shop.musicserver.cz
N.E.R.D. - No One Ever Really Dies

Pharrell Williams se vrátil k N.E.R.D., na "No One Ever Really Dies" ale zapomněl na důležitou složku

Vydáno: 11.02.2018 08:23 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: The New York Times

Album s názvem často stylizovaným jako "No_One Ever Really Dies" je už pátou položkou v diskografii N.E.R.D., skupiny, která se dala dohromady z nejbližších spolupracovníků Pharrella Williamse. Mr. Big Hat se na něm tentokrát pustil do kritiky současného světa a dopadlo to... no, tak nějak napůl.

6/10

N.E.R.D. - No One Ever Really Dies

Vydáno: 15.12.2017 (ve světě)
Celkový čas: 51:09

Skladby: Lemon (feat. Rihanna), Deep Down Body Thrust, Voilà (feat. Gucci Mane & Wale), 1000 (feat. Future), Don't Don't Do It! (feat. Kendrick Lamar), ESP, Lightning Fire Magic Prayer, Rollinem 7's (feat. André 3000), Kites (feat. Kendrick Lamar & M.I.A.), Secret Life Of Tigers, Lifting You (feat. Ed Sheeran)

Vydavatel: RCA

Pharrella Williamse dnes už není třeba nikomu představovat. Po globálním úspěchu s megahity "Get Lucky", "Blurred Lines" a hlavně "Happy" je z něj taková hvězda, že už bude mít nejspíš o paparazzi před domem postaráno až do důchodu. Neskutečné úspěchy staré jen pár let ale tehdy ukázaly, že existuje poměrně početná skupina posluchačů, která vůbec netuší, že není žádným one-hit wonderem, ale člověkem, který udává směr populární hudbě posledních dvaceti letech jako málokdo.

Jmenovat všechny ty, kterým svou produkcí pomohl ke slávě, by mohlo zabrat celou recenzi a stejně bychom mezi všemi těmi umělci od Gwen Stefani přes Justina Timberlakea, Snoop Dogga, Kelis až po Britney Spears určitě ještě na někoho důležitého zapomněli. Přesto všechno ale jeho největší hitová klenotnice zůstávala dlouhá léta uzavřená jen pro uši těch nejvěrnějších. Diskografie jeho vlastní skupiny N.E.R.D. totiž do našich krajů nikdy nedorazila s takovou propagací, aby si toho zdejší milovníci popu, R'n'B, soulu a hip hopu všimli natolik, že by jejich jméno každý znal a po zásluze si z jejich tvorby sedl na zadek.

Vidět to ostatně bylo i na bohužel jediném tuzemském koncertě samotného Pharrella v Praze, kde, když na scénu naběhl Shay Haley a spustil "She Wants To Move" jako vlastně jediný singl formace, který se v našich komerčních rádiích v roce 2004 občas hrával, lidi nevěděli, co se vlastně děje.

Pokud také vy patříte do skupiny, jež s triem Pharrell Williams, Shay Haley a Chad Hugo pod jednou značkou zatím neměla tu čest, doplňte si znalosti, i dnes by se hodnocení dosavadních čtyř studiovek pohybovalo minimálně od osmičky výše.

Pátá řadovka už je na tom ale jinak. Začíná totiž slovy: "Pravda tě osvobodí. Nejdříve tě ale pořádně naštve." Dává to smysl, ambice, sdělení i produkce jsou zde totiž zcela jinde. Zatímco dříve šlo v prvé řadě o to složit a zprodukovat líbivou hudební složku, do níž se zasadil text, který většinou pojednával o holkách, párty a penězích (čest výjimkám, takové "Everyone Nose" coby varování před užíváním drog mělo také něco do sebe), tentokrát se N.E.R.D. zaměřili primárně na to, aby něco řekli.

"Byl jsem zen, ale teď to tak dál nejde", zpívá Skateboard P v novince "1000" a ve všech těch naštvaných a kritických textech stěží poznáváte toho líbezného medvídka z poroty pěvecké reality show "The Voice", kde byl tak milý, že byste ho málem podrbali za ušima.

A o co vlastně tentokrát jde, že se tak razantně zatočilo kormidlem? Samozřejmě o aktuální situaci v Americe. O rasismus, policejní brutalitu, nesmyslné zásahy proti afroamerickému obyvatelstvu a vůbec utlačování menšin. Tedy o témata, jaká si Kendrick Lamar dává k snídani, a tušíte správně, ani on tady nechybí. Není ale jediným slavným kamarádem, který přispěchal s nějakou to vzteklou slokou o aktuálních problémech, která hodnocení z amerických recenzí jako obvykle šponují nahoru. Mezi hosty naleznete také Andrého 3000 z OutKast, Futurea, Gucci Manea, Walea, angažovanou rapperku M.I.A., ale dokonce i Rihannu s Edem Sheeranem. Ti všichni tentokrát dávají stranou své obvyklé hudební polohy a zejména u posledních dvou jmenovaných ukazují další ze svých dosud neprobádaných stránek.

Nutno ale zároveň dodat, že až na pár vydařených slovních obratů a myšlenek nepřináší N.E.R.D. & spol. na stůl nic moc nového ani překvapivého. Tedy pokud se na to budeme dívat pohledem posluchače, kterému podobně sdělná alba prošla sluchovody v posledních měsících poměrně pravidelně od interpretů všech možných druhů a žánrů.

Tím spíše je třeba vzít v potaz i hudební stránku a je to právě ona, která desce podkopává nohy. Všechny ty elektronické elementy, úderné beaty a experimenty získávají prostor na úkor tradičním hudebním nástrojům a líbivým melodiím, které jsme z předchozích desek kapely znávali, a i když na jednu stranu místy podporují až agresivní texty, vadí to. Nová slupka je bohužel ve většině stopáže natolik nepřístupná, že se nabízí označit "No One Ever Really Dies" za téměř neposlouchatelné.

A to není problém jen z pohledu fanoušků starší tvorby, která na podobný vývoj nebyla zvědavá, ale také těch potenciálních nových, které by N.E.R.D. rádi oslovili, jenže se jim to vzhledem k chybějící rovnováze mezi hudbou a texty nepodaří tak, jak to zvládají například Macklemore nebo Beyoncé. Ti totiž ty vážnější myšlenky dokážou prodat masám právě díky stravitelnější hudební složce. Bez hitů tak bohužel aktuální materiál zůstává angažovanou snahou o změnu, jejíž sdělení se ale dostane jen k těm, kteří ho slyšet nepotřebují.

NÁZORY
  • za mě 4/10 (bim, 11.02.2018 19:03) Reagovat

    tak nějak polovičatě skončila všechna alba od N.E.R.D. Stačí si to poslechnout na spotify

  • 10/10 (JiriP, 14.09.2018 00:40) Reagovat

    Toto album odstartuje zasadni preklen na hudebni scene a urci smer na dalsich 30 let, srovnatelny snad jen s Nirvanou. Nejlepsi album od Neptunes a nejzasadnejsi album teto dekady, 10/10. Recenze dost rasisticka, ale co jineho cekat od naroda ktery nechce prijimat uprchliky. Stydte se

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu