Lipo přichází s country-rapem. Zasněženým klipem "Ve vzpomínkách" láká na novou desku

04.02.2018 20:01 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Světovou pop music v současnosti hýbají muži a ženy z lesů. Sílící country trend promluvil i do novinky rappera Lipa. Ten singlem "Ve vzpomínkách" ohlašuje novou desku, která má vyjít v dubnu. A vypadá to, že po minulém albu "O duši" z roku 2014 bude ještě více prohlubovat propojení rapu se živými nástroji. Což je dobře, jeho skladbám to jednoznačně svědčí.

Lipo - Ve vzpomínkách
© facebook interpreta
Nástrojů zní ze singlu víc, za stěžejní ale lze považovat syrovou kytarovou linku, která by mohla klidně evokovat třeba tvorbu skotské písničkářky Amy Macdonald. Produkce je však popová, a tudíž chytlavá. Refrén obstarala zatím nepříliš známá zpěvačka Nela, shodou okolností baskytaristka v kapele Debbi.

Téma nepřekvapí - láska. Za překvapivé však považujme zpracování. Není to ani euforická oslava stavu zamilovanosti po vzoru "Kruhů" či "Štěstí", ani nostalgická rozchodovka jako "Ležím v tvé blízkosti" nebo "Do města přišla zima". Lipo zachycuje tentokrát tu fázi, kdy nastává útlum emocí, chlad, lhostejnost. "Víš, jak jsme se smáli a teď jsme apatický, skeptici mi tvrdili, že tak to končí vždycky," rapuje.

Videoklip ze zasněžených hor lze vnímat jako metaforu - i vztah má zkrátka svou zimu. A navrch si můžeme vychutnat tematické artefakty, jako jsou kovbojský klobouk nebo plecháček, a dokonce i živou zvěř. Výsledek má hlavu i patu, a krom toho je opravdu návykový. Skvělá práce!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY