shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (15-11)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (15-11)

Vydáno: 31.01.2018 10:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v Česku a na Slovensku vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 81 alb, z nichž vzešlo dvacet nejlepších. Které domácí nahrávky se umístily na pozicích 15 až 11?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


15. Mňága a Žďorp - Třínohý pes

Mňága a Žďorp Třínohý pes
"Třínohý pes" Made in Valmez od Mňágy a Žďorp vám přinese radost až na kost. I takto by mohl znít reklamní slogan na toto album. A skutečně, poslech poslední novinky posluchače odnese kamsi do devadesátek, kdy kapela chrlila jednu hitovku za druhou. Loňská nahrávka rozdává potěšení a pohodu v každém tónu. Texty Petra Fialy se v ničem příliš nezměnily, stále pojednávají o životních pravdách a zkušenostech a popisují je originální poetikou. Hlavně, vše je neuvěřitelně uvěřitelné. Tento pes, ač má v názvu i na obale jen tři nohy, rozhodně nekulhá a stojí za poslech. (Tomáš Rozkovec)


14. Boris Carloff - The Solipsist

Boris Carloff - The Solipsist
No a o čem že to vlastně je? O nejistotě existence reality. Vnitřní světy a tak. Aha. A není to teda moc intelektuální? Trochu ano, ale neboj se. Není to tak, že bys padal pod tíhou analyzování mouder a urputného přemýšlení. Je to pořád populární hudba, písničky, jen to neklouže po povrchu. Zvukově je to moderní, ani bys neřekl, že je to CZ tvorba a moc hezky to zní ve sluchátkách. Můžeš se s tím zavřít sám do sebe, vytvořit si svůj vlastní pestrý svět. Vypadnout z bublin, co nás vězní. Odpoutat se od myšlenek, kterými nás krmí okolní svět. Na chvíli se ponořit do hudby a svých myšlenek, vnímat sám sebe a pak se vrátit do reality o něco bohatší a možná i silnější. (Pavel Parikrupa)


13. Celeste Buckingham - Bare

Celeste Buckingham - Bare
Wikipedia u debutového alba Celeste Buckingham "Don't Look Back" cituje šéfredaktora musicserveru, který nahrávku označil za svěží a skvělou. Jak to se zpěvačkou dopadlo o pět let později? Naštěstí to hlavní se vlastně nezměnilo: stále nahrává s týmem z LittleBeat Studia a tato kombinace opět dokazuje, že i novinka "Bare" je ten nejlepší exportní artikl Česko-Slovenska. Kdyby ji dal Spotify nebo Deezer do mezinárodního playlistu vedle Bebe Rexha, Camily Cabello nebo jakékoliv jiné zástupkyně současného popového soundu, nikdo by nepoznal, že to není produkt USA. Celeste přitom nezní genericky, její hlas bezpečně poznáte a některé skladby jsou vyloženě hity, řeč je zejména o chytlavých "All This" a "Go Away". Je velká škoda, že zde, myšleno v Česku, zpěvačka nedostává více prostoru. Nikdo nedělá moderní sound líp než ona. (Petr Doupal)


Tip Dana Hájka: 1LFF - Heliobass Auritus

1LFF - Heliobass Auritus
Debut 1LFF (OneLoveFoodFun) "Heliobass Auritus", který mixoval a produkoval Lukáš Turza, je i vzkříšením pro label Quazi Delict. Kryštof Koenigsmark, Alexandra Benická a Lucia Gogoláková natočili rozmanitou desku, na které se sešlo hned několik nálad a žánrová pestrost - od downtempa po dub, dubstep a důmyslné propletence elektroniky. Singlovka "Challenging Private Authorities" (včetně remixů od Stroona, Sonority, Stevea Knotse a Dleeba) s vokálem Lucie byla povedenou návnadou na celek, na němž je zejména nepřehlédnutelná kráska "Nowmember" (s hostem - trumpetistou Tomem Levecchiou), do tmy zahalená a podmanivá "Let Me Stay" nebo její jasný protipól "Feel What You Say". 1LFF fungují coby audiovizuální projekt a "Heliobass Auritus" je členitá výprava, jež naživo nabízí mnohé možnosti s deep elektronikou a lehkými náznaky psychedelie v kontrastu s popovými konturami a zmíněnými vokály. "Under All Estimation" by mohl být následný tip pro zdejší rádia.

12. Fiordmoss - Kingdom Come

Fiordmoss - Kingdom Come
Jakožto příznivec spíše kytarové hudby jsem se debutu Fiordmoss podíval na zoubek z čisté zvědavosti. "Kingdom Come", první dlouhohrající album česko-norského uskupení působícího v Berlíně, předcházela oprávněná očekávání. Takže ta zvědavost směřovala k tomu, jak se dnes ve střední Evropě dělá temná a přesto melodická elektronika. Obdivuji trpělivost tvůrců, jejich odhodlání a nekompromisnost ve tvorbě. To vše vedlo k dotažené nahrávce, sevřené kolekci introvertní hudby s éterickým zpěvem a napětím bublajícím pod povrchem. První poslech láká do temného lesa - kdo se nebude bát a půjde s dalšími poslechy hlouběji, dostane se mu sladké odměny. (Pavel Parikrupa)


11. Jaromír Nohavica - Poruba

Jarek Nohavica - Poruba
I když jsou generačně zcela jinde, víceméně podobné přívlastky jako v případě Pokáče by se daly napsat i k "Porubě", nové desce ostravského barda Jaromíra Nohavici, která dostala název po tamější městské části. To znamená - je to deska vtipná, trefná, kritická i cynická, plná nápadů a v našem žebříčku je výše, protože navíc nabízí i nesrovnatelně větší životní zkušenosti, jimiž mladý písničkář ještě logicky disponovat nemůže. Jako studnice moudrosti i okouzlujících slovních obratů tedy působí dokonale. A co by navíc nemělo zapadnout - po celý deseti letech od "Ikara" je to jeho vůbec nejsilnější kolekce nových písní. Kolekce, jakou už jsme při vším obdivu ke jmenovanému ani nedoufali, že ještě někdy natočí. (Jan Trávníček)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • ??? (Petr , 31.01.2018 14:49) Reagovat

    Fiordmoss řadíte do domácí tvorby? Tak to moc nechápu....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: "Chci tě chvíli mít tu," zpívají svorně Celeste Buckingham & Matěj Vávra. Při vzniku songu a klipu se ovšem nepotkali (22.10.2023 18:58)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Rozhovory: Celeste Buckingham - Ráda bych byla neupřímná, ale nejde mi to (27.12.2022 16:30)
- Naživo: Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy (22.12.2022 19:26)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu