Desítka nejzajímavějších vystoupení letošních Grammy

29.01.2018 15:30 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Výsledky hlavních kategorií letošních Grammy jsou trochu jednobarevné, protože gramofónky za album, nahrávku i song roku sebral Bruno Mars, toho večera šestkrát vítězný. Co se ale týče vystoupení, vyhrála pestrost. Podívejte se na to nejlepší, co bylo v newyorské Madison Square Garden k vidění a slyšení.

U2

Bono a The Edge překvapili diváky už v úvodu večera, když se nečekaně zapojili do vystoupení Kendricka Lamara, spolufavorita letošního ročníku, který nakonec uzmul hned pět cen. Později se ale irští rockeři na obrazovky vrátili ještě jednou - a tentokrát ve velmi originálním čísle. Jejich vystoupení s písní "Get Out Of Your Own Way" z nové desky "Songs Of Experience" bylo přenášeno z řeky Hudson, na jejíž hladině měli U2 své pódium. V pozadí byla vidět socha Svobody, takže se jednalo o skutečně poutavý pohled.


Sam Smith

Také britský zpěvák, který Grammy ovládl před třemi lety, využil vyhrazený čas k propagaci svého nového alba. Z desky "The Thrill of It All" zazněla emotivní balada "Pray". Bíle oděný Sam Smith si s sebou přivedl gospelový sbor, což ještě umocnilo atmosféru vystoupení. Znovu se potvrdilo, že Smithův soulový hlas zkrátka nenechá jedno oko suché. Bouřlivá odezva publika budiž toho důkazem.


Kesha

V modlení budeme pokračovat. Písní "Praying" totiž zaujala Kesha, která se loni deskou "Rainbow" vrátila na scénu po několikaleté pauze vyplněné soudními spory. Zpěvačka se přela se svým dlouholetým producentem Dr. Lukem, který ji údajně fyzicky i psychicky zneužíval. Bylo tedy jasné, že její účast na ceremoniálu bude mít tak trochu podtitul #MeToo, což potvrdila Janelle Monáe, když ji ohlašovala. Keshu na pódium vedle sboristek doprovodily známé kolegyně, jmenovitě Camila Cabello, Cyndi Lauper, Julia Michaels, Andra Day a Bebe Rexha. Hlavní pozornost ale byla upřena na ni. Snad jen škoda že druhá polovina skladby byla naživo možná až příliš ukřičená.


Elton John & Miley Cyrus

Elton John oznámil před pár dny své úplně poslední turné. Potrvá sice celé tři roky a zavítá s ním i do Prahy, přesto bychom si už teď měli každého vystoupení legendárního zpěváka vážit. Obzvlášť když to na Grammy bylo unikátní - spojil se v něm s Miley Cyrus, aby společně zazpívali jeho starší hit "Tiny Dancer". A i přes generační rozdíl jim to ladilo. Elton tak potvrdil, že ani po sedmdesátce nepatří do starého železa, Miley zase to, že z rebelky houpající se na demoliční kouli vyrostla v seriózní zpěvačku.


Lady Gaga

Bílé piano, obrovská andělská křídla a velmi pomalé tóny - tak zavzpomínala Lady Gaga na svou tetu Joanne, která dlouho před jejím narozením zemřela na lupus. Píseň na její památku předvedla v nové klavírní verzi, ke které před pár dny vydala i videoklip. V minisetu dvou skladeb, kterého se s kytarou zúčastnil také Mark Ronson, producent zpěvaččina posledního alba, nesměl chybět ani hit "Million Reasons". Ten byl nominovaný v kategorii nejlepší sólový popový výkon, jenže ani on ani "Joanne" v klání nazvaném Nejlepší popové album cenu nezískaly.


Luis Fonsi & Daddy Yankee

Ne že by "Despacito" patřilo k nějakým hudebním skvostům, ale nedá se nic dělat, popularita tohoto latinoamerického hitu je tak velká, že v našem výběru nemůže chybět. A jak Luis Fonsi a Daddy Yankee zvládli předvést svou letní hymnu naživo? Samozřejmě u toho nesměly chybět nějaké ty spoře oděné tanečnice, které vyzývavě vrtěly pozadím. Strhnout se nechalo i publikum, vždyť do rytmu se pohupovaly také některé v předních řadách sedící hvězdy. Žádná ze tří nominací na cenu však proměněna nebyla.


Bruno Mars & Cardi B

Velmi barevné vystoupení předvedl král večera Bruno Mars. Šestkrát oceněný muzikant, který triumfoval i v hlavní kategorii album roku, připomněl divákům svůj aktuální hit "Finesse" s rapperkou Cardi B. Jeho videoklip vzdává hravou formou hold televizní zábavě devadesátých let, konkrétně seriálu "In Living Color". Na stejné vlně se dvojice svezla i na Grammy. Zábavná choreografie, tanečníci, pár vtipných gest a samozřejmě spousta pestrých barev - a přítomní jásali nadšením.


Sting & Shaggy

Kdo by si ještě před pár týdny vsadil na to, že se Sting spojí zrovna s reggaemanem Shaggym? Britská legenda a jamajský hitmaker překvapili před pár dny novým singlem "Don't Make Me Wait". Právě ten společně zapěli - ovšem vše započal a nakonec také završil Stingův hit "Englishman in New York". Docela tematický, přihlédneme-li k faktu, že se Grammy vyhlašovaly právě v New Yorku. Tahle zajímavá žánrová fúze patří určitě k největším překvapením ročníku.


Eric Church, Maren Morris & Brothers Osborne

Kdo se postaral o nejdojemnější vystoupení večera? Tady není co řešit, píseň "Tears In Heaven" z repertoáru Erica Claptona všechny v sále a snad i u obrazovek doslova zmrazila. Hvězdy současné country Eric Church, Maren Morris a Brothers Osborne ji zpívali na počest obětem masakru loňského festivalu v Las Vegas. Nebyl to jediný tribute těchto Grammy - vzpomínalo se i na osobnosti, jakými byli nebo jsou Fats Domino, Chuck Berry, Andrew Lloyd Webber nebo Tom Petty.


Pink

Na loňském albu Pink "Beautiful Trauma" sice najdeme řadu zaměnitelných písní, nacházejí se tam ale i některé opravdu povedené kousky. Z těch pomalých mezi ně určitě patří tklivá balada "Wild Hearts Can't Be Broken". Zpěvačka udělala dobře, když se rozhodla právě s ní vystoupit. Tentokrát zapomeňte na akrobatku zavěšenou na střeše sálu, Alecia Moore se oblékla nezvykle civilně a velmi komorně i zazpívala. Ve vypjatých pasážích však zvládla přitlačit na hlas přesně tak, jak bylo zrovna potřeba. Píseň navíc ozvláštnila i tím, že po jejím boku stála tlumočnice, která její slova překládala do znakové řeči.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY