Co vidíš, když se podíváš do zrcadla?

26.02.2018 17:01 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Slavný manželský pár Alexander Hacke a Danielle de Picciotto přichází se svým dalším uměleckým projektem. Album "Menetekel" odkazující k dávnému biblickému varování je dalším jejich počinem v řadě a i tentokrát jde o počin uhrančivý. Tu desku fakt stojí za to si najít.
8/10

hackedepicciotto - Menetekel

Skladby: All Are Welcome, Dreamcatcher, Jericho, Nosce Te Ipsum, Pilgrim, The Long Way Home, Prophecy, Crossroad, The House of Shadows with the Sound of Light
Vydáno: 1.12.2017
Celkový čas: 78:33
Vydavatel: Potomak
Alexander Hacke (jinak také třeba Einstürzende Neubauten) a Danielle de Picciotto (mimo jiného též výtvarnice a spisovatelka) jsou už dlouhou dobu zárukou nevšedních hudebních zážitků. Ať už vezmeme třeba alba "Hitman's Heel" nebo projekt "Ministry Of Wolfes", o nichž jsme na musicserveru psali, nebo předloňské album "Perseverantia" či ještě starší experimentální počin "Needle At Sea Bottom", vždy šlo o semknutý hudební zážitek, často nadžánrový, ale pokaždé silný a uhrančivý. A ani "Menetekel", poprvé vydaný pod spojeným jménem hackedepicciotto, se tomu nevyjímá. Jen je oproti předchozím nahrávkám o něco temnější.

Mene tekel jsou první dvě slova tajemného varování krále Belšasara napsaná rukou na stěně a přeneseně označují naléhavé varování, výstrahu. Celé album jako by bylo také varováním pro lidstvo, které stojí kdesi na křižovatce. V úvodu nás muzikanti vítají ve svém domě, ve svém srdci. Hymnické nápěvy se prolínají s Hackeho hrdelním zpěvem a navazují na Daniellinu deklamaci i zpěv. Jednoduchou basovou linkou prostupují další zvuky a další rytmické nástroje. Naléhavé a poplašné trubky oznamují pád Jericha.

Hacke a De Picciotto fungují i v dlouhých hudebních plochách. Neztratí se v tónech, nezabloudí. Neuberou na své naléhavosti. "Nosce te ipsum" (Poznej sám sebe) je podobně jako Mene tekel výrok napsaný kdesi na zdi (tenhle najdete nad vchodem do chrámu Apollóna Delfského a připisuje se Tálovi). Téměř deset minut dlouhá píseň začíná pohledem do zrcadla, zamýšlením se nad tím, co vlastně to zrcadlo ukazuje. Daniellina poklidná deklamace Danielle v hypnotické gradace. Dochází k zrychlení, hudební démon vás unáší rychleji a silněji dovnitř, nahlížíte do vlastního nitra a pak se za mantrického popěvku "Nosce te ipsum, tu ipse estum, amate ipsum" vracíte zpět.

Přes další dávku až meditativně-šamanské hudby se přesouváme až před závěr alba do písně "Prophecy", opět opakující motiv s tesknými a naléhavými houslemi, monotónním rytmem a očekáváním začátku velkých dešťů. A tak se postupně dostáváme až na křižovatku. Křižovatku nejen lidstva jako takového, ale i křižovatku, na níž se nachází každý sám za sebe.

Ale proč to celé popisovat, ten zážitek je touto cestou nepřenositelný. "Menetekel" dua, které si teď zjednodušeně říká hackedepicciotto, to chce zažít na vlastní kůži. Buď z desky nebo ještě lépe naživo. A tu příležitost budeme mít 3. března v pražském klubu MeetFactory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY