Sudetsko-slovácké hudební cuvée Jitka Šuranská & Petr Uvira vyráží na koncertní turné

08.02.2018 12:50 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Setkání dvou hudebních osobností a také dvou hudebních světů, tak by se dalo charakterizovat propojení dvou zkušených muzikantů, kteří pocházejí z úplně odlišného prostředí, dosud hráli naprosto odlišnou hudbu, mají zcela odlišné kořeny, ale vnímají a cítí velmi podobně. Houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská je bezesporu jednou z největších osobností tuzemské world music, ostatně je držitelkou dvou cen Anděl v této kategorii a na třetí je aktuálně nominována za Beránky a vlky, společný projekt Jitky, Mariana Friedla a dalších, hledající cesty od kořenů k world music.

Ani kytaristu Petra Uviru není třeba hudebním fajnšmekrům dlouze představovat. Kdo byl na koncertě jeho skupiny Ladě, ví, že i česká rocková kapela může znít naprosto nekompromisně a přitom originálně. Petra můžete také znát z jeho další kapely Heimat, spolupráce s divadlem Farma v jeskyni či jako vyhledávaného studiového i koncertního muzikanta, aktuálně jmenujme třeba skupinu Květy nebo písničkářku Cat.

"Hraním s Jitkou si plním jeden ze svých hudebních snů. Je to spolupráce s člověkem neuvěřitelně vnímavým, plným energie a chuti něco společného vytvořit. Skvěle zpívá i hraje a pochází z hudebního prostředí se silnou folklorní tradicí, což je v jejím projevu samozřejmě znát. Já o moravském folklóru vím houby, ale mám pocit, že nám to nijak nebrání si krásy ze společného hraní užít," říká Petr Uvira.

A co si o společném hraní myslí Jitka Šuranská? "Naše duo popírá obecné mínění, že kapely sestavené producentem nemohou mít kouzlo přirozené alchymie, která funguje mezi muzikanty, kteří se dají dohromady sami. Nevím, jak mohl Vašek Müller vědět, že s Petrem Uvirou to bude pecka, ale tak dlouho nám to oběma tvrdil, až jsme se setkali, zahráli si a je to pecka." Ano, vše vzniklo nápadem Vaška Müllera propojit své dva dobré kamarády a skvělé muzikanty, kteří se dosud neznali. Vašek je uveden coby producent na desce "Půljablkoň - Němec & Puttnerová", šéfuje festivalu Písně s příběhem, občas se ještě věnuje hudební publicistice a hlavně - je ředitelem a zakladatelem festivalu Hradecký slunovrat, který se odehrává na krásném zámku v Hradci nad Moravicí, kde také, v běžně nepřístupných sklepech Lichnovských, druhého března proběhne koncertní premiéra dua.

Vašek k tomu dodává: "Ty nejzajímavější věci vznikají, když se střetnou vlivy a inspirace z naprosto různých oblastí, otevírají se pak nové dveře a inspirace. Mám Petra i Jitku lidsky moc rád a vím, jací jsou oba perfekcionisti a jak moc jsou oddáni muzice. Byl jsem velmi zvědavý, co by vzniklo, kdyby se spolu nejen sešli na jednom pódiu, ale mohli spolu i tvořit. A výsledek zatím překonává všechna má očekávání."

Ale poslechněte a posuďte sami na blížícím se jarním turné:

2. 3. 2018 Premiéra, zámek Hradec nad Moravicí
7. 3. 2018 Rádio Proglas Live
8. 3. 2018 Turnov, KC Střelnice
9. 3. 2018 Liberec, Experimentální studio
10. 3. 2018 Praha, klub Kaštan
28.4. 2018 Ostrava, Pjetka music club

Více se dozvíte na facebookovém profilu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY