admit That It's Just A Backup Plan For All The Shit You've Done To Everyone". Stejně jako v domácích Senses Fail i tady si Buddy vymezil prostor pro odhalování svého ne zrovna veselého nitra. Hraje si se symboly, metaforami, zpochybňuje smysl života či fungování partnerských vztahů.

Právě postava Buddyho je nejvýraznější element kapely. Na rozdíl od mateřského souboru tady používá svůj charakteristický chraplák jenom sporadicky a naopak klade důraz na civilnější a více melodický zpěv. Místy zkreslené vícehlasy mu pomáhají dávat skladbám sílu a naléhavost. "Everyone You Love Will Slip Away From You" je svým způsobem návrat ke kořenům, přesněji do časů přelomu tisíciletí, které muzikanty ovlivnily nejen hudebně, ale i v osobním životě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY